Magyarázkodik a prefektus

2014. december 16., kedd, Közélet

Az elmúlt napok történéseit tisztázandó hívott össze saj­tótájékoztatót Kovászna megye prefektusa, Marius Popica, aki, mint fogalmazott, szeretné „nagyon egyértelműen tisztázni a kormánybiztosi hivatal álláspontját a magyar himnusz elénekléséért MPP-nek kirótt büntetés” kapcsán.
 

„A prefektúra intézménye nem tiltotta meg Magyarország himnuszának eléneklését és nem is fogja soha megtiltani egyetlen állam himnuszának eléneklését sem. Ez egy közigazgatási bírság, melyet a szervezőkre róttunk ki, nem az eseményen részt vevő embereket büntettük meg. A törvény szerint, ha egy rendezvényen elhangzik egy más állam himnusza, akkor kötelező módon a román himnuszt is el kell énekelni azt követően, a tisztelet jeleként” – mondotta Marius Popica.
Marius Popica kiemelte, különbséget kell tenni aközött, hogy egy hivatalos rendezvényen „intonálják” a himnuszt, vagy egyszerűen eléneklik, ez utóbbihoz bárkinek joga van, „Románia területén szabadon énekelhető bármilyen állam himnusza” – fogalmazott, és hozzáfűzte: tiszteli Magyar­ország és minden állam himnuszát és jelképeit, tudja, hogy a magyar himnusz vallásos ének is, amely felcsendülhet templomban, bárhol, bármilyen ünnepségen, de ha olyan konkrét rendezvényről van szó, amilyet az MPP is szervezett, ott a román himnusznak is el kellett volna hangoznia, „főként, hogy azon az eseményen bizonyára részt vettek magyar és román állampolgárok egyaránt, és véleményem szerint így lett volna normális, tisztességes”. Az MPP-sek megfellebbezhetik a prefektúra büntetését, a bíróság majd eldönti, kinek van igaza – mondotta.
A prefektus hivatalos mondandója után, a kérdéseknél belezavarodott a jogszabály értelmezésébe. Nem tudta egyértelműsíteni, miként állapítják meg, hogy az egybegyűltek éneklik, vagy „intonálják” a himnuszt, és az sem derült ki, mit tekintenek tulajdonképpen „hivatalos” rendezvénynek, hogyan sorolható ezek közé az MPP által szervezett trianoni megemlékezés.
Az oly sokat emlegetett jogszabály, a 2001/1157-es kormányrendelet egyébként egyértelműen fogalmaz: „Más államok himnusza csak nemzetközi jellegű látogatások, ünnepségek ceremóniák alkalmával intonálható, együtt Románia himnuszával, azt megelőzően.”  Ugyan­ennek a rendeletnek egy másik cikkelye azt is leszögezi, mikor kötelező a román himnusz megszólaltatása: hivatalos állami és nemzetközi ünnepségeken.
A prefektus szerint a június 4-iki megemlékezés hivatalos volt, mert „biztosan voltak ott hivatalosságok, például a polgármester”, és bizonyosnak tartja azt is, hogy nem éneklés, hanem „intonálás” történt, ezért a büntetés. Mint fogalmazott, március 15-én is hasonló a helyzet, akkor is el kell majd énekelni a román himnuszt, hanem büntethetik a szervezőket. Nem győzte hangsúlyozni: a kölcsönös tisztelet ezt kívánja. A tisztelet kifejezés egyébként a fél óra alatt legalább harmincszor elhangzott a kormánybiztos szájából. 
Marius Popicának nincs kifogása az ellen, hogy e héten délutánonként intézménye előtt a magyar himnuszt énekeljék az MPP által toborzott tiltakozók, mint mondotta, hajlandó akár közéjük is kimenni, engedélyezett akcióról van szó, és egyébként sem „intonálnak”, hanem énekelnek. Még azt is kiemelte, ő csak a dolgát végzi, a törvények betartása fölött őrködik, „ha nem tetszenek a jogszabályok, változtassanak rajtuk”.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1786
szavazógép
2014-12-16: Közélet - Farcádi Botond:

Csontig ért a kés (Tüntetés a himnusz védelmében)

Erőteljesre sikerült a nemzeti himnusz védelmében kezdeményezett tiltakozássorozat első felvonása: száznál is többen gyűltek össze tegnap délután négy órakor a sepsiszentgyörgyi prefektúra épülete előtt, és többször felcsendült nemzeti fohászunk. A tiltakozók első sorában pedig egymás mellett álltak az ötletgazda MPP, az RMDSZ és az EMNP képviselői, mintegy jelezve: összmagyar ügyről van szó.
 
2014-12-16: Közélet - Váry O. Péter:

Egy szeletke múlt

Azoknak, akik átélték, és azoknak is, akik akkor még meg sem születtek. Azoknak, akik most is elborzadva emlékeznek, és azoknak is, akik nosztalgiával. Egy szeletke a közeli múltból a régebbit, a dicsőségeset elevenítő obeliszk mellett, óriás hópelyhek és aprócska csillagok villanyfény-illúziója alatt.