Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Május a konyhakertben

2015. április 28., kedd, Gazdakör

Az uborka és a bab május első felétől vethető a szabadban. Mire a sziklevelek kibújnak a földből, a hideg éjszakák elmúlnak. Hidegebb vidéken, vagy ha a tavasz hűvös és nedves, a melegkedvelő zöldségkultúrákkal jobb május második feléig várni.

Ahol hideg a május, ott az uborkát is érdemes cserépben előnevelni, és nem kötelező a talajon futtatni, egyszerű rácsra futtatva tiszta termést lehet szüretelni. A mag könnyen elrothad a földben, a sziklevél megáll a fejlődésben, a növény fogékonnyá válik betegségekre.
A gyapjú- és törökbab nem érzékeny a barátságtalan időjárásra. A karós bab és a bokorbab cserépben előnevelhető. Május elején tegyük a beáztatott babszemeket virágcserépbe. A duzzadt mag a melegben gyorsan kicsírázik. A megerősödött növény május végén, június elején kiültethető.
A nyári fejes és endíviasalátát legjobb kéthetente kis adagokban elvetni. A brokkoli még ráér, de a káposztával és a kelbimbóval már sietni kell. Május elején vethetők az áprilisban elmaradtak: cukorborsó, mángold, dughagyma, mogyoróhagyma, karotta és cékla. Az ágyás első hézagait nyári és hónapos retekkel, spenóttal töltse ki. Május végén kerül sor a késői murokfélékre és a póréhagymára. Édesköményt is tehetünk ebben az időszakban.
Elvethetők az egynyári fűszernövények: a majoránnának, borsfűnek és a porcsinnak már elég meleg a föld. Tehetünk még egyszer zsázsát, kaprot, csombort és turbolyát. A meleg­igényes bazsalikomot szobában kell előnevelni. A palánták egy részét ültessük ki védett helyre, a többit cserépben tegyük a szobaablakba. Nedves, hűvös nyáron ott jobban fejlődik, mint a kertben.
A hónapos és folyton érő eper is ültethető május elején. A meglevő ágyásokon a sorközöket fedhetjük szalmával, védelmet nyújt a csigák ellen, és tisztább lesz a gyümölcs.

(az Ideal.hu nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2015-04-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Agrárfejlesztési fórum Illyefalván

Illyefalván a KIDA központ konferenciatermében pénteken zaj­lott a Kárpát-medencei agrárfejlesz­tési fórum. A rendezvényt a LAM Alapítvány, a Pannonforrás Klasz­ter, a Biogold Transilvania Egye­sü­let és az AgroSic Közösségek Kö­zötti Társulás szervezte.
2015-04-28: Gazdakör - :

Hírlugas

Agraria kiállítás
Tegnap zárta kapuit a 21. alkalommal megszervezett Agraria nemzetközi mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és állattenyésztési vásár és kiállítás. Az eseménynek ezúttal új helyszín, a Kolozs megyei Jucu község adott helyet. A vásár tíz hektáron zajlott, 330 kiállító vitte oda termékeit, és számos gyakorlati bemutató tette színesebbé az eseményt.