A medvét jobban védik, mint az embert?

2014. október 15., szerda, Faluvilág

A kézdikővári medvetámadás után kérdeztük Kis Attilát, a Katrosa Vadászegyesület elnökét és Balogh Tibort, Kézdiszentlélek polgármesterét: miben látják a megoldást, és hogy a nagyközségben mekkora az idei vadkár.

  • Gál László felvétele
    Gál László felvétele

Kis Attila elmondta: tizennégy éve foglalkozik vadgazdálkodással. A Kézdi­szentlélektől Katrosáig és Esztelnekig 8700 hektárt magában foglaló területen öt-hat medvére kaptak kilövési engedélyt ezelőtt tíz évvel is – amikor sokkal kevesebb élt ezen a területen, mint ma – és most is. Nyolc éve a medvét, hiúzt, farkast és vadmacskát szigorúan védett állattá nyilvánították, a medvék kilövési kvótáját kilencven százalékkal csökkentették. A Katrosa egyesület hat vadászterületen, szűk nyolcvanezer hektáron gazdálkodik. Tavalyra öt, idénre hat medvére kapott kilövési – hivatalosan közbelépési – engedélyt, ami egy-egy medvét jelent területenként. Amikor nem az erdőben támad a medve, hanem a termőföldön, ahol nincs semmi keresnivalója, akkor már vészhelyzet van – hangsúlyozta a Katrosa egyesület vezetője. Tavasztól 150–200 oldalas iratcsomót juttattak el a minisztériumba, felsorolva azokat a helységeket – Torja, Csernáton, Kézdikővár, Kézdiszentlélek, Esz­telnek, Kézdiszentkereszt, Zágon, Borosnyó, Kovászna –, ahol gondjaik vannak a nagyvadakkal. Az állatvédők pró­bálják bebizonyítani, hogy a medve Romániában kiveszőfélben, holott ez óriási hazugság, az Európai Unió tagországai közül nálunk él a legnagyobb medvepopuláció – vélekedett. A megyében és főleg Felső-Háromszéken az utóbbi években több ezer hektár kukoricát vetettek a gazdák, ez vonzza a nagyvadakat. A villanypásztorral körülvett kukoricásban 10–15 százalékos a kár, míg a többi parcellában fordított az arány. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a vadászterületen mi gazdálkodunk – fejtette ki Kis Attila –, de a vad a román állam tulajdona. Míg a szomszédos Brassó megye – ahol Kovászna megyéhez viszonyítva feleannyi medve él – közel hatvan példányra kapott kilövési engedélyt, Kovászna és Hargita megye harminchét-harminchét medvét lőhet ki...
Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester az elmondottakhoz hozzáfűzte: a lakosság vadkár esetén a köz­ségházához fordul, írásban benyújtják panaszukat, ők ezt továbbítják a vadászegyesülethez, a környezetvédelmi minisztériumtól pedig kilövési engedélyt kérnek vaddisznóra vagy medvére. A szaktárca minden esztendőben közli a kilövési kvótát, ami rendkívül alacsony – ezért is hibáztatja a minisztériumot a polgármester. Most is csak pár medve kilövésére adtak engedélyt, holott az utóbbi években rendkívül elszaporodtak, már nemcsak a termőföldeken okoznak jelentős kárt, hanem emberéletet is veszélyeztetnek. A  helyzet kezd tarthatatlanná válni, ezért a felső-háromszéki település elöljárói közös beadványt készülnek eljuttatni a környezetvédelmi minisztériumba, kérve, hogy rendkívüli esetben hagyják jóvá a kilövést. A vadásztörvény szerint be kellene keríteni a falu határában található termőföldeket, de az egész mezőt lehetetlen villanypásztorral körbevenni. Amúgy meg a villanypásztor csak csökkenti a kárt, de teljesen nem küszöböli ki, mint az a kézdikővári eset kapcsán is bebizonyosodott – ecsetelte. Sajnos, ahogy elszaporodtak a medvék, valószínűleg nem a kővári az utolsó eset – vélekedett a községvezető –, bármelyik nap történhet hasonló. Leszögezte: ki kell lőni az emberre veszélyes vadakat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2014-10-15: Faluvilág - Iochom István:

Fogorvosi rendelő nyílt Szentkatolnán

Dr. Herbszt Ödön fogorvos rendelőt nyitott Szentkatolnán. A harmincnégy éves, sepsiszentgyörgyi születésű fogor­vos 2010-ben fejezte be tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszeré­szeti Egyetemen, majd 2011-ben ősei szülőfalujában, Sepsibük­szádon nyitott fogorvosi rendelőt, egy évre rá pedig Gelencén, ahol az önkormányzat a fiatal házasok számára épített tömbházban lakást is biztosított számára.
2014-10-15: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Elismerés fiatal vállalkozóknak (Cégek toplistája)

Jobbára kereskedelemmel foglalkoznak, de szállításban, termelésben, szolgáltatásban is érdekelt az a tizenöt, fiatalok vezette vállalkozás, melyet a megyei kereskedelmi és iparkamara a hét végén külön díjaz a vezető háromszéki cégek elismerésére szervezett rendezvényen.