Belföldi hírek

2014. október 8., szerda, Belföld

Ítélethirdetés a Rompetrol-ügyben
Két év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a bukaresti táblabíróság Sorin Roşca Stănescu liberális párti szenátort a Rompetrol-dosszié néven elhíresült ügy fellebbviteli tárgyalásán. Vele együtt Sorin Pantiş volt miniszter is börtönbe vonulhat, ugyanaz az ítélőszék ugyanis két évet és nyolc hónapot „osztott ki” neki.

Stănescut bizalmas információk saját célra történő felhasználása, illetve szervezett bűnözést folytató csoportosuláshoz való csatlakozás miatt ítélte el a táblabíróság, míg Pantişt a tranzakciók piacán elkövetett machinációi miatt, illetve szervezett bűnözéssel foglalkozó csoport támogatásáért. Az ügy fő vádlottja egyébként az időközben elhunyt Dinu Patriciu üzletember volt, akire az ügyészek húsz év börtönbüntetést kiszabását kérték, de végül az alapfokon megkeresett fővárosi törvényszék 2012 augusztusa végén felmentette a vádak alól. Patriciu számlájára egy egész lajstromnyi bűncselekményt írtak a hatóságok, mások mellett sikkasztást, pénzmosást, illetve a pénzpiacok törvénytelen manipulását szolgáló tetteket.


Visszaélnek az RMDSZ nevével
Légből kapott célokra, az RMDSZ-re hivatkozva kérnek pénzt magyar és román családoktól szélhámosok, sőt, a kézhez kapott összegekért egy nem létező civil szervezet nevében hamisított nyugtát állítanak ki. A jelenségre maga a szövetség hívta fel a figyelmet tegnap. Az ügyben kiadott közleményben a szövetség illetékesei határozottan cáfolják, hogy ezek a csalók az RMDSZ munkatársai lennének, és leszögezik, hogy nem képviselik a szervezetet. „Arra kérünk mindenkit, hogy a legnagyobb elővigyázatossággal kezelje ezt és az ehhez hasonló ügyeket” – olvasható a figyelemfelkeltő tájékoztatóban. Továbbá hangsúlyozzák, hogy az alakulat csalás vádjával ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesz a bukaresti ügyészségen.


Szerényebb növekedést várnak
Csökkentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a gazdaság idei előrejelzését. Eszerint 2,4 százalékos növekedésre számítanak a korábbi 2,8 százalékhoz képest. A kormány és az IMF tavaly év végén 2,2 százalékos idei gazdasági növekedéssel számolt. Ekkora GDP-bővüléssel számolva készült el a 2014-es költségvetés-tervezet. Az idei biztató gazdasági előrejelzések hatására júniusban az IMF 2,8 százalékra növelte várakozását, ezzel szemben a Ponta-kabinet jelenleg 2,5 százalékos idei GDP-bővülést remél. Az IMF a tegnap közzétett World Economic Outlook-jelentésben mérsékelte a gazdasággal kapcsolatos várakozásait. A nemzetközi pénzintézet nem módosította a jövő évre vonatkozó román gazdasági előrejelzését, így továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2015-ben. Az idei első fél évben a román GDP a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest. Tavaly a gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt.


Szociális és oktatási döntések
Több lényeges pénzügyi intézkedést is elfogadott a napokban a kormány. Ezek törvényes keretet biztosítanak többek között a speciális oktatásban részt vevő diákok számára szükséges iskolai járművek beszerzésére, valamint ezek vezetésére alkalmas személyzet alkalmazására is. György Attila, az RMDSZ pénzügyi államtitkára elmondása szerint a kabinet továbbá arról is határozott, hogy a 2014–2015-ös tanévben szakmai fejlődés céljából lehetőség nyílik egy­összegű támogatások kibocsátására is az állami iskolai vagy egyetemi oktatásban dolgozó pedagógusok számára. A támogatás összértéke 50 millió euró, és az oktatási minisztérium költségvetéséből biztosítják azt. A testnevelésre és sportra vonatkozó törvény módosításával helyi költségvetésből a megyei önkormányzatok vállalhatják sportlétesítményekkel rendelkező intézmények támogatását, sportegyesületek finanszírozását, valamint az egyes nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményt elért sportolók díjazását is. ,,A sürgősségi kormányrendelet emellett az egészségügyi reformra is kitér, és kimondja, hogy azoknak a kritikus eseteknek az ellátási költségét, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fedez, az egészségügyi minisztérium  biztosítja majd állami, valamint saját költségvetésből” – tette hozzá az államtitkár.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2014-10-08: Közélet - :

Emlékmű Kolozsváron (Holokauszt-megemlékezés)

Emlékműavatással, és gyászistentisztelettel kezdődött tegnap délután Kolozsváron a holokauszt áldozatainak emlékére a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház által szervezett megemlékezés. Az ártatlanság emlékművét, Adorjáni Endre kolozsvári származású szekszárdi szobrászművész alkotását az evangélikus-lutheránus püspökség belső udvarán avatták fel.
 
2014-10-08: Belföld - :

Hírsaláta

VÁLASZOLNAK A KRITIKÁKRA. Az RMDSZ hamarosan válaszol a székelyföldi autonómiatervezetét ért kritikákra. Ezt Kelemen Hunor, a szövetség elnöke jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón. Kelemen arra a felvetésre reagált, hogy a közvitára bocsátott autonómiatervezetet az erdélyi magyar közéletben sokan kritizálták, ám a szövetség részéről még senki nem védte meg.