Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2014. december 10., szerda, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* Az Erdélyi Genealógiai (Családkutató) Társaság ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Köntés Pincegalériában (Csíki utca 5A szám) megnyitja az első Adatforrás tárlatát és időszakos családkutató információs pontját/ interaktív családrajzoló mű­helyét.

* A Parittya Egyesület által meghirdetett fotópályázat díjkiosztóját és  kiállítását csütörtökön 18 órától tartják a Kónya Ádám Mű­velődési Ház Pince­klub­jában. A kiállítást megnyitja László Károly (Puki bácsi) nyugalmazott Pro Ur­be-díjas színművész. Házi­gazda: Lázár Prezsmer Endre.

Zene
* A budapesti Juhász Gábor Trió koncertezik ma 20 órától a sepsiszentgyörgyi Park vendéglő Di Stefano bárjában. Az dzsesszzenekar tagjai: Juhász Gábor (gitár), Kovács Zoltán (nagybőgő), Jeszenszky György (dob). A belépőjegyek ára: 10 lej felnőtteknek és 5 lej diákoknak, nyugdíjasoknak.
* A Brassói Filharmónia az idei hangversenyévad harmadik koncertjét tartja december 12-én, pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. Hegedű-szólista: Dănuţ Ma­nea. Az est karmestere a brassói származású, nemzetközi hírű oboaművészként is ismert Adrian Petrescu. A koncertre érvényesek a hangversenybérletek, jegyet a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni.

Betegek, idősek karácsonyi ünnepe
A Diakónia otthoni gondozószolgálatának betegei, ellátott idősei számára közös karácsonyt szerveznek: az erdővidékieket csütörtökön 11 órára a köpeci kultúrotthonba, a Kovászna környékieket december 16-án, kedden 11 órára a Művelődési Ház Ignác Rózsa Termébe várják ünnepelni.

Történelmi vetélkedő
A sepiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Alapítvány és a Tanulók Háza vetélkedőt szervez A székelység törté­nete a kezdetektől 1849-ig címmel. Négyfős, VI–VIII. osztályos csapatok jelentkezését várják, akik szeretnék játékos formában, jobban megismerni a székelység múltját. A vetélkedőre A székelység története című, VI. és VII. osztályosok számára 2012-ben kiadott tankönyvből kell készülni, amely megtalálható minden magyar tannyelvű iskola könyvtárában. Jelentkezni a szekelysegvetelkedo@gmail.com e-mail címen lehet december 15-ig. Ezt követően interneten küldik a csapatoknak a feladatlapokat.

Publikus előadás
Dr. Kádár Annamária pszi­chológus, a Mese­pszi­chológia című könyv szerzője Útravaló kényes nevelési helyzetekhez címmel tart előadást december 14-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Kiál­lítás nyílik Moldován Mária képzőművész, a Mese­pszichológia című könyv illusztrátorának festményeiből. Az adományjegy ára 10 lej, jegyek a városi szervezőirodában és a Székely Hírmondó székhelyén válthatók.

Bibliodráma
A Romániai Bibliodráma Egyesület december 13-án 10 órától karácsonyra hangoló bibliodrámás alkalmat szervez Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Baróton. A 3–4 órás csoportmunkán való részvétel ingyenes. A részvételi szándékot legkésőbb december 12-ig kell jelezni: a sepsiszentgyörgyiek a 0745 421 292-es (Roth Levente), a kézdivásárhelyiek a 0723 364 676-os (Mátyás István) és a barótiak a 0729 425 853-as (Sánta Edit) telefonszámon.

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház sürgősségi osztályán december 2–8. között 553 esetet láttak el, 139 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete a jelzett időszakban: szív és érrendszeri sürgősség 20, ideggyógyászati sürgősség 40, sürgősségi sebészeti beavatkozás 60, belgyógyászati sürgősség 159, gyermekgyógyászati sürgősség 88, nőgyógyászati sürgősség 50, pszichiátriai sürgősség 22, ortopédiai sürgősség, traumák 107. A fenti időszakban a kórházban 6 lány és 8 fiú született. A sürgősségi osztályon a múlt hé­ten egy személyt fogadtak közúti balesetben szerzett sérülésekkel. Két ittas személy is ellátásra szorult; erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel két személy jelentkezett, a sürgősségi osztályon megoldódott az ellátásuk. A felsoroltak mellett hét gyereket és egy felnőttet fogadtak hepatitis A-fertőzés (sárgaság) tüneteivel.

Hitvilág
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián csütörtökön 19 órától Taizé-találkozót tartanak.

Rádió
A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának élő adásai: ma 6.30 órától Ébredjen a Mária Rádióval, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15 órától dicsőség rózsafüzér, 12 órától Úr­angyala, 12.05 órától a Déli magazin témái a papi rekollekció és a Máltai Szeretetszolgá­lat tevékenysége.

Röviden
Guzsalyas. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30 órától nemezkészítő foglalkozás felnőtteknek.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Tele­fon: 0722 233 774, honlap: www.dancestudio.shp.hu.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondiaerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
Cserebereklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Mű­velődési Ház Hobbi cserebereklubjába ma 16 órától várják a gyűjtőket (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kár­tyanap­tár, söralátét, szalvéta stb.).
Jogi szolgálat. Szerkesztő­ségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Nyelvtanfolyam. Clara Be­jarano Sánchez, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület EVS önkéntese szerdánként 18 órától ingyenes spanyol nyelvtanfolyamot tart. Bő­vebben a zoldnap.info/web/spanyol-nyelvtanfolyam honlapon.
Előadás. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban csütörtökön 19 órától Pál Katalin Az egészség és fiatalság megőrzésének fontos módszerei: kolon-hidroterápia és biorezonancia címmel tart előadást. A belépés ingyenes.
Áramszünet. Ma Illyefal­ván  8.30–16 óráig, Gidófalván 9–17 óráig, Kiskászonban 9–15 óráig, holnap Illyefalván 8.30–16 óráig, Gidófalván és Fotosmartonoson 10–15 óráig, Nagyborosnyón 9–15 óráig a 3-as transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják a vizet  Kézdi­vásárhelyen ma 8–15 óráig a Turóczi Mózes és Tóth Sámuel utcában, holnap 16–24 óráig a Stadion utcában, pontosabban a sportcsarnokban, a Petőfi Sándor Iskolában és a városi jégpályán. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet. Az esetleges kellemetlenségekért a szolgáltató megértést és türelmet kér.
Radar. Ma a 10-es országúton Bodzafordulón, Szita­bodzán, Bardocon; a 11-es or­szágúton Kökösben, Lemhény­ben, Bereckben, Szentiván­laborfalván, Nyujtódon; a 12-es országúton Oltszemen, Málnáson, Mikóújfaluban, Szotyorban, Sepsibükszádon; illetve Kézdivásárhelyen és Kézdisárfalván mérik a járművek sebességét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2014-12-09: Közélet - :

Az MKP kifogásolja az állampolgársági rendeletet (Világfigyelő)

Szélsőségesen cinikusnak és a Beneš-dekrétumok gondolatiságát idézőnek tartja a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) a szlovák belügyminisztérium rendeletét, amely januártól a szlovák állampolgárságukat elveszítők egy részének lehetővé teszi annak visszaszerzését.
2014-12-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága édesanya, nagymama, testvér,
KRIZSOVÁNSZKY SZIDÓNIA
színművész
életének 71. évében súlyos szenvedés után december 9-én elhunyt.
Búcsúztatására december 11-én 13 órakor kerül sor a Tamási Áron Színház előcsarnokában.
A gyászszertartást követően a szemerjai új református temetőben 15 órakor kísérjük utolsó útjára.
A gyászoló család
3021/b