Szent György NapokKönyvvásár és íróvendégek

2015. április 2., csütörtök, Közélet

Terv is, álom is volt egy Szent György-napi könyvvásár megszervezése az elmúlt években, de a budapesti könyvfesztivál közelsége miatt mindeddig nem valósulhatott meg – idén azonban végre megszervezik, és nagy reményekkel néznek elébe.
 

A Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, Szonda Szabolcs elmondta: elsősorban erdélyi magyar kiadókat hívtak meg, illetve olyan román kiadókat, amelyek kortárs magyar irodalmat is fordítanak a román olvasóknak. A széles kínálat érdekében inkább több kisebb standot szeretnének látni, ezért más kiadók (nem forgalmazók) jelentkezését is várják, mégpedig szerzőikkel együtt, mert a rendezvény kötetlen beszélgetésekre, dedikálásokra is alkalmat teremt. Az első nagyszabású Szent György-napi könyv­vásárt a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tartják, a beiratkozási díj három napra 25 lej, a helypénz 60 lejtől kezdődik.
A vásár előtti kulturális héten a megyei könyvtár három közönségtalálkozót szervez: április 25-én Joze Hradil szlovén író – népszerű történelmi regények, az első szlovén–magyar szótár és sok fordítás szerzője – lesz az indító je­les vendég, április 28-án Fá­bián Janka magyarországi történész – akinek romantikus történelmi regényeit igen sokan olvassák – válaszol a kérdésekre, 30-án pedig Martos Gábor művészeti szakíró, a műkereskedelem szakértője beszél a nálunk is egyre több embert foglalkoztató műkincsgyűjtésről. Mindhárom eseményre 18 órától kerül sor a Gábor Áron Terem­ben.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2089
szavazógép
2015-04-02: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Őshonos gyümölcsfákat telepítenek

Orbaiszék mellett sepsiszéki és erdővidéki szervezetek, intézmények pályáztak az előző időszakban annak érdekében, hogy a jövőben őshonos gyümölcsfák termését élvezhessék a térségben élő családok.
 
2015-04-02: Közélet - :

Utcazene a városnapokon (Szent György Napok)

Őszről tavaszra, szeptemberről májusra teszik át a sepsiszentgyörgyi utcazene-fesztivált, így a városünnep újabb színekkel, illetve hangzásokkal gazdagodik. A vásári hétvégén (május 1–3. között) naponta három helyen – a Mikó Imre-szobornál, a Gödri Ferenc utca sarkán és a helyi adóhivatal (a tükörpalota) előtt – összesen tíz hazai és magyarországi zenekar lép fel az erdélyi rendezvényszervező iroda (ERSZI) szervezésében.