Mi, hol, mikor?

2015. április 11., szombat, Mi, hol, mikor?

Kőrösi Csoma Sándor-napok
A kovásznai rendezvény védnöke Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.
A mai program: 10 órától a tudományos konferencia folytatása a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében;

11.30-tól Petkes Zsolt–Sudár Balázs Honfoglalók viselete című könyvének bemutatója; 13 órától ünnepi istentisztelet a csomakőrösi református templomban – igét hirdet Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke; 14 órától koszorúzás a Kőrösi Csoma Sándor-szobornál Csomakőrösön; Dalol a honvágy – csomakőrösi gyermekek irodalmi műsora (összeállította: Kosztándi Annamária); Kőrösi Csoma Sándor Diákszín­pad: Csoma naplója (rendező: Molnár János); 14.30-tól emlékünnepély az emlékháznál – ünnepi beszédet mond dr. Somlai György, a  Csoma-hagyaték egykori gondozója, közreműködik a Hozsánna kamarakórus Gyerő Katalin vezényletével, emlékérem átadása Bíró András Zsoltnak, laudációt mond: dr. Lad­venszky Levente; 17 órától Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diák­szín­pad bemutatja Tamási Áron: Görgeteg és Szép Domokos Anna című előadását a kovásznai Művelődési Köz­pontban; 18 órától a nagykanizsai horvát nemzetiségű csoport Tambura zenekarának előadása Trojkó Zsolt vezetésével a kovásznai Művelődési Központban; 19 órától Bögös Attila debreceni orgonaművész koncertje a központi református templomban; 20.30-tól Csomakőrösön a kultúrotthonban a debreceniek műsorával ér véget a rendezvény.


Tudományos konferencia
A Művelődési rétegződések Eurázsiában című tudományos konferencia mai programja a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében 10–11 óráig elnök: Barta Zsolt, előadások: Hidán Csaba: Az íjászok szerepe a sztyeppei népek hadviselésében, Lezsák Gabriella: A Kaukázus térségének szerepe a magyar őstörténet kutatásban, dr. Ladvenszky Levente előadása, Bobay István: A magyar-portugál történelmi kapcsolatokról, 11–11.30 óráig záró beszélgetés; 11.30–12.30 óráig Petkes Zsolt és Sudár Balázs könyvének bemutatója.


Zene
* A kézdivásárhelyi Jazz Bistróban ma 21 órától fellép a budapesti Kovács Linda (ének) és Bögöthy Ádám (nagybőgő) duó, majd 23 órától az Ego Sum zenekar. A koncertekre a belépés ingyenes.
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében ma 19.30-tól a Fölszállott a páva versenyzői lépnek színpadra. A több várost érintő erdélyi turné keretében olyan magyarországi és erdélyi zenekarok, táncegyüttesek szerepelnek, akik a 2012–2014 időszakban megszervezett Fölszállott a páva tehetségkutatóban részt vet­tek, produkciójukkal szép eredményt értek el. 22 órától táncház lesz az előcsarnokban a színpadra lépő zenekarok közreműködésével.
* Vasárnap a 19 órai mise után lesz a sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemp­lom­ban a Pro Musica Kama­rakórus hangversenye.
* A 8. Terra Siculorum nem­zetközi klasszikusgitár-fesztivál árkosi koncertjei április 13–16. között naponta 18 órától hallhatóak a Szent­ke­reszty-kastélyban (17.30-tól autóbusz indul a sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház elől). Hét­főn a Plugor Sándor Művészeti Líceum gitárzenekara, kedden Cserenyec Dó­ra, Hartl Bence, Gaál István Attila, Lőrincz Dávid, Szakonyi Viktor tart koncertet.
* Vasárnap 16.30 órától a Kolozsvári Rádió élőben közvetített  Kórushangverseny című műsorában fellép a Cser­kész Emese vezette sepsiszentgyörgyi Voces női kar és a kolozsvári Melodeus (karvezető Demeter-Vincze András), közreműködik a Sepsi Kamara­zenekar (Ardeleanu Daniel –első hegedű, Józsa Zoltán – másodhegedű, Lőrinczi Zsolt – brácsa,  Tóth-Győrbíró Apor – cselló), valamint Ferencz Áron (dobok), Ticuşan János (gitár), Várhelyi Attila (zongora) és Vitályos Lehel (nagybőgő). Az adás az interneten élőben hallgatható.


Színház
Az M Stúdió vasárnap 19 órától az Euripidész Al­késztisz című drámája nyomán készült Egyszer élünk című előadását játssza a sepsiszentgyörgyi új stúdióban. Rendező: Tom Dugdale.


Kiállítás
* A Székelyföldi va­dásza­ti kiállítás programja a sepsiszentgyörgyi Bene Házban: ma 9–13 óráig nyitva, va­sárnap és hétfőn zárva tart.
* A sepsiszentgyörgyi Míves Házban április 14-én, kedden 18 órától megnyitják Vargha Éva Egy tanár ékszerei című kiállítást. Házi­gazda: Benkő Éva.


