Sepsiszentgyörgyön az Odeon SzínházAz elesettek oldalán

2014. szeptember 13., szombat, Kultúra

Ha a társadalom és a politika nem teszi, a művésznek, a kultúrateremtőnek kell felvállalnia az elesettek, a kisemmizettek felkarolását. Ezt teszi Gianina Cărbunariu fiatal, sziporkázóan tehetséges  rendező Eladó (De vânzare/For sale) című előadásával, melyet a bukaresti Odeon Színház művészei mutattak be csütörtök este az új stúdióban.

  • Vargyasi Levente felvétele
    Vargyasi Levente felvétele

Gianina Cărbunariu a dokumentumszínház vagy dokumentarista színház számunkra viszonylag új nyelvezetét használva visz színre olyan sajátos, kortárs gondokat, mint a termőföld eladásával vagy a bányaiparral kapcsolatos, olykor a tragédia határát súroló konfliktusok. Az Eladó erős, impulzív előadás, mely a megrázó színházi élményen túl arra is bátorít, ne hagyjuk, hogy elbánjanak velünk, ne engedjük, hogy kisemmizzenek. Az élmény elsődlegesen természetesen a színészeknek köszönhető, játékuk, vitalitásuk, temperamen­tumuk elragadó. Alina Berzunţeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă és Mihai Smarandache földet vásárló befektetőkként és nincstelen parasztokként egyaránt remekelnek, miként az év eleji, pungeşti-i palagáz-kitermeléssel kapcsolatos villongásokra is hitelesen emlékeztetnek.
Gianina Cărbunariu érzékenyen reagál korunk és térségünk nagy, szinte drámai problémáira: jelesen arra, hogy a falun élők döntő többsége – románok és magyarok egyaránt – képtelen megélni a mezőgazdaságból, kis nadrágszíjparcellákon túlélésért küzdenek, miközben külföldiek vásárolják a földet, és nyereségesen gazdálkodnak. A romániai paraszt élete, sorsa csak rosszabbodott az elmúlt negyedszázadban, miközben a nagybefektetők élnek, mint hal a vízben. Ez önmagában nem jelentene problémát, csakhogy a mindenkori kistermelő szinte halálra van ítélve, egyetlen esélye, ha eladja földjét. Ez, miként jól tudjuk, mind Székelyföldön, mind más romániai mezőgazdasági vidékeken súlyos társadalmi gond, megoldása alig körvonalazódik. És kísérteties a hasonlóság: amikor a színészek kereskedelmi ügynököt alakítanak, akik higgadtan és professzionális kommunikációval felvértezetten arról győzködik a földtulajdonosokat, területeik eladása elkerülhetetlen, ugyanakkor számukra igen előnyös, a háromszéki gazdasági történéseket ismerő néző megalapozottan gondolhat olyan helybeli, befektetői színjátékra, mint amit például tavaly a rétyi kultúrházban lehetett látni. Vagyis arra, hogy minden, mi elhatároztatott, az az itt – illetve bárhol – élők érdekében történik, lesz munkahely és napfényes jövő. Mert hivatkozva állami, nemzeti vagy akár megyei érdekre, önkénnyel és arroganciával mindig lesöpörhető az asztalról a kisember, az egyszerű földtulajdonos érdeke, akár Pungeşti-en, akár Székelyföldön.
Az avatottan tükröt tartó Gianina Cărbunariu nem szövegből, hanem helyzetből, történésekből építkezik: előadását alapos dokumentáció után állította össze, így annak ereje egya­ránt rejlik precíz nyerseségében és művészi hitelességében. A nagy és izgalmas térben játszó színészek a nézőket is mozgatják, a történet képei, jelenetei dinamikusak, expresszívek. Az előadás vége drámai és katartikus: a bányászati beruházást ellenzők és a hatóságok közötti dulakodásban egy férfi eltaposott gyermeket mentene, s közben megöli az őt sértegető karhatalmit, aztán féltő anyjával beszélget, s azt ígéri, ott lesz majd mindenütt, ahol a kisemmizetteket bántják...
Ugyan nem ezért készült, de az Eladó akár egy újabb híd lehet a román és magyar kultúra között, Sepsiszentgyörgyön pedig érdemes lenne bérletes előadásként játszani.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2014-09-13: Kultúra - :

Az irodalom hitgyakorlás (Mircea Cărtărescu Sepsiszentgyörgyön)

Ha mindenképp be kell sorolnom valahová, leginkább neoromantikusként határoznám meg magam – jelentette ki Mircea Cărtărescu szerda este a Bod Péter Megyei Könyvtárban, ahol közel két órán keresztül beszélt a Gábor Áron Termet zsúfolásig megtöltő román és magyar nyelvű olvasóihoz.
2014-09-13: Kultúra - Farcádi Botond:

Amikor a tarokk már nem divat az Országházban (Kukorelly Endre Sepsiszentgyörgyön)

Ma már nem tarokkoznak az országgyűlési képviselők a miniszterelnökkel, miként Mikszáth Kálmán politikai pályafutása idején, de még csak focizni sem tudott a kormányfővel – Kukorelly Endre író egyebek mellett a budapesti országházban LMP-s képviselőként eltöltött időszakról is vallott tegnap este Sepsiszentgyörgyön a zsúfolásig telt Tein Teaházban lezajlott találkozón.