A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása - Szent György NapokA nő, aki nincs

2015. április 28., kedd, Közélet

Sikeres Kiss Csaba drámaíró kísérlete, játsszák is hálásan a Kárpát-medence magyar szín­házai: Csehov nyolc novellájából összeollózott jeleneteket fűzött fel egy kitalált eseményszálra, jelesen bizonyos Irina Bikulina rejtélyes eltűnésének történetére.

  • Fotó: Sánta István
    Fotó: Sánta István

Ezt három vándorszínésszel mesélteti el, a jeleneteket pedig nem a jellemábrázolás nagymestere Csehovtól, hanem az anekdotázó Anton Pavlovicstól válogatta