Székelytermék-botrányVisszakoznak a fogyasztóvédők

2015. február 24., kedd, Közélet

Dagad a botrány a sepsiszentgyörgyi fogyasztóvédelem táján: sokan felháborodtak, miután kiderült, hogy az elvileg a háromszéki vásárlók érdekeiért létező megyei intézmény vezetője kifogásolja a Székely ízek feliratú termékeket. Tegnap a megyei kereskedelmi kamara is állást foglalt az ügyben, a fogyasztóvédelmisek pedig kijelentették: maradhat a reklámszöveg.
 

  • A fogyasztóvédők nemcsak a székely ízeknek, de a székely termékeknek üzentek hadat. Albert Levente felvétele
    A fogyasztóvédők nemcsak a székely ízeknek, de a székely termékeknek üzentek hadat. Albert Levente felvétele
  • A román íz reklámozható, a székelyért büntetés jár
    A román íz reklámozható, a székelyért büntetés jár

Bírságot nem a Székely ízek felirat, hanem a lejárt szavatosság miatt osztott a fogyasztóvédelmi hivatal – hangsúlyozta Mircea Dia­con igazgató, aki azonban továbbra is úgy véli: nem tudhatjuk, milyen ízű a székely, az ételek édesek, savanyúak vagy keserűek lehetnek. Elismerte, hogy nincs olyan törvény vagy szabályozás, amely tiltaná a székely ízeket, de leszögezte: a termékeket kísérő címkék tartalmáról pontos és jól meghatározott rendelkezések vannak, a reklámnak máshol kell megjelennie. Arról, hogy létezik Román ízek felirattal ellátott termékcsalád is, nem tudott, és a Krónika napilapnak adott nyilatkozatára – amelyben kijelenti, hogy nemsokára székely illemhely és székely temető is lesz – sem kívánt emlékezni; ehelyett főnökéhez utasított, mert őt már túl sokan hívták a székely ízek miatt, még Magyarországról is.
A brassói székhelyű re­gionális fogyasztóvédelmi felügyelőséget irányító So­rin Susanu – akit a Csík­sze­redában megszervezett hagyományos termékvásáron kirótt büntetések miatt két évvel ezelőtt már az országos diszkriminációellenes tanács is vizsgált – óvatosabban fogalmazott: ő maga nem volt jelen a kérdéses ellenőrzésen, de úgy értesült, hogy nem a felirat, hanem a lejárt szavatosság miatt bírságoltak. A maga részéről nem lát semmi kifogásolnivalót a székely ízek elnevezésben, mert „mindenki a maga reklámjával”, csak azzal nem ért egyet, hogy lejárt vagy egészségre káros élelmiszert forgalmazzanak. Hen­tes­áruról volt szó, az különösen kényes, romlandó termék – magyarázta. Hozzá­tette: korábban valahol már árultak „erdélyi ízű” élelmet is, és kaptak olyan lakossági panaszt, hogy nem tudják értelmezni a jelentését, de úgy véli, hogy ez nem befolyásolja a minőséget.
Minden kereskedőnek érdeke, hogy megtalálja az általa forgalmazott termék eladási módját, és ahogy egyesek a Román ízek felirattal teszik ezt (például a Mega Image üzletláncnál többtucatnyi élelmiszert árulnak így), ugyanúgy a szé­kely­földi lakosok is büszkék lehetnek a hamisítatlan székely ízekre. Ez regionális termékstratégia, amit az egész világon alkalmaznak – tudatja a megyei kereskedelmi kamara tegnap kiadott közleménye. A Mir­cea Dia­con fogyasztóvédelmi igazgatóhoz címzett állásfoglalásban a kamara elnöke, Édler András leszögezi: egy ilyen elnevezés csak akkor megtévesztő, ha például a Román ízek felirat egy görög terméken található. Ha nem erről van szó, a fogyasztóvédelemnek nem kellene beleavatkoznia a cégek reklámpolitikájába, főként a jelenlegi, gazdasági szempontból bizonytalan helyzetben, amikor a vállalkozóknak inkább az állami intézmények támogatására van szükségük, mint zavarkeltésre vagy cselekvési szabadságukat kor­látozó intézkedésekre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1762
szavazógép
2015-02-24: Közélet - Fekete Réka:

Kérdések sokasága (Duális szakképzés)

Inas, diák vagy alkalmazott státussal rendelkeznek majd a tanulók, akik részt vesznek a duális szakképzésben? Ha az állam nem teszi érdekeltté a vállalkozókat, lesz-e munkaadó, aki a saját költségén képezne tizenéveseket? Mi a garancia, hogy felkészülés után a fiatalok munkát vállalnak a cégnél, amely költött képzésükre? – többek között ezek a kérdések merültek fel tegnap azon a sepsiszentgyörgyi találkozón, amelyet a háromszéki szakképzés stratégiáját kidolgozó helyi fejlesztési bizottság, a megyei tanfelügyelőség, iskolaigazgatók, helyi vállalkozók, a megyei munkaügyi igazgatóság, valamint a kereskedelmi és iparkamara részvételével tartottak.
 
2015-02-24: Közélet - Fekete Réka:

Egy jelentkező a főtanfelügyelői állásra

A tegnap délután zárult jelentkezési határidőig egyetlen háromszéki pályázó iratcsomóját iktatták a megyei tanfelügyelőségen, a főtanfelügyelői tisztségért kiírt márciusi versenyvizsgára egyedül Kiss Imre, a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola igazgatója nyújtotta be dossziéját.