A Charlie Hebdo munkatársainak halálhíréreGúnyhatár

2015. január 21., szerda, Kitekintő

Az első szó a mérhetetlen megdöbbenésé és gyászé.
Nem tudok a gyilkosokról írni, csupán önmagunkról beszélhetek.

Az igazság mérték. Törvényektől, szabályoktól és szokásoktól függetlenül. Van. Emberi. Mindenki magában hordozza, ezért kitépni nehéz, csupán szembesülni lehet vele. Az igazság vélemény. Elrejteni nehéz. Szitává lőheted, de meg nem ölheted, még akkor sem, ha az újság lapját a golyó, tapasztaltuk már, könnyen átjárja. A sajtó azt igyekszik elmondani, amit más elhallgatna. Arról rántja le a leplet, amit más, elsősorban a közélet, a közszereplők morális okok miatt eltitkolnának. A sajtó nyilvánosság, de nem mindegy, hogyan teszi nyilvánossá a vélt vagy valós erkölcstelenséget. És itt már kérdések egész sora merül föl. Mit szabad? Hol a gúnyhatár? Égtájak, földrészek, országok, kultúrák nem jól vagy rosszul, hanem más-más formában teszik fel ezeket a kérdéseket. Ki-ki szokásai, törvényei vagy megszorításai, félelmei alapján rántja le a leplet a közerkölcsbe ütköző személyekről, dolgokról. Aki ezt a különbözőséget figyelmen kívül hagyja, és bárkivel szemben Nekem mindent szabad! jelszóval tesz félre isteni és emberi princípiumot, azt félteni kell, majd sajnálni lehet, arról, a legrosszabb esetben, sajnos, fájdalommal, gyertyát gyújtva emlékezünk meg.
Szent Pál szerint: Minden szabad nekem, de nem minden használ. (Korinthosziakhoz írt első levél, 6. 9–13).
„Ha valamit megtanulhattunk az Iszlám Állam felemelkedéséből, akkor az éppen az, hogy a provokáció lényegtelen. A dzsihadisták azért ölnek, mert ölni akarnak. Nem számít, hogy francia karikaturista vagy kurd gyermek, esetleg szociális munkás, újságíró vagy: ha nem a kiválasztottak egyike vagy, kilövési engedély van rád. A provokáció legfeljebb ürügy a tetteseknek, hogy végrehajtsák az akcióikat” – írja cikkében Padraig Reidy a The Telegraphban. 
A ceruzának szíve van, puha grafit, de vitriolba mártva gyilkos fullánk lesz belőle, amely hatalmával megszédíti forgatóját. Az ilyen pennaforgató, aki szándékosan vagy észrevétlenül túllép a jó ízlésen, a gúnyhatáron, szélsőséges lesz. A szélsőséges nem épít! A szélsőséges rombol és öl, hiszen nem tud megfontoltan cselekedni, nem azok a módszerei, mint a józanul gondolkozónak, a többségnek. Kívül áll vagy oda sodródott a mértéken túlra, értékeinken túlra, és szembeszáll velünk, rajzzal és golyóval. Mi a szent tanításokat szélsőségesen félreértelmező egyéneket, csoportokat nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk megváltoztatni, mi csak önmagunkat tudjuk mérsékletre szoktatni. A Nekem mindent szabad! a vesztünket jelentheti. Ma a Charlie Hebdo, holnap te!
Nem tudok a gyilkosokról írni. Csupán önmagunkról beszéltem.
Az első szó után, a sokadik is a mérhetetlen megdöbbenésé és gyászé. Requiescat in pace!

Léphaft Pál
(a szerző karikaturista)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1361
szavazógép
2015-01-21: Kitekintő - :

Je suis Charlie és a képmutatás

Józanul a Je suis Charlie megnyilvánulásokról: sok a képmutatás a médiában és főleg a politikai osztályban. Egyesek azt írták, hogy ez egyfajta jegesvödör-kihívás (Ice Bucket Challenge) volt, jó, hogy az emberek megmozdultak, hogy Francia­országban több tízmillióan gyűltek össze a terrorizmus ellen tüntetni. A tragikus esemény sokakat egyesített, dacot váltott ki, emberi láncot hozott létre, mely megfogta a világot, és mindnyájunk által átérzett óriási szellemi erőt teremtett.
2015-01-21: Kitekintő - :

Elmélyülhetnek a törésvonalak az iszlám világ és a Nyugat között

A párizsi támadások után a legnagyobb veszély az lehet, ha megerősödik a szemlélet, hogy a Nyugat háborúban áll az iszlám világgal, és elmélyül a köztük húzódó törésvonal – hangzott el a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) A terrortámadás után: változások a francia bel- és külpolitikában című rendezvényén.