Székelyföldön a Hazajáró

2015. február 28., szombat, Közélet

Túrázással kezdődött a Kárpát-koszorú bércein, aztán a természet iránti lelkes érdeklődés sikeres és értékes turisztikai-honismereti magazinműsort eredményezett – röviden ez a Duna Televízióban három és fél éve látható Hazajáró története. S hogy igényelt és tömegek által közkedvelt műsor az ezeréves hazát ismertető sorozat, mi sem bizonyítja jobban, mint a mostani, erdélyi közönségtalálkozóik iránti óriási érdeklődés: szerdán este alig lehetett beférni a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe, a két szerkesztőt, Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort pedig vastapssal köszöntötték.

A Hazajáró stábját Dukrét Lajos háromszéki EKE-elnök üdvözölte, mondván, filmjeik a honismeret magasiskoláját jelentik, s a Kárpát-medencét bebarangoló forgatócsoport nemcsak természeti értékeinket, hanem kulturális kincseinket és az ott élő embereket is bemutatja. Kenyeres Osz­kár és Jakab Sándor egymást váltogatva, képeket vetítve beszélt útjaikról, háromszéki epizódokról, bakikról, s egy filmet is lepörgettek.
A népszerű, 250 részesre tervezett műsor az év első három hónapjában „kényszerszüneten” van, aztán március 21-én indul újra az átalakított Duna Televízió­ban. „Az is egy kisebb csoda”, hogy meg tudtak ott maradni – hangzott el. De terveik szerint tovább mesélik a történetet, 125 részt forgattak le az eddigi három és fél évadban, ebből 114 huszonhat perces epizód már adásba ment. A szerkesztők terveznek saját honlapot is, ahová feltöltik az epizódokat is, ezeket egy­előre csak a Youtube-on lehet újranézni, s noha lenne rá igény, önállóan, DVD-ként nem tudják kiadni, mert a kiadási jog az MTVA tulajdona. A Hazajárót készítő stábról naprakész tájékoztatást nyújtó Facebook-profilt hetvenkétezren kedvelik.
Kenyeres Oszkár földrajz–történelem szakos tanár, a kilencvenes évek végén indult a Kárpátokba azzal a céllal, hogy a hegykoszorú minden méterét bejárja. A Hazajáró egyik alapembere, szerkesztőként dokumentációt gyűjt az éppen következő tájegységhez (csak az ezeréves hazában, határon túl forgatnak). A felvidéki Palócföldről származó Jakab Sándor később, 2012 őszén csatlakozott a stábhoz. Bemutatják a magyar történelmi emlékeket is, de számukra fontos a határon túli magyarság életébe való betekintés, a helyszínekhez pedig arcokat, történeteket illesztenek. Azok emberiek, felemelőek és olykor humorosak is, így a Moys Zoltán rendezte, illetve Schödl Dávid operatőr által filmezett Hazajáró méltán kapott Magyar Örökség Díjat már 2012-ben, alig egy évvel indulásuk után.
Maradjanak meg magyarnak, és őrizzék identitásukat itt, Háromszéken – mondotta a találkozó végén Ke­nyeres Oszkár, a közönség pedig állva, hosszasan tapsolta őket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2015-02-28: Közélet - Fekete Réka:

Szeretetlánc az egerpataki iskolában

Hétfőtől csütörtökig minden délben nagy az izgalom az egerpataki iskolában, alig fejezik be a kisdiákok az órákat, lesik az iskolabuszt, amellyel a bitai gyermekek érkeznek hozzájuk. Tanulni jönnek, de sok a közös játék, a barátkozás, és az sem mellékes, hogy együtt majszolják el az uzsonnát, amelyet a délutáni oktatás lehetőségével együtt kapnak a sepsiillyefalvi LAM Alapít­vány és a svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) együttműködése révén. A felzárkóztató program másik két kedvezményezettje a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola és a sepsibodoki Henter Károly Általános Iskola zaláni tagozata.
2015-02-28: Máról holnapra - Mózes László:

Összetartozás és városünnep

Erdélyi magyar színházak előadásai láthatók a Szent György Napok kultúrhetén, s ez már önmagában is ünnep. Nemcsak azért, mert erre fesztiválokon kívül egyre kevesebb a lehetőség, hiszen költséges társulatokat felvonultatni, hanem mert régi idők vendégjátékainak emlékét is idézi egy kicsit. Azon persze lehet és érdemes alaposan eltöprengeni, miként és hogyan érhető el, hogy Sepsi­szent­györgy városünnepe igazi sajátos, székely íz legyen és az is maradjon. Összességében, nem csak kulturális vonatkozásban.