Kulisszák mögöttA jelen pillanat szépsége

2015. március 25., szerda, Színház az egész világ

Színészek mesélnek az éppen bemutatott előadásról – esténként ez megszokott kép a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztiválon minden produkció után a vendégművészek beszélnek az előadás létrejöttéről, kulisszatitkairól. Nemcsak szakmabelieknek izgalmas, hanem a nézőknek is kulturális csemege. Így volt ez a Szerb Nemzeti Színház Sirály című alkotása után is: a szombat esti hétórás előadást követően a teljes szereplői gárda szembenézett a népes közönséggel. A társulat színészei úgy vélekedtek, Csehov szerepein keresztül önmagukat is megmutatják, ugyanakkor elismerően szóltak Tomi Janežič szlovén rendezőről, szívesen dolgoztak vele, többen mondták, nincs hozzá hasonló.
 

  • A vajdasági Szerb Nemzeti Színház művészei a Magmában. Barabás Zsolt fotója
    A vajdasági Szerb Nemzeti Színház művészei a Magmában. Barabás Zsolt fotója

Az orvost (Dorn) alakító Boris Isaković kifejtette: az előadást három éve játsszák, a közönség hosszú időtartama ellenére mindig a szentgyörgyiekhez hasonlóan aktív, „Cse­hov története összekapcsol minket a nézőkkel”, ez nagyon fontos. Külföldön legelőször Temes­váron, legutóbb pedig Firen­zé­ben mutatták be A közönség mindig felismeri az emberi történetet, mert Csehov darabjaiban félreismerhetetlenül benne vannak az általános emberi dolgok, Csehov megmutatja, „milyenek vagyunk mi, emberek, minden jóval és minden rosszal, ami bennünk lakozik”. A darabot tizenöt hónapig próbálták, Tomi Janežič rendező mindig 12–15 hónap alatt visz színre egy előadást, szakaszokban dolgoznak, a Sirály bemutatója előtt másfél hónapig  voltak együtt intenzíven, nyitott próbáikat nemcsak színházban, hanem utcán, tereken, kocsmákban is tartották. Az előadás számukra gondolkodási módot jelent, melynek köszönhetően megtanultak tárgyilagosan megítélni egy-egy helyzetet. Ugyanakkor a játék során úgy érzik, összefonódnak a közönséggel, „ne csak a tapsra gondoljatok, nézzétek meg a tekinteteket, hiszen hét órát voltunk együtt”, sehol máshol nem érzékelhető annyira a jelen pillanat szépsége, mint a színházban. Maga a rendező is nagyon sokat gondolt a nézőkre, arra, hogy miként lehetnek együtt ilyen hosszú ideig – magyarázta Boris Isaković.
A rendezés egy keresés, nem közönséges, unalmas próbafolyamat volt – hangsúlyozta a Trigorint megjelenítő Boris Liješević. Mint mondta, Tomi Janežič gyakran rendez pszichodrámát, de soha nem mondja meg a színészeknek, miként oldjanak meg egy-egy helyzetet. A közönségnek azért is tetszik az előadás, mert lehetőséget teremt a szabad asszo­ciációra. Boris Liješević egyébként nem színész, hanem rendező, egyetemi tanár, és több mint tíz évet dolgozott Tomi Janežič asszisztenseként, minden alkalommal sokat beszéltek az éppen készülő előadásról, de „az utolsó napig nem tudtam, milyen lesz. Most is így volt.”
Az előadás egy hétórás utazás, nem lehet egyik vagy másik részét kiemelni, mert minden pillanat nagyon fontos – vélekedett az Arka­gyinát alakító Jasna Đuričić, megjegyezve, a rendező mindig az ok-okozat összefüggésre alapoz, az értelemre épít, s a Sirály mindenik része nagyon szép és fontos. Ha ezzel a rendezővel dolgozik, az megváltoztatja a színészt, szakmai értelemben, de magánemberként is. „Sze­retjük ezt a fajta színházat, a színészet segíthet jobbnak lenni és megérteni egy másik embert.” Trepljov megformálója, Filip Đurić azt fűzte még hozzá, sok helyzetet más szemmel néz, mióta játsszák a Sirályt, magánéletében is sokszor használta az előadásban tanultakat.
A Sirályban fellépett egy vajdasági magyar színész is, Döbrei Dénes Samrajev jószágigazgató szerepében. Mint elmondta, a másfél éves próbafolyamat ideje alatt családdá alakultak (egyébként a színészek más-más városokban, illetve társulatoknál játszanak), az előadás pedig napról napra változik, attól függően, hogy kik ülnek velük szemben, és „hogy néznek ránk, mindig nagyon fontos volt a közönséggel való kapcsolat”. A rendező – akinek soha nem volt elég a ljubljanai egyetemen való tanulás – mindig azt kérte tőlük, „adj időt magadnak, hogy megtudd, hol vagy és ki vagy”...

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 295
szavazógép
2015-03-25: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Művészetről és életről, Csehovval (Sirály – a Szerb Nemzeti Színház a Reflexen)

Nemcsak a hossza miatt volt rendkívüli a Szerb Nemzeti Színház hét órát is meghaladó, három szünettel játszott Sirály című előadása, Tomi Janežič szlovén rendező irányításával a társulat olyan magasságokba és mélységekbe juttatta el Csehov klasszikusát, ahová csak a legnagyobbak érnek el.
2015-03-25: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Többismeretlenes egyenlet (Gazdaságfejlesztés)

A mezőgazdaság–turizmus–kultúra hármasa képezheti az eljövendő öt évben Háromszék számára a megoldást, hogy a megye a versenyképesség szempontjából jegyzett térségként szerepeljen Románia gazdasági térképén. A megállapítást Viorel Stănică egyetemi oktató ismertette múlt héten Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék 2020 címet viselő megyefejlesztési terv bemutatóján. Nem maradt titok az sem, hogy rengeteg munka van még hátra, és hogy ez nem egyszereplős feladat.