Április 2., az autizmus világnapjaA betegség mérsékelhető

2015. április 2., csütörtök, Család

Az autisztikus spektrumzavar érinti az egyén kommunikációs és interakciós képességét, továbbá meggátolja a társas helyzetekben való megfelelő viselkedést.
 

Az autisztikus spektrumzavar három kategóriába sorolható: autisztikus zavar, Asperger-szindróma és átható fejlődési zavar (PDD-NOS).
Az autisztikus zavar jellemzője a megkésett beszédfejlődés, kommunikációs problémák és szokatlan viselkedés. Az értelmi korlátozottság is gyakori.
Az Asperger-szindróma az előbbi kórkép enyhébb változata. Ezek­nek a betegeknek is gondot jelent a társas érintkezés, viselkedészavarosak is, de általában megfelelőek a nyelvi képességeik és az intellektuális teljesítményük.
A PPD-NOS sajátossága, hogy megjelenik az autisztikus zavar vagy az Asperger-szindróma egyik-másik tünete, de kevesebb, és enyhébb mértékben. Sokuknak csak a társas kapcsolatok kiépítésével gyűlik meg a baja. A témát övező ellentmondások ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a gyermekkori védőoltások összefüggnek az autizmus kialakulásával.
A kórisme csak viselkedés-meg­figyelés és tesztelés útján lehetséges. Már 18 hónapos kor előtt is jelentkezhetnek a tünetek, de a megbízható diagnózis csak két-három éves kor körül állítható fel. Olyan is előfordul, hogy az addig normálisan fejlődő gyermek egyszer csak elveszíti nyelvi képes­ségeit, ag­resszívvé vagy visszahúzódóvá válik – figyelmeztet a Mayo Klinika. A leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak a fiúk, akiknek már van autista testvérük, vagy akik olyan fejlődési zavarral küzdenek, mint a fragilis X-szindróma.
A szakértők egyetértenek abban, hogy a korai diagnózis – és ezzel együtt az idejében megkezdett kezelés – segíti az autista gyerekek fejlődését. A korai fejlesztés része a járástanulás, beszédfejlesztés, másokkal való beszélgetés és interakció. Az autisztikus spektrumzavar nem gyógyítható, a tünetek azonban mérsékelhetőek a terápiák révén. „Né­hány program a viselkedészavarokat csökkenti és új képességek kifejlesztését szolgálja. Má­sok arra tanítják a gyerekeket, miként viselkedjenek bizonyos társas helyzetekben vagy hogyan kommunikáljanak hatékonyabban” – jelentette a Mayo Kli­nika. Létezik foglalkozásterápia, beszédterápia és szenzoros integrációs kezelés is. Gyógy­szerekkel is kontroll alatt lehet tartani a tüneteket. Anti­depresz­szánsokkal kordában tartható a szorongás, antipszicho­tikumokkal pedig a viselkedészavar. (Medipress)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2015-04-02: Sport - :

Fiatalok a nemzeti válogatottban (Kajak-kenu)

A Magyar Kajak-Kenu Szövet­ség (MKKSZ) elnöksége keddi ülésén elfogadta a csehországi Ra­cicében május 1-jétől 3-ig sorra kerülő Európa-bajnokságra utazó csapat névsorát.
2015-04-02: Család - :

Gyermekeink

Koppány, Lécfalva. Albert Levente felvétele