Tízéves a sepsiszentgyörgyi EMI

2014. december 13., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Betöltöttük a tizedik évet, és az elmúlt hetekben ennek megün­neplésére készültünk. Tízéves a sepsiszentgyörgyi nemzeti-ifjúsági szervezet, amely minden évben a legaktívabbak között volt. Joggal vagyunk büszkék az Erdélyi Ma­gyar Ifjak sepsiszentgyörgyi szervezetére.

  • Kétnyelvű feliratok a sepsiszentgyörgyi állomáson
    Kétnyelvű feliratok a sepsiszentgyörgyi állomáson

Talán az elmúlt időben kissé a jubileum megszállottjai lettünk, hosszan visszatekintve múltunkra, de most, év végéhez közeledve érdemesnek tartjuk a magunk mögött hagyott esztendőt önmagában is értékelni.
Az idei esztendő a helyi EMI számára az egyik legsikeresebbnek mondható – több nagyszabású rendezvénnyel, sok sikerrel, számos képzéssel, megemlékezéssel és szórakozással tűzdelve. Az Ifjúsági Médiások Erdélyi Találkozójával indítottuk az évet februárban, majd nagyon sűrű tavasz következett. Idén készültünk először egész rendezvénysorozattal az 1848–49-es szabadságharc évfordulójára: ez irodalmi- és gitárestből, a Székely március szónokversenyből, valamint egy felemelő, Gábor Áron életét bemutató táncdrámából állt. Ez utóbbi zenés drámajátékot a gidófalvi Cetz János Általános Iskola tanári kara és diákjai mutatták be Csataterek hőse, tömegek lelkesítője címmel a Gábor Áron Te­remben. Ezt követően sem tétlenkedhettünk, hiszen legnagyobb rendezvényünk, a Háromszéki Diák­együttesek Találkozója következett, párhuzamosan a Vá­laszthatsz! ifjúsági kampányvetélkedővel. Első alkalommal szerveztünk kampányvetélkedőt, amelynek célja a választásokra való készülés utánzása és a közösségben való aktív részvételre nevelés. Azért is kiemelendő ez a rendezvényünk, mert sikeres uniós pályázat nyomán szerveztük meg a Fiatalok lendületben program részeként, amelyre az akkori kiírásban Háromszékről csak mi kaptunk kedvező elbírálást.
Volt okunk a bosszankodásra is, hiszen az újonnan felújított sepsiszentgyörgyi vasútállomás csak román nyelven „beszélt”. A bosszankodást tettek követték, és többszörös akciónk éppen június 4-én, e jelképes napon meghozta gyümölcsét. 94 évvel Trianon után az olyan kis győzelem, mint a vasútállomás kétnyelvűsítése, jelzés számunkra, hogy nem adhatjuk fel a küzdelmet mindaddig, amíg magyar földön élünk. És  kis igazi magyar világot is megélhettünk a nyáron Székely­föld északi táján, az EMI-táborban, ahol lobogtak zászlaink, csattogott az ostor, népi mesterségek és sportok emelték a hangulatot, na meg több ezer magyar fiatal együtt szórakozott egy héten keresztül. Aki pedig azt hinné, hogy leragadtunk hagyományainknál, azokat emlékeztetem, hogy idén ősszel az erdélyi magyar fiatalok innovatív módon megalkották Székelyföld első városi mobilalkalmazását, a Moz­gópontot, amely okostelefonokon igyekszik a felhasználóját közelebb hozni városunk színes kavalkádjához. Következett a sorban a IV. Városi Gólyabál, friss emlék számunkra, ahogy több mint félezer fiatal tölti meg a Tamási Áron Színházat. És akkor nem is szóltam még kiadványainkról és a többi kisebb rendezvényünkről, amelyekből szinte minden hétre jutott egy. Csodás évet zártunk, méltóképpen koronáztuk meg az előző kilencet, így itt az alkalom, hogy megköszönjem minden EMI-snek az erőfeszítést, minden segítőnknek, szim­patizánsainknak, valamint programjaink résztvevőinek, hogy egyesületünk mellett álltak.
Marad a sok szép emlék, kitaposott ösvények és a hatalmas lendület az előttünk álló új esztendőre.

Mihály István,
a sepsiszentgyörgyi EMI elnöke

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2014-12-13: Kovakő - diákmelléklet - :

Hogy a szerencse el ne kerüljön az új esztendőben (Szilveszteri babonák, hiedelmek)

Az új év talán új kezdet is egyben, ha a sors becsuk egy ajtót, akkor kinyit valahol egy másikat – vagy ez csak egy jó kis közhely, amit ilyenkor módfelett nagy örömmel használunk? Minden­esetre szilveszterkor, magunk után hagyva az óévet, elbúcsúzunk a múlt dolgaitól, köszöntjük az új évet, és nyitottak vagyunk az új kihívásokra is.
2014-12-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Adományokat várnak a Kőrösi-emlékmúzeumra
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor-emlékmúzeum létrehozására az adományokat – bármilyen pénznemben – az alábbi számlára várják: Asociaţia Culturală Kőrösi Csoma Sándor, Covasna, str. Petőfi Sándor nr. 59, cod fiscal: 5858146, Banca de Dezvoltare, Agenţia Covasna, RO34BRDE150SV26591511500, SWIFT BRDEROBU.