Parlamenti ámokfutás

2015. április 16., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Nagyon rossz híre van a román parlamentnek, teljesen hitelüket vesztették a képviselők, szenátorok, és úgy tűnik, már menteni sem próbálják renoméjukat, csak zsebüket, és legfeljebb egymást féltik. Dolgozni alig dolgoznak, s ha igen, annak is kevés hasznát látjuk, botrányok övezik majd minden „munkával eltöltött” napjukat, hetüket.

Az elmúlt pár évben ritkán hallhattunk valóban hasznos törvények elfogadásáról, többnyire a kormány által jóváhagyott sürgősségi rendeleteket hitelesítik. Ellentmon­dások egész sora jellemzi tevékenységüket: szembeszállnak az igazságszolgáltatással, amikor politikai érdekek mentén szavazzák meg vagy utasítják el egy-egy társuk „kiadatását”, de az alkotmánnyal is, amely leszögezi: a törvény előtt minden polgár egyenlő, ugyanakkor fittyet hánynak választóikra, azokra, akiket képviselniük kellene, semmibe veszik az egyértelmű közakaratot, hogy a korruptaknak börtönben a helyük, de az összevissza voksolással, ezek különböző értelmezésével, magyarázatával, gyakorta még saját döntéseikkel is szembemennek. S  mindezen túl, a sűrű vakációk, szabadnapok közepette legfőbb foglalatosságuk olyan jogszabályok elfogadása, melyek kizárólag javukat szolgálják. Nemrég saját immunitásukat erősítették volna, most éppen kiemelt nyugdíjaik szerepelnek napirenden. Mi­közben az idősek átlagjövedelme alig 850 lej, de a többség ennél is kevesebből tengeti napjait, a tisztelt választottak nem hajlandóak beérni az amúgy is tetemes juttatásuk után járó nyugdíjjal, hanem megfejelnék ezt még jó néhány ezer lejjel. Több ezer eurós európai normákhoz igazodó fizetést is követelnének – ilyen felvetés is elhangzott nemrég –, lealacsonyítónak tartják, hogy más államokban dolgozó kollégáiknál kevesebbel kell beérniük, s feledik, hogy azok, akik a bársonyszékekbe juttatták őket, jövedelmük  töredékéből élnek, s gürcölnek azért 8–10 órát, nem két-három napig egy héten, hanem sokszor szombaton és vasárnap is.
Egy öncélú, saját bőrét mentő, önnön javaiért síkraszálló társasággá alakult a „tisztelt ház”, mely lassan bár a közjóért való tevékenykedés látszatát sem igyekszik megőrizni. Csakhogy ennél jóval nagyobb a tét, a velejéig romlott politikai osztály nemcsak önmagát járatja le, hanem a modern állam egyik alapintézményét is: azt tükrözik, a törvényhozó testület léte értelmetlen, fölösleges. Ámokfutásukkal immár  nemcsak saját hitelük maradékát játsszák el, magát a demokráciát sodorják  veszélybe. Ez pedig nem a megbocsátható bűnök közül való.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 576
szavazógép
2015-04-16: Közélet - Fekete Réka:

Egy csipetnyi Petrovits István életművéből

Szobrok, kisplasztikák, női alakokat ábrázoló akvarellek, domborművek egy alkotói életművet sűrítő kamarakiállításon – tömören így foglalható össze Petrovits István tegnap megnyílt sepsiszentgyörgyi tárlata. A szobrászművész több korszakából származnak a Köntés Pincegalériában kiállított munkák, a monumentális szabadtéri szobrok a róluk készült fényképeken vannak jelen.
2015-04-16: Belföld - :

Dagad a botrány Şova körül

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség azt kérte Ro­mánia szenátusától: küldje át a Dan Şova ügyében megfogalmazott valamennyi iratot és az összes többi olyan dokumentumot, amelyben más szenátorok mentelmi jogáról döntöttek 2014-től napjainkig.