Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Április 2., az autizmus világnapjaA betegség mérsékelhető

2015. április 2., csütörtök, Család

Az autisztikus spektrumzavar érinti az egyén kommunikációs és interakciós képességét, továbbá meggátolja a társas helyzetekben való megfelelő viselkedést.
 

Az autisztikus spektrumzavar három kategóriába sorolható: autisztikus zavar, Asperger-szindróma és átható fejlődési zavar (PDD-NOS).
Az autisztikus zavar jellemzője a megkésett beszédfejlődés, kommunikációs problémák és szokatlan viselkedés. Az értelmi korlátozottság is gyakori.
Az Asperger-szindróma az előbbi kórkép enyhébb változata. Ezek­nek a betegeknek is gondot jelent a társas érintkezés, viselkedészavarosak is, de általában megfelelőek a nyelvi képességeik és az intellektuális teljesítményük.
A PPD-NOS sajátossága, hogy megjelenik az autisztikus zavar vagy az Asperger-szindróma egyik-másik tünete, de kevesebb, és enyhébb mértékben. Sokuknak csak a társas kapcsolatok kiépítésével gyűlik meg a baja. A témát övező ellentmondások ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a gyermekkori védőoltások összefüggnek az autizmus kialakulásával.
A kórisme csak viselkedés-meg­figyelés és tesztelés útján lehetséges. Már 18 hónapos kor előtt is jelentkezhetnek a tünetek, de a megbízható diagnózis csak két-három éves kor körül állítható fel. Olyan is előfordul, hogy az addig normálisan fejlődő gyermek egyszer csak elveszíti nyelvi képes­ségeit, ag­resszívvé vagy visszahúzódóvá válik – figyelmeztet a Mayo Klinika. A leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak a fiúk, akiknek már van autista testvérük, vagy akik olyan fejlődési zavarral küzdenek, mint a fragilis X-szindróma.
A szakértők egyetértenek abban, hogy a korai diagnózis – és ezzel együtt az idejében megkezdett kezelés – segíti az autista gyerekek fejlődését. A korai fejlesztés része a járástanulás, beszédfejlesztés, másokkal való beszélgetés és interakció. Az autisztikus spektrumzavar nem gyógyítható, a tünetek azonban mérsékelhetőek a terápiák révén. „Né­hány program a viselkedészavarokat csökkenti és új képességek kifejlesztését szolgálja. Má­sok arra tanítják a gyerekeket, miként viselkedjenek bizonyos társas helyzetekben vagy hogyan kommunikáljanak hatékonyabban” – jelentette a Mayo Kli­nika. Létezik foglalkozásterápia, beszédterápia és szenzoros integrációs kezelés is. Gyógy­szerekkel is kontroll alatt lehet tartani a tüneteket. Anti­depresz­szánsokkal kordában tartható a szorongás, antipszicho­tikumokkal pedig a viselkedészavar. (Medipress)

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 133
szavazógép
2015-04-02: Sport - :

Fiatalok a nemzeti válogatottban (Kajak-kenu)

A Magyar Kajak-Kenu Szövet­ség (MKKSZ) elnöksége keddi ülésén elfogadta a csehországi Ra­cicében május 1-jétől 3-ig sorra kerülő Európa-bajnokságra utazó csapat névsorát.
2015-04-02: Család - :

Gyermekeink

Koppány, Lécfalva. Albert Levente felvétele