Svájci fiatalok sepertek Illyefalván

2014. október 10., péntek, Közélet

Ágakat és szemetet gyűjtöttek össze, füvet nyírtak, almát és diót szedtek, murkot ástak, fát hordtak, rendezték a virágágyásokat, és azon sem csodálkoztak, ha valaki csupán arra kérte őket, hogy kísérjék ki az udvarra, mert egyedül nem boldogulnak, saját kertjük termését sem tudják megcsodálni. Mindezt az a harmincnégy svájci középiskolás diák tette, akik a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány családsegítő szolgálata szervezésében néhány napot töltöttek Sepsiillyefalván.

„Jólesik segíteni és látni, hogy a szíveket melengeti, ha valaki jót tesz az idősekért. Otthon nem jellemző, hogy önként segítenék, a családban megvannak a feladataim, például szombatonként rám osztják a kutyák sétáltatását vagy a porszívózást, de a kötelezőn kívül ritkábban segítek. Az idén tulajdonképpen visszatértem Illyefalvára, mert a tavaly nagyon jó tapasztalatokat szereztem, örvendtek a munkámnak, és szívesen jöttem vissza” – mondta a tizenhét éves Raphael Voellmy, aki kémia–biológia osztályban tanul egy bázeli elméleti középiskolában. Flurin Manetsch ugyanabban az iskolában matematika szakos, ő is másodszor segít illyefalvi időseknél, beismeri, hogy az elején nehezen fogadták, „de később ragyogott az arcuk, és köszönték a segítséget”. A két fiatalember és harminckét diáktársuk a kéthetes őszi szünidő első hetét töltötte Háromszéken, többen azt mondták, még visszatérnek.
Vetró-Bodoni Enikő és Dénes Kinga programvezető lapunknak kifejtette, szerintük a visszatérő diákok a tavaly megértették, hogy mit jelent az önkéntesség, és azt, hogy olyan munkát végezhetnek itt el, amire az egyedül élő, beteg idősek nem képesek, vagy amiért kis nyugdíjukból fizetniük kellene. A svájci diákok tanáraitól tudják, hogy a Háromszéken megfordult gyermekek otthon többször találkoznak, az illyefalvi segítők egy kis közösséget alkotnak Bázelben, idén még be is pótoltak az ideutazás költségébe. Mindketten úgy vélik, önismeret-fejlesztő és csapatépítő jellege is van ezeknek a csoportos önkéntes munkáknak, amit a svájci partner annak a programnak a mintájára ajánlott fel, amit a Diakónia Keresztyén Ala­pítvány néhány évvel ezelőtt helyi fiatalokkal szervezett az alapítvány által otthon gondozott és ápolt egyedül élő idősek udvarának, környezetének rendbetétele céljából.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2014-10-10: Belföld - :

Hírsaláta

MAGYARELLENESSÉGÉRT BÍRSÁGOLTAK. Ismét magyarellenes rigmusok miatt bírságoltak meg egy fociklubot. A Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága 70 ezer lejes pénzbírságot szabott ki a ploieşti-i Petrolul klubra szerdán, mert a csapat szurkolói magyarellenes, idegengyűlölő rigmusokat skandáltak a múlt hét végi bajnoki fordulóban a ploieşti-i Petrolul–Medgyesi Gázmetán mér­kőzésen.
2014-10-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Megyehatáron a fertőző kór (Kéknyelv-betegség)

Bővítette a kéknyelv-betegség terjedésének megfékezése érdekében elrendelt intézkedéseket a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság. A kérődzőket érintő kór, melyet első ízben idén nyáron észleltek Romániában, immár Háromszékhez közelít, múlt hét végén a megyehatárral szomszédos településeken is beigazolódott jelenléte – tudtuk meg Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól.