Kelemen Hunor SepsiszentgyörgyönAz RMDSZ nem tudja, nem szól bele

2015. február 28., szombat, Belföld

Ha Klaus Johannis Berlinben azt mondta volna, hogy van magyarkérdés Romániában, akkor most arról kérdeznének, mi is az – így reagált Kelemen Hunor tegnap Sepsiszentgyörgyön arra a román újságírói kérdésre, hogy miként vélekedik a bukaresti államfő egy nappal korábbi kijelentéséről, mely szerint nincs magyarkérdés Romániában. A székely szabadság napjára tervezett tiltakozó felvonulás tiltásáról az RMDSZ elnökének az a véleménye: az a szervezőkre és Marosvásárhely polgármesteri hivatalára tartozik.

A Háromszéki Küldöttek Tanácsának tegnapi ülésére ér­kező Kelemen Hunor az össze­jövetel előtt válaszolt a sajtó kérdéseire. Johannis berlini nyilatkozata kapcsán kiemelte: nem kívánja azt kommentálni. A romániai magyarságnak számos gondja van, ezekről többször tárgyaltak is az államfővel, és úgy gondolja, ezeket párbeszéddel és parlamenti eszközökkel lehet megoldani. Arra a kérdésre, hogy lehet-e az autonómiáról tárgyalni az elnökkel, Kelemen azt mondta: minden elnökkel lehet beszélni bármiről. Hoz­zá­fűzte azonban: Johannisszal sok mindenről tárgyaltak, de autonómiáról nem. „Beszél­tünk a többség–kisebbségek viszonyáról, javasoltunk egy politikai megállapodást erről a parlamenti pártok között” – mondta. Felidézte továbbá: amikor Johannis a Német Demokrata Fórum elnöke volt, támogatta a Tăriceanu-kormány idején előterjesztett kisebbségi törvényt, amely tartalmazza a kulturális autonómiáról szóló fejezetet is. Itt a nemzeti identitás megőrzését elősegítő intézményes garanciákról van szó minden kisebbség esetében, így a legnagyobb ilyen közösség, a magyarok esetében is. „Erről volt szó, és úgy gondolom, őszintén és nyíltan el kell mondani, miről tárgyalunk és miről nem” – mondta.
  Arra a kérdésre, hogy az államfővel folytatott párbeszéd érintheti-e azt az intézkedést, mellyel Marosvásárhelyen betiltották a március 10-i székely szabadság napjára tervezett tiltakozó felvonulást, Kelemen Hunor leszögezte: az nem az államfő dolga. Arra a felvetésre, hogy ez is a magyar közösség problémája, úgy folytatta: ez a szervezőkre és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalra tartozik, az államfő nem engedélyez és nem tilt be hasonló megnyilvánulásokat. Amikor arról kérdezték, hogyan látja ő a felvonulás betiltását, azt mondta: nem tudja. „Nem konzultáltam Izsák Balázzsal (a Székely Nemzeti Tanács elnökével – szerk. megj.), ő sem velem. Nem tudom, milyen lépéseket tett meg, milyen lépéseket nem tett meg, miért halasztotta el a megemlékezést” – fejtette ki, hangsúlyozva: nem ismeri a döntés okait, ez Izsák Balázs és kollégái, Tőkés László EMNT-elnök, Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt volt és jelenlegi elnöke dolga. „Tehát nem tudom, nem ismerem” – sommázta véleményét.
Kelemen Hunort támogatja a háromszéki RMDSZ
Egyhangúlag elfogadta tegnap a Háromszéki Küldöttek Tanácsa a háromszéki szervezet állandó tanácsának korábbi döntését, melynek értelmében Kelemen Hunort támogatják az RMDSZ élére a tavasszal esedékes tisztújító kongresszuson. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ugyanakkor a területi szervezetek által nevesített kongresszusi küldöttek névsorára is rábólintottak. A szavazás után Kelemen Hunor megjegyezte: annyit megígérhet, hogy a tisztújítás nyílt lesz, nem zárt ajtók mögött zajlik – ezzel utalt az Erdélyi Magyar Néppárt nemrég lezajlott országos küldöttgyűlésére, amelyen csak az összejövetel ünnepi része volt nyilvános.
A szavazást megelőzően Kelemen Hunor beszámolt a küldötteknek a szövetség előtt álló kihívásokról, ismertette a korábban született döntéseket. Kitért arra, hogy az Eurotrans Alapítvány révén immár intézményes keretek között segítenek a honosításban, és jó döntésnek nevezte az MPP-vel kötött megállapodást is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2015-02-28: Sport - :

Éremosztozkodás (Északi si-vb)

Három döntő, három éremosztozkodás. De nemcsak az aranyérmekben, hanem a másik kettőben is. Így van ez rendjén. Unalmas lenne, nagyon unalmas, ha egy-egy nemzet kisajátítaná a dobogót vagy annak bármelyik fokát. A tagnap például három aranyérmet osztottak három nemzet versenyzőinek. Három himnusz csendült fel – a német, a norvég és végül az osztrák.
2015-02-28: Közélet - Fekete Réka:

Szeretetlánc az egerpataki iskolában

Hétfőtől csütörtökig minden délben nagy az izgalom az egerpataki iskolában, alig fejezik be a kisdiákok az órákat, lesik az iskolabuszt, amellyel a bitai gyermekek érkeznek hozzájuk. Tanulni jönnek, de sok a közös játék, a barátkozás, és az sem mellékes, hogy együtt majszolják el az uzsonnát, amelyet a délutáni oktatás lehetőségével együtt kapnak a sepsiillyefalvi LAM Alapít­vány és a svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) együttműködése révén. A felzárkóztató program másik két kedvezményezettje a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola és a sepsibodoki Henter Károly Általános Iskola zaláni tagozata.