Európai iránytű az Alvégen

2008. március 13., csütörtök, Faluvilág

Itt lesz az iránytű

Ez a neve annak a térplasztikai munkának, melyet Benedek H. János elképzelése és Domahidi Ildikó rajza alapján építeni kezdtek Illyefalván az önkormányzati székháza előtti emlékparkban.

A málnási andezitből és fémből kombinált jelképes iránytű üzenete valóban irányt mutató. Indikátorai azok felé az európai városok felé mutatnak, ahol kisebbségek élnek, és autonómiát élveznek. Óriási felkiáltójel lesz a ma társadalma számára, turisztikai és idegenforgalmi érdekessége Alsó-Háromszéknek, Alvégnek. Az iránytűt az Európai Unió napján, május 9-én avatják fel.

Látogatásunk idején fejeződött be az önkormányzat székházának belső korszerűsítése, amit önerőből végeztetett el helyi vállalkozóval a községvezetés. Esedékes lenne a külső javítás-meszelés is, de ezt már csak az esetleges költségvetés-kiegészítésből tudnák megoldani.

Fodor Imre megbízott illyefalvi polgármestertől más alvégi hírek felől érdeklődtünk. Eléggé hosszú még az út a hármas település infrastruktúrájának a megépítéséig, és a választások utáni új önkormányzatnak sem lesz könnyű dolga. Fodor elmondta, hogy Alvég kapujában, Aldobolyban, ha részlegesen is, de fel szeretnék újítani az egykori községháza és kultúrotthon épületét, mely az új köntösbe öltözött iskola mellett, az Erzsébet királyné emlékére ültetett gesztenyesor mögött áll. Itt van a családorvos rendelője, az önkormányzat fogadóirodája.

— A vidékfejlesztési alapnál megpályázzuk a községközpont szennyvízhálózatának bővítését, korszerűsítését — mondta Fodor. — Területet vásárolunk a szennyvíztisztító számára. Van ugyan egy régi ülepítője a jelenlegi rendszernek, de nem megfelelő, felújítása nagyon költséges, s ha valóban megépül ide a mezőgazdasági iskolaközpont, ennek működtetésére úgysem fognak engedélyt adni. Illyefalván talán a legfontosabb lenne az ivóvízhálózat bővítése, ugyanis a falunak csak egy részében van víz. Gond van Sepsiszentkirályban is. A falut a sepsiszentgyörgyi vízhálózatra kapcsolták rá, de az alacsony nyomás sok bosszúságra ad okot. Sem Aldobolynak, sem pedig Szentkirálynak nincs szennyvízhálózata.

Szentkirályban eléggé lerobbant a kultúrotthon. Az önkormányzat elkészítette a topográfiai felmérést, készül az előtanulmány is. A pénzalapot a művelődési otthonok javítását célzó programból szándékoznak lehívni. Függetlenül az anyagiaktól, az épület tetőzetét mindenképpen, még ebben az esztendőben felújítják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4370
szavazógép
2008-03-13: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Mitől finom a csomakőrösi kürtőskalács?

Dancs Jenei Anna 13 éves korában került Csomakőrösre Kisborosnyóról. Családja kispataki eredetű. Dancs Gyula és felesége, Ilona nevelte fel, távolabbi rokonságban álltak családjával. Javíthatatlan szokása a háromszéki falunak, hogy akinek nem ott ringatták a bölcsőjét, szigorúan jövevénynek titulálják.
2008-03-13: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Az újjávarázsolt Lábas Ház

1.
Minden bizonnyal, sokan vagyunk, akik éveken keresztül aggódtunk Sepsiszentgyörgy legrégebbi, patinás épületének sorsáért. Így voltunk egyébként a nagy földrengések idején a Székely Mikó Kollégium súlyosan megsérült épületével is.