Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sérül a demokrácia és a nyelvi jog

2015. február 5., csütörtök, Közélet

Alapvető demokratikus elv megsértéséről értesíti a nemzetközi közösséget legutóbbi angol nyelvű hírlevelében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki szervezete a régiós népszavazás megakadályozása kapcsán. Ugyanakkor egy újabb, az erdélyi magyarságot sújtó diszkriminációra is felhívja a figyelmet, ezúttal a gyógyszerhasználat tekintetében.
 

A szervezet immár harmadik ilyen jellegű hírlevelének összeállítói mindenekelőtt arra hívják fel a figyelmet, hogy „a román állam adminisztratív eszközökkel és az alkotmányra való hivatkozással lehetetleníti el a regionális referendumkezdeményezéseket, és ez demokráciadeficitet okoz az országban, tekintve, hogy a referendumon való konzultáció alapvető demokratikus elv”. Emlékeztetnek, hogy a folyamat nem új ke­letű, hiszen már 2013-ban az akkori Kovászna megyei pre­fektus, Dumitru Marines­cu annak ellenére akadályozta mega referendum megszer­vezését Székelyföld fejlesz­tési régióvá alakításáról, hogy az RMDSZ két hét alatt több mint 170 ezer aláírást gyűjtött össze ahhoz.
A hírlevél második részében a jogvédő szolgálat egy másik aggasztó, jó ideje rendezetlen jelenségre hívja fel a figyelmet, ez a gyógyszerek magyar nyelvű használati utasításának a teljes hiánya. Meglátásuk szerint a magyar anyanyelvű lakosság egészségét veszélyezteti, hogy a nyelvi korlátok miatt esetleg helytelen információkhoz jut a készítményekkel kapcsolatosan. A jogvédők felhívják a figyelmet, hogy Románia több olyan nemzetközi egyezményt aláírt és ratifikált, melyek biztosítják a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelven való tájékoztatást egy sor területen, így például az orvosi és gyógyszerészeti információk tekintetében, de a jelek szerint ez senkit nem sarkall arra, hogy az előírásokat be is tartsák. „Gyakorlatban egyáltalán nem működik, a magyar anyanyelvű páciensek és betegek nem jutnak hozzá anyanyelvű írott információhoz a gyógyszerekkel kapcsolatosan, melyeket felírnak számukra, egészségük így veszélyeztetve van” – részletezik.
Mint ismeretes, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki szervezete heti rendszerességgel angol nyelvű hírlevelet indított, hogy a székelyföldi, erdélyi magyarság által elszenvedett diszkriminációról és jogtiprásokról a nemzetközi közvéleményt tájékoztassa. Mint már jeleztük, a szolgálatot nemrég bírálta a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. A magyarellenességéről elhíresült szervezet mások mellett azzal vádolta a szolgálatot, hogy elferdített híreket terjeszt, mivel azokban a megyékben, ahol a magyarság többségben él, inkább a román lakosság van kitéve a jogtiprásoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1060
szavazógép
2015-02-05: Faluvilág - :

Háromszéki kalauz (Ozsdola – Bereck – 28.)

Hilib határából kőeszközök és kőbalták kerültek elő. Nevéhez fűződik a hilibi pénzlelet is. Határában, mint kuriózumot, keressük fel a legendás Szarvaskőt. Templomának védőszentje Keresztelő Szent János. Az asszonyok a rózsabogyólekvár mesterei.
2015-02-05: Közélet - Fekete Réka:

Táncházzal, koncerttel, előadásokkal ünnepelnek (25 éves a Háromszék Táncegyüttes)

A szeptemberben kezdődött táncévad minden eseményét a huszonötödik évforduló jegyében tartja a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, így a farsang idején rendezett kétnapos, Folkhétvége programmal is utalnak a kezdetekre. Február 6-án a társulat előadásainak jelmezeiből nyílik kiállítás és az együttes  bemutatja A banda című előadást (fotó), 7-én fellép a Heveder és az Üsztürü zenekar, utóbbi a kilencvenes években muzsikált évekig az együttesnél.