A Hatolykán született plébánosok és szerzetesek emlékműve

2014. október 28., kedd, Közélet

A hatolykai, mindenszentek tiszteletére épült műemlék templomban búcsús szentmisét celebrált vasárnap Tamás József segédpüspök, majd megáldotta a hatolykai születésű lelkipásztoroknak és szerzeteseknek állított főnixmadaras emlékművet, Koszti István Miklós csíkszeredai szobrász alkotását, melyet Pakó Benedek Hatolykán született kanonok álmodott meg és készíttetett el.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A márványtáblán tizenhét név ol­vasható, a legrégebbi ismert pap Hatolykai Salamon 1332-ből.
A rossz idő miatt az emlékmű-avatási ceremónia első részét a templomban tartották, ahol fellépett az egyházközség énekkara, majd Pakó Benedek kanonok az emlékmű születéséről beszélt. Elmondása szerint bizonyára még akadnak olyan hatolykai származású lelkészek, illetve ferences szerzetesek, akiknek neve nem került fel a táblára, ő maga hosszas kutatás során csak erre a tizenhétre bukkant rá. Ő is itt, szülőfalujában, a templom szentélyének fala közelében akar végleg megpihenni – mondotta, majd hozzáfűzte: illő, hogy a papoknak is legyen emlékműve, tudomása szerint Erdélyben ez az első ilyen emlékjel. A kanonok reményét fejezte ki, hogy példáját más egyházközségek is követik majd. Köszönetet mondott mindazoknak, akik anyagilag is támogatták az emlékmű felállítását. A szentmisén jelen levők egy-egy emléklapot kaptak ajándékba. A búcsús szentmisét követően a tömeg a templomkertbe vonult, ahol Tamás József segédpüspök megáldotta az emlékművet. Az ünnepség nemzeti imánk közös eléneklésével fejeződött be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2071
szavazógép
2014-10-28: Közélet - Váry O. Péter:

Tömörítők estéje

Két íróembert hallgatva, akik ráadásul szeretnek is beszélni, nem sok esélye van a közönségnek arra, hogy sok mindent megtudjon róluk, munkamódszerükről, műhelytitkaikról. Murányi Sándor Olivér igazán kitett magáért a szombat esti teinbeli közönségtalálkozón, azonban jószerivel neki csak három kérdés feltevésére futotta.
2014-10-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy
MEZEY LAJOS
nyugalmazott rendőr
életének 76. évében 2014. október 25-én tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Temetése 2014. október 29-én 14 órakor lesz a kovásznai ravatalozóháztól.
Koporsóba tétel 28-án 19 órától.
„Ha emlegettek, köztetek leszek, ha imádkoztok, veletek vagyok, ha rám gondoltok, mosolyogjatok, emlékem így áldás lesz rajtatok.”
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló szerettei
15872