Hírsaláta

2008. március 4., kedd, Belföld

ARANY JÁNOSRA EMLÉKEZTEK. Tárlatnyitóval, szavalóversennyel, ünnepi istentisztelettel, koszorúzással és alapkőletétellel emlékeztek a hét végén Arany Jánosra születésének 191. évfordulóján szülővárosában, Nagyszalontán. Kósa Lajos debreceni polgármester, a rendezvény fővédnöke és Török László szalontai városvezető bejelentette, a költő szülőháza helyén álló, immár negyedik épületet visszaalakítják bogárhátúvá, olyanná, amilyen Arany János idejében lehetett. Az átadás időpontja ez év október 22. (Krónika)

ÍGY SEM JÓ, ÚGY SEM JÓ. Ahogyan az mifelénk szokás, az igazságügyi tárca körüli huzavona gyors megoldódása után sem ült el a politikai vita. Cătălin Predoiu ügyvéd miniszteri kinevezését ki-ki politikai pártállása és temperamentuma szerint kommentálja. Teodor Meleşcanu ihletett választásnak nevezte a döntést. Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt alelnöke viszont sajnálja, hogy a kormányfő folytatja azt a szokását, miszerint ismerőseit és hozzá közel állókat nevez ki a tárcák élére. Cezar Preda, a Liberális—Demokrata Párt alelnöke szerint Tăriceanu kormányfő nem vette figyelembe saját pártjának döntését. Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke kijelentette, alakulata egyetért Predoiu kinevezésével. Lucian Bolcaş, a Nagyrománia Párt alelnöke szerint Predoiu jó ügyvéd, kollégaként ismeri és értékeli, de nem az ő kinevezése fogja megoldani az igazságügyi rendszer gondjait. (Rompres)

CÉLTÁBLA: PÁSZKÁNY. Corneliu Vadim Tudor, a Nagyrománia Párt elnöke Pászkány Árpád Zoltán Kolozsváron élő üzletember letartóztatását kérte. Azt állítja, az üzletember magyar várossá akarja változtatni Kolozsvárt, ezért tevékenysége valós veszélyt jelent Románia nemzetbiztonságára. Erről — mondta — már értesítette George Maiort, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóját. Vadim szerint Pászkány befektetéseivel munkahelyeket teremt, azokat magyar nemzetiségű alkalmazottakkal kívánja betöltetni, s így megváltoztatja a régió etnikai összetételét. A pártelnök elmondta, Pászkány a polgármester-választásba is bele kíván szólni, ráveszi a magyarokat, hogy Emil Bocra szavazzanak. Vadim szerint Pászkány Árpád az ÁVO nevű magyar kémszolgálat romániai ügynöke, és a háttérből ő irányítja az RMDSZ-t is. (Rompres)

MUNAF ÉLETBEN MARAD. A per iratainak eltűnése miatt megsemmisítették az Irakban Mohamed Munaf ellen tavaly kimondott halálos ítéletet. Az iraki—amerikai kettős állampolgárságú Munafot azért ítélték kötél általi halálra, mert bűnösnek találták három, Irakból tudósító román újságíró 2005-ös elrablásában való közreműködésében. (Rompres)

MÉG MINDIG CSEREHÁT. A marosvásárhelyi táblabíróság elutasította a székelyudvarhelyi önkormányzat csereháti ingatlannal kapcsolatos második fellebbezését. A jogerőssé vált ítélet értelmében érvényben marad a csereháti árvaház ingatlanjának helyzetét meghatározó koncessziós és ajándékozási szerződés. Az 1996-ban indított alapperben azt szerették volna elérni, hogy állapítsák meg a koncessziós és ajándékozási szerződés semmisségét. A székelyudvarhelyi bíróságon folyamatban egy per, melynek tárgya a konceszsziós szerződés megszüntetése. Az Aris Industrie soha nem fizetett koncessziós díjat, ez a mulasztás a szerződés megszüntetésének alapos indoka lehet. Ha sikerül felszámolni a koncessziós szerződést, perújítási kérelemmel élhetnek. A per első tárgyalását március 12-én tartják. (Krónika)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2008-03-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Az autonómia belügy
Kollektív közösségi jogok megadásával biztosítható a Balkán-félsziget térségében a stabilitás — állította Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő Temesváron a közpolitikáért felelős intézet (IPP) szervezésében tartott konferencián. A Balkán államainak határai nem azonosak a térségben élő nemzetek határaival, hiszen azok az állampolgárok, akik egy bizonyos országot képviselnek, egyben más nemzethez tartoznak — emlékeztetett. Szerinte a kollektív kisebbségi jogok megadását a NATO biztosíthatja egy területi és kulturális autonómiarendszer bevezetésével. Jonathan Eyal, Nagy-Britannia nemzetközi védelmi és biztonsági intézetének igazgatója viszont úgy véli, a katonai szövetségnek nem kellene beavatkoznia az autonómiakérdésbe, mert ez nem tartozik a hatáskörébe, hanem az érintett országok belügye. Miután a Balkánon kudarcot vallott az autonómia, a témát megfelelően előkészített keretek között kell megvitatni — fejtegette, és hozzátette: a koszovói modellre való hivatkozás csakis árthat bármilyen autonómiatörekvésnek. A rendezvényen brit, makedón, bosnyák, horvát, bolgár, német és szerb képviselők vesznek részt.
2008-03-04: Közélet - Váry O. Péter:

Arcok, helyek

,,Fotóztam házakat, házsorokat, városrészeket az erőszakos rombolások előtt, közben és után. Lencsevégre kerültek a tojásokként egymáshoz hasonlító, jellegtelen tömbházsorok és típus kultúrházak is.