Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Görögország nem akarja szétzúzni az EU-t

2015. február 5., csütörtök, Világfigyelő

Görögország nem szétzúzni, hanem helyrehozni szeretné az Európai Unió kereteit, mert úgy véli, azokon belül meg lehet találni a válaszokat a nyitott kérdésekre – jelentette ki tegnap Brüsszelben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.

A baloldali radikális Sziriza vezetője külön-külön tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, Donald Tuskkal és Martin Schulzcal, az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökével. A megbeszéléseket követően optimistán nyilatkozott. Azt mondta, bízik abban, hogy kormánya jó úton, jó irányba halad, és sikerül a véleménykülönbségekre közösen életképes és mindenki számára elfogadható megoldást találni. „Az Európai Unió története a nézeteltérések története, de végül mindig kompromisszumra, megállapodásra lehet jutni” – fogalmazott a radikális baloldali politikus, hozzátéve: tiszteletben fogják tartani a népszuverenitást, a felhatalmazást, amelyet a választóktól kaptak, és az Európai Unió szabályait egyaránt.
Közös sajtótájékoztatójukon Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke méltatta, hogy a görög miniszterelnök körbeutazza Európát, tagállamok és az uniós intézmények vezetőivel egyeztet, amit az együttműködés és nem a széthúzás jeleként értékelt. Schulz úgy vélte, hogy Ciprasz ezáltal alkalmat ad a párbeszédre, ami lehetőséget teremt a kompromisszum és a konstruktív megoldások számára. „Az utóbbi évek­ben a hétköznapi görögök állták a számlát, ideje, hogy azok is hozzájáruljanak a megoldáshoz, akiknek van pénzük, akik kimenekítették a vagyonukat az országból” – fogalmazott Martin Schulz.
Ciprasz egyedül a Martin Schulzcal folytatott megbeszélés után állt az újságírók elé, de kérdéseket itt sem tehetett fel neki a sajtó. A pár perces sajtótájékoztatót az EP-elnök szóvivője azzal zárta le, hogy Ciprasznak el kell érnie a Párizsba tartó gépet.
A görög kormány olyan realista javaslatokat tett európai partnereinek, amelyek tartós megoldáshoz vezetnek Görögország, illetve a görög adósság szempontjából, kis időhöz és kis le­vegőhöz juttatva az országot, hogy el­indítsa a szükséges reformokat – mondta Alekszisz Ciprasz Párizsban Francois Hollande francia államfővel folytatott megbeszélését követően. Hollande úgy vélte, itt az ideje, hogy hosszú távú megoldás szülessen Gö­rögország számára a szolidaritás szellemében, de azt felelősségteljesen kell kidolgozni. A francia elnök jelezte, hogy tiszteletben kell tartani a görögök szavazatát, ami „egyértelmű, erős, ezt én is szeretném kimondani, hogy a megszorítás egyetlen perspektívaként többé nem elfogadható”. Ugyanakkor – mint arra Hollande emlékeztetett – „az európai szabályokat is tiszteltben kell tartani, amelyek mindenkire nézve kötelezőek... és a megállapodásokat is, különösen az adósságot illetően”. Ezzel a francia elnök arra utalt, hogy Párizs nem támogatja a 320 milliárd eurós görög adósság eltörlését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2015-02-05: Közélet - :

Kísérleti pótórák

Szociálisan hátrányos helyzetű diákok iskola utáni foglalkoztatására kötött együttműködési egyezményt az illyefalvi LAM Alapítvány, Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Gödri Ferenc Általános Iskola.
2015-02-05: Világfigyelő - :

Korlátoznák a megélhetési bevándorlást (Fidesz–KDNP-frakcióülés Mezőkövesden)

A megélhetési bevándorlás visszaszorítását nevezte az évadnyitó Fidesz–KDNP-frakcióülés egyik fontos témájának Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Mezőkövesdre kihelyezett háromnapos tanácskozás kezdete előtt tegnap délután.