Egy elfeledett meseíróról

2008. március 1., szombat, Roma szombat

A csodálatos Tündérkert háromszéki zugában, Zágonban él egy nagyon szerény, bánatos szívű, elfeledett meseíró. Délceg tartása, méltósággal viselt, nehéz élete hasonlít egy száműzetésben élő indiai herceghez.

(Bogdán László szavaival élve, Máthé László élete akár egy romantikusan kegyetlen regény — mellékletünk 17. számában Fel-feldobott kő címmel olvashatták élettörténetét.)

Tizenhét éves korától néha éjszakákon át írta mindama csodálatos meséket, legendákat, balladákat, melyeket gyermekkorában hallott a virágzó vén akác lombjai alatt mesélő, táncoló, daloló, muzsikáló rokonaitól. S amelyek egy része elkallódott a változó korok viharában, másik része pedig sűrű, kézírásos oldalakon várja a szebb napokat, hogy nyomtatott formában lásson napvilágot. S ezáltal megmentődjön a cigány népművészetet gazdagító, egyedi kulturális érték. (Roma Szombat mellékletünkben eddig A Szent Anna és Pokol Sára, Bátor Barabás című meséit közöltük.)

Kérdés: meg tudjuk-e menteni ezt a kincset, tudunk-e segíteni egy sokak által lenézett, önmaga hálójában vergődő népnek, hogy identitástudata megerősödjék, és Indiáig kanyargó színes meséi megmaradjanak?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2008-03-01: Roma szombat - B. Kovács András:

Nincs menekvés

Az egyik legnyitottabb szellemű román politikus és publicista, a brüsszeli képviselő, Adrian Severin lepett meg legutóbb a kontinens fővárosában is hangoztatott, romákra vonatkozó álláspontjával.
2008-03-01: Roma szombat - x:

Máthé László: Dzselhír király kívánsága

Valamikor réges-régen India földjén élt egy Dzselhír nevű király. Előrelátó volt, nyitott szemmel látta népe jövőjét, sorsát. Egy nap halálát érezte, koporsóban feküdt, fekete kendővel letakarta a szemét, s sírdogálva így szólt a nyitott koporsóból: Testvéreim, meg kell halnom! Látom a jövőtöket, sorsotokat!...