A magyar költészet napja
* A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár arra ösztönöz minden verskedvelőt, hogy minél több József Attila-versidézetet vigyen be ma 9–13 óráig a könyvtár nyitvatartási ideje alatt. Várják a vállalkozó kedvű olvasókat, akiket arra kérnek, hogy a könyvtár előcsarnokában található pannón helyezzék el József Attilától származó kedvelt idézetüket, lehetőleg 2–10 sor terjedelemben, papíron, gépírással vagy olvasható kézírással. Az idézet mellett tüntessék fel a vers címét, valamint saját nevüket is. A magyar költészet napján, ma 11 órakor a könyvtár Facebook-profilján 11 József Attila-sorból álló összeállítást tesznek közzé, ehhez a bejegyzéshez aznap hozzászólások formájában várják a közönség kedvenc József Attila-sorait, -versrészleteit.
* A sepsiszentgyörgyi Kó­nya Ádám Művelődési Házban ma 18 órától a Parnasszus irodalmi önképzőkör interaktív beszélgetéssel egybekötött felolvasóestet tart.
* A kézdivásárhelyi Kosz­tándi Jenő Képtárban ma 20 órától a marosvásárhelyi Mű­vészeti Egyetem másodéves színészhallgató osztálya tart előadást Jámbor imák (Rad­nóti Miklós versei és szépprózái) címmel.


Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Er­délyi Művészeti Központ­ban (Olt utca, 2. szám) hétfőn 18 órától bemutatják Ütő Gusztáv Akcióművészet Székely­föl­dön című könyvét. A kötetet Vécsi-Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője méltatja.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön 8–12 és 16–20 óráig ma a Grigore Bălan tábornok úti Richter 2 (0267 351 025), vasárnap a Bánki Donát utcai Salvia III. (0267 310 424), hétfőn a Grigore Bălan tábornok úti Farma-Line III. (0267 312 010), csütörtökig naponta 20–8 óráig a Nicolae Iorga úti Concordia (telefon: 0267 315 607), éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki, Kézdivásárhelyen ma és vasárnap a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 015), Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig a Farmacom (0267 340 914) hétfőn 8–18 óráig a Vipera (0267 342 851), Baróton ma 9–13 óráig, hétfőn 8–17 óráig a Hermann (0267 377 366) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Ter­mében április 14-én, kedden 19 órakor, a magyar költészet napja (április 11.) alkalmából szervezett találkozó meghívottja Dimény H. Árpád kézdivásárhelyi születésű, Csernátonban élő költő, aki Apatológia című verseskötetét (Sétatér Kiadó, 2014) mutatja be. A szerző beszélgetőtársa Szonda Szabolcs költő, műfordító, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.


Röviden
Előadás.
Az RMKDM sepsiszentgyörgyi ifjúsági szervezete szervezésében a Református Kollégium konviktusában ma 19 órától Bustya János református lelkész tart előadást a hippi korszakról.
Kiwanis ünnep. A sepsiszentgyörgyi Kiwanis Klub a Kiwanis fennállásának 100. évfordulója alkalmából ma 20 órakor Sepsiszent­györgy központjában száz repülő kívánságot küld a magasba, lampionon.
Filmklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban hétfőn 19 órától a Huszárik Film­klubban az Ajánlok egy filmet! című sorozatban a Kényszerleszállás című, 2012-ben készült amerikai játékfilmet vetítik, melyet Brassai László pszichológus ajánl.
A postahivatalok hétfőn zárva lesznek.
Torna. Az Ida Aerobik hétfői programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában hétfőn 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek kezdő szinten. Tele­fon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
Kézimunkakör. Hétfőn 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörre várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időst egyaránt a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pin­ceklubjában. A kör vezetője Gábor Éva.
Fogadóóra Baróton. Április 15-én, szerdán 16 órától Demeter Zoltán és Szabó Péter helyi tanácsos fogadóórát tart a baróti polgármesteri hivatal gyűléstermében. Kérik az érdekelteket, részvételi szándékukat előre jelezzék a 0746 089 140-es vagy a 0745 360 815-ös telefonon.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1808
szavazógép
2015-04-11: Kiscimbora - :

Benedek Elek: Örök harag (Öcsike nadselű gondolatai és csínytevései)

Hogy Öcsike ki, azt ti már jól tudjátok, de hogy ki légyen Pufi, azt már aligha. Meséltem ugyan valamikor, réges-régen Pufiról is, de ez oly rég volt, hogy magam sem tudom, mikor. Hogy sokat ne törjétek a fejeteket, egyszerűen bejelentem, hogy Pufi a Stánci néni kutyája.
2015-04-11: Sport - :

A Sepsi-SIC megnyerte a döntő első meccsét (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC tegnap este egy pont különbséggel diadalmaskodott a Târgovişte ellen a női kosárlabda nemzeti liga döntőjének első mérkőzésén.