A vándort mindig jól fogadják

2014. november 22., szombat, Közélet

Baráti hangulatú beszélgetésnek adott otthont csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesház: a háromszéki származású, Csíkszeredá­ban élő Beder Tibor nyugalmazott földrajztanár, író, közéleti személyiség – akit a Háromszék olvasóinak már nem kell bemutatni – szépszámú közönségnek mesélt tréfás és megható történeteket útjairól, amelyeket mindig a két lábán tett meg, akár a szomszédba, a moldvai csángókhoz, akár a Szilágyságba, akár a kis-ázsiai magyar testvérek felkutatására indult.

  • Melkuhn Andrea és Beder Tibor. Toró Attila felvétele
    Melkuhn Andrea és Beder Tibor. Toró Attila felvétele

A sok emberi és történelmi eseményt finom humorral és konok kitartással összefonó, munkásságáért rangos díjakkal kitüntetett vendéget Melkuhn Andrea művelődésszervező mellett több jelenlevő is kérdezgette, a válaszokból pedig nem csupán a tárgyi tudását egészíthette ki a hallgatóság, hanem azt is megtudhatták, hogy az egyszerű vándor mindig nyitott ajtóra és nyitott szívekre talál török földön. A „magyar vagyok” volt az én valutám – állítja Beder Tibor, akinek Gyalo­gosan Törökországban című könyve már a hetedik, nagy példányszámú kiadásnál tart, és török fordításban is megjelent. A találkozón dedikáltatni lehetett a még nyomdaszagú kötetet.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2014-11-22: Közélet - Hecser László:

Könyv a moldvai magyarok lelkéről

Az Erdővidéki Közművelődési Napokon Oláh-Gál Elvira bemutatta A moldvai magyarokról című, riportokat, interjúkat és tudósításokat tartalmazó könyvét csütörtök este a kisbaconi régi paplakon. A rádiós és tévés újságíró – jelenleg a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának tudósítója – a csángókkal való találkozásairól beszélt, olyan részletekről szólt, amelyek nemzettársaink lelkiségére villantanak.
 
2014-11-22: Közélet - Fekete Réka:

Ezeket gondolom, nem félek (Muszka Sándor új verseskötete)

Balladai tömörségű, sötét hangulatú, pesszimista, keserédes, groteszk, ironikus, abszurd versek egy életérzés-könyvben – így jellemezte Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója Muszka Sándor kézdivásárhelyi származású költő szerda este Sepsiszentgyörgyön bemutatott új kötetét. A Magányos nőknek, bukott fiúknak című, az Evilági együttes cédémellékletével ellátott kötet a szerző ötödik versgyűjteménye, amelyet Nagy Koppány Zsolt szerkesztésében a budapesti Orpheusz Kiadó jelentetett meg.