A Háromszék legjobbjai 2014-ben

2014. december 29., hétfő, Sport

A szavazás végeredménye nem lepett meg. Nem, hiszen két olyan sportág nagyjai kerültek ki győztesnek, mely sportágak jelen voltak az ókori olimpiai játékok műsorában – az atlétikáról és a birkózásról van szó.

A két sportág az újkori olimpiák programjában is a legnépesebbek között szerepelt. Ahhoz, hogy mindkettőben dobogóra jusson valaki – bármilyen verseny legyen az –, erősen meg kell küzdeni, hosszú és göröngyös utat kell megtenni. Úgy véljük, jól választottak szavazóink, amikor meghozták döntéseiket. Ami pedig a magyar ajkú és a sportvilág legjobbjait illeti, helyénvaló a végeredményük.
Íme még egyszer a szavazás végeredménye:
1. Kovászna megye legjobb sportolója 2014-ben: Incze Kriszta – birkózó (Sepsi ISK és MSC)
2. Kovászna megye legjobb ifjúsági sportolója 2014-ben: Blázer Imola – atléta (Sepsi ISK)
3. Kovászna megye legjobb edzője 2014-ben: Mátéfi Árpád – birkózás (Sepsi MSC és ISK, valamint Románia női olimpiai válogatottjának edzője)
4. Románia legjobb magyar ajkú sportolója 2014-ben: Tófalvi Éva – sílövő (Csíkszereda)
5. a sportvilág legjobb magyar ajkú sportolója 2014-ben: Hosszú Katinka – úszó (Magyarország).
Incze Kriszta
Megvédte tavalyi címét. Akkor egy világbajnoki bronzérem, egy Európa-bajnoki ezüstérem csillogott a három országos bajnoki arany- és egy ezüstérme mellett, idén szerzett egy Európa-bajnoki bronzérmet a junior I-esek kontinensviadalán, egy világbajnoki ötödik helyet szintén a juniorkorosztályban. Az országos bajnokságokon a juniorok versenyén nyert egy bajnoki címet, egy Román Kupa-aranyérmet súlycsoportjában, a felnőttek bajnokságain pedig egyéniben és csapatban (szuperliga) is ezüstérmes lett, a súlycsoportok országos döntőjének csapatversenyén pedig egy bronzérmet vehetett át mint az MSC-t erősítő birkózó. Kriszta két fészekbe rakta érmeit – juniorszinten az Iskolás Sportklubéba, felnőttszinten a Municípiumi Sport Clubéba. Most egyik edzőjével, Mátéfi Árpáddal az olimpiai keretben edz, készül a közeljövő nagy versenyeire, majd a riói olimpiai játékokra.
Szavazatokat kapott még (a rangsortól eltekintünk): Madaras Dániel (triatlon), Jakab-Benke Hajnalka (triatlon), Anca Petrea (birkózás), Mădălina Lingurar (birkózás), Iulian Ganciu (atlétika), Molnár Ede (triatlon), Alin Păncescu (dzsiudzsicu), Florin Purcea (atlétika)...
Blázer Imola
Atléta, gátfutó. Tehetségére, rátermettségére, szorgalmára, munkaszeretetére vall, hogy immár ötödik éve  bajnoki aranyérmekkel gazdagítja a szentgyörgyi atlétikát, a város sportmozgalmának éremgyűjteményét – 2010-ben három, 2011-ben kettő, 2012-ben kettő, 2013-ban három, 2014-ben egy országos bajnoki aranyérem került tulajdonába. Az idei egy országos bajnoki cím és ezüstérem mellé került egy Balkán-bajnoki arany- és egy bronzérem is. Imola rendkívüli tehetségét, tudását és edzője, Mircea Buh­lea hozzáértő, jó munkáját igazolja a Gyermekek Vi­lágjátékán szerzett ezüstérme, az Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon elért 6. helyezése s az országos bajnokságon összehozott éremgyűjteménye. Csak így tovább, Imola!
Szavatokat kapott még (a rangsortól eltekintünk): Dániel Attila (triatlon), Szakács Emőke (birkózás), Cos­min Trofin (atétika), Kertész Beáta (birkózás), Nagy Janka (műfalmászás), Nagy Judit (műfalmászás), Orbán Norbert (birkózás), a Székely Mikó Kollégium kosárlabdacsapata...
Mátéfi Árpád
2014-et az MSC edzőjeként kezdte, s ott dolgozott lent, a Kós Károly Iskolaközpont edzőtermében együtt az Iskolás Sportklub edzőivel, két volt tanítványával, Kertész Dáviddal és Hatos Péterrel. Ez a mester és tanítvány közötti jó kapcsolat élt és virágzott az edzőteremben. Letörő volt, amikor egy időre szétszedték a triót. Na, de az új tanév beindulásakor Mátéfit visszavitték az Iskolás Sportklubhoz, így aztán hivatalosan, papíron is visszaállt a nagy trió, a Mátéfi–Hatos–Kertész hármas a birkózók nagy-nagy örömére. Nem osztjuk, nem szorozzuk az idén szerzett érmeket, számunkra nem érdekes, hogy az MSC vagy az ISK hány érmet szerzett, a mi szempontunkból és városunk sportjának szempontjából az a figyelemre méltó, hogy hány érmet szereztek a birkózók és edzőhármasuk. Az országos bajnokságokon (gyermekkorosztálytól fel a felnőttig): 7 arany-, 7 ezüst-, 18 bronzérem a mérleg. Az Európa-bajnokságon Incze Kriszta révén nyertek egy bronzérmet, Mădălina Linguraru pedig az 5. helyen zárt, akárcsak Incze Kriszta a junior-világbajnokságon. A szentgyörgyi birkózók sikerét látva, értékelve a Román Birkózó­szövetség kinevezte Mátéfi Árpádot a női olimpiai válogatott edzőjének.
Árpád célja tehát – túl a birkózás szentgyörgyi fellegvárának további erősítésén – a riói nyári olimpiai játékokon való jó szereplésre nőtte ki magát.
Szavazatot kapott még (a rangsortól eltekintünk): Kertész Dávid (birkózás), Hatos Péter (birkózás), Préda Csaba (karate), Vass Hunor (karate), Mircea Buhlea (atlétika), Révész Katalin (atlétika), Veres László (cselgáncs), Petru Oltean (dzsiudzsicu), Dobolyi Aladár (asztalitenisz), Nemes Áron (kosárlabda), Lénárt Adolf (kosárlabda)...
Tófalvi Éva
A Hargitafürdőn nevelkedett csíki sílövő, mint ahogy a nóta is mondja, „a hargitai fecskemadár hosszú útra indul”-t, s ez az út öt téli olimpián vezetett át: 1998, Nagano (11. helyezett volt), 2002, Salt Lake City (helyezetlen), 2006, Torino (14. helyezett), 2010, Vancouver (kétszer 11. helyezett), 2014, Szocsi (22. helyezett). Jobb eredményeket ért el a világbajnokságokon, 2001-ben Pokljukában a 6., egy évvel később Pyon Changban a 7. helyen zárt. A 2008–2009-es világkupa összesített végeredményében az igen tiszteletreméltó 11. helyet szerzett. Éva harminchat évesen is makacs kitartással védi a hargitai sílövők jó hírnevét.
Hosszú Katinka
A magyar úszósport üstököse. Ötvennél több világkupa-győzelmet aratott, a rövid pályás világbajnokságon 4 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem került tarsolyába, négy világcsúccsal ékesítve. Na, szóval idén mindent megnyert a sportvilág versenyein, az országos bajnokságokra már nem is gondolunk, ott is aratott. Hazai fölénye még hangsúlyozottabb, mint a sportvilági. Hosszú Katinkára a nagyvilág minden magyarja – természetesen mi is – büszke lehet.
Gyermekeink
Sajnálatos módon kimaradtak a gyermekkorosztályú sportolók. Itt, most megígérjük, hogy jövőben különdíjért versenyezhetnek. Addig is nézzük 2014 éremszerző gyermekeit, azaz a gyermek I-es, II-es és III-as korosztályban szárnyukat bontogató, érmeket – arany-, ezüst- bronzérem – nyert, tehetséges sportolócsemetéket:
aranyérmesek: Kisgyörgy Magor, Kisgyörgy Hunor, Fekete Róbert, Ker­tész Ákos, Lukács Zoltán, Bartos Nor­bert, Téglás Helé­na, Gödri Huba, Vitályos Eszter, Benkő Zsolt – mind karatékák a Shoto Team és a Sport-All SC-től, Raul Cosmin Andrei – atléta a Sepsi Iskolás Sportklubtól
ezüstérmesek: Kisgyörgy Magor, Veres Boglárka,  Fekete Róbert, Szabó Anita, Bereczki Balázs, Uzoni Hanna, Dóczé István Balázs, Téglás Krisztina, Csorba Ede, Biró Tas – karatékák, Raluca Artene – úszó, Nartisa Neagu – birkózó
bronzérmesek: Mihály Boglárka, Csá­kány Ilka, Solymosi Tamás, Krizbai Attila, Szántó Anita, Fekete Róbert, Babos Regina, Mantia Lilla, Ianculescu Zsófia, Vitályos Eszter, Tökbandi Dominik, Benkő Zsolt, Biró Tas, Dóczé Beáta, Imreh István, Döme Anita, Bartos Norbert, Téglás Heléna, Ru­zsa Balázs – karatékák, Czintos Ber­nadett, Köblös Bernadett, Zsigmond Noémi, Ker­tész Beáta – birkózók.
Övék a jövő. Tőlük (is) függ sportéletünk jövője.
A sport nevében köszönet a sportolókat, a sportegységeket támogató szponzoroknak és nem utolsósorban a kedves szülőknek. Tettük nemes, csodálatra méltó és követendő példa. Mindenkinek eredményekben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2014-12-29: Sport - Áros Károly:

Mesél a múlt

Ott, ahol zúg az a négy folyó, ott, ahol szenvedni jó,
Ott, ahol kiomlott annyi drága vér, ezredévről mond mesét a szél...

Érzem, mint ölel át a szél, hallom halk szavát, suttogását, amint csendesen, édes anyanyelvemen elismerő szavakat susog e vidék, e föld hőseiről.
2014-12-29: Sport - Tibodi Ferenc:

Budapest–Bamako: kaland és jótékonyság (Autósport)

A Budapest–Bamako rali szervezői így határozták meg eseményüket: közös jótékonysági túra és verseny Budapesttől Bamakóig. A Budapest–Bamako azoknak szól, akik már álmodtak Dakarról, Afrikáról, közös kalandozásról extrém körülmények között.