BölönMegbecsülik az erdőt

2014. szeptember 18., csütörtök, Közélet

Egyre működőképesebb, egyre több hasznot hajt a Borvíz pataka és a Kisbölönpatak közti erdő tulajdonosainak, hogy összefogtak, s mintegy ötszáz hektárra tehető vagyonukat közösen próbálják hasznosítani.

Az elmúlt időszakban évente megújítható szerződést kötöttek az állami erdészettel az őrzésre – 22 lejbe kerül hektáronként –, elkészült a tíz évre szóló üzemterv (ezért hektáronként 75 lejt kell fizetniük a gazdáknak), jelenleg a kihatárolást végzik, a tulajdonosoknak pedig nyomtatott vagy akár digitális formában is rendelkezésre bocsátják a térképeket. Sikernek érzik, hogy tárgyalásaikkal elérték, az erdészet átcsoporto­sítsa alkalmazottjai feladatát, s a területre ne két, hanem egy – de feladatát igazi birtokosként végző – erdész felügyeljen. „Szeretnénk elérni, hogy a tulajdonosok számára szinte szó szerint kézzelfogható legyen birtokuk, tudják, hol, merre helyezkedik el az elődeik által örökül hagyott erdő. Reméljük, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a tarvágás vagy az eladás legyen fontos, inkább a folyamatos gazdálkodásra kell összpontosítani. Tudunk már olyanról, aki elállt eladási szándékától, és azok is örvendtek, akiknek nemrég összesítve mintegy ezer köbméter fát bélyegeztek ki” – mondotta Sikó Imre polgármester.
A magánerdő-tulajdonosok szeretnék értékesíteni területük vadászati jogát, s keresik a módját annak is, hogy a gombászat és az erdei gyümölcsök begyűjtése is nekik hozzon hasznot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1515
szavazógép
2014-09-18: Közélet - :

Időseinkről időseinkért (Egyházi élet - Reformátusokról nem csak reformátusoknak)

Ebben az esztendőben Kálnokon zajlott a Sepsi Református Egyházmegye éves nőszövetségi konfe­renciája, amelyre egyházmegyénk tizennyolc, valamint Barcaság hét gyülekezetéből is érkeztek nőtestvérek és nőszövetségi képviselők.
2014-09-18: Közélet - Szekeres Attila:

Testvértelepüléseivel ünnepelt Csernáton

Csernáton község és külföldi testvértelepülései között jók a kulturális kapcsolatok, barátságok alakultak ki, most arra kell törekedniük, hogy a gazdasági együttműködést erősítsék – vonható le a következtetés a házigazda, valamint magyarországi és vajdasági vendégközségek elöljáróinak vasárnapi tanácskozása után. A testvértelepülések találkozóját sport-, kulturális és szórakoztató programok kísérték az alsócsernátoni sporttelepen.