Tüntetéssorozat a himnusz védelmébenRészvételre buzdít a Néppárt

2014. december 17., szerda, Közélet

Huszonöt évvel a rendszerváltás után elfogadhatatlan a nemzeti himnusz eléneklésének tiltása, ezért az Erdélyi Magyar Néppárt arra kéri tagjait és szimpatizánsait, vegyenek részt Sepsiszentgyörgyön a kormányhivatal előtt naponta háromnegyed négykor szervezett megmozdulásokon.
 

Ezt tegnap kiadott közleményben tudatta az EMNP megyei szervezetének elnöke, Benedek Erika, és hasonló felhívást fo­galmazott meg sajtótájékoztatóján Bedő Zoltán, az alakulat sepsiszéki szervezetének elnöke is. „A  nemzeti himnusz köztéren való eléneklésének tiltása nemzeti identitásunk elleni támadás, akár Erdély­ben élő magyarként, akár magyar állampolgárként értékeljük a helyzetet. E tiltás nem egyeztethető össze az együtt élő nemzetek kölcsönös tiszteletén alapuló transzszilvanizmus eszméjével, de a nemzetközi joggyakorlattal sem” – áll a megyei elnök által kiadott dokumentumban.
Bedő Zoltán párhuzamot vont a huszonöt évvel ezelőtt Temesváron kitört népfelkelés és a mostani helyzet között. Hangsúlyozta: bár sokan szeretnék feledni, feledtetni, az akkori felkelés elindítója egy erdélyi magyar református lelkész, Tőkés László volt – de mellé álltak a magyarok, románok, szerbek, így az összefogás példája, ami Temesváron történt. Utóbb azonban a második kommunista vonal kihasználta a helyzetet, és átvette a hatalmat. A kommunisták, szekusok visszaszivárogtak a hatalomba, és ennek a levét isszuk ma is, meglátszik ez a korrupció elburjánzásában, a gazdasági helyzeten és a magyarellenes támadásokban. Ezek közé sorolta a magyar tagozat létrehozá­sának ellehetetlenítését a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egye­temen, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását, Markó Attila képviselő meghurcoltatását a Bica-ügyben is, Kézdi­vásárhely polgármesterének megbüntetését, amiért nem tűztek ki „elegendő számú” román zászlót a céhes városban december elsején és a Magyar Polgári Párt megbünte­tését, amiért június 4-én az Erzsébet park­ban zajlott megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt. E támadások célja a megfélemlítés, éppen ezért a Néppárt minden tiltakozást támogat, amely ezek ellen irányul – szögezte le Bedő. Arra kérte tagjaikat, szimpatizánsaikat, naponta vonuljanak a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal elé a magyar himnusz védelmében.
Mint ismert, az MPP által kezdeményezett tiltakozássorozatot az RMDSZ is felkarolta.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2014-12-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megérkezett a tanárok pénze

Megkapta a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt a pénzt, amelyet a központi költségvetésből utaltak át az állammal szemben pert nyerő pedagógusok elmaradt juttatásaira.
 
2014-12-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Mindennap többen leszünk (A himnusz védelmében)

Mintegy négyszáz torokból szállt fel tegnap délután a magyar himnusz a sepsiszentgyörgyi prefektúra előtt, ez az előző, első napi éneklő csoport három-négyszerese. Nem csupán a város lakói álltak ki a térre, a környező falvakból is jöttek jó néhányan – többen munka után, az óvodából hozott gyermekkel, mások nyugdíjas szülőkkel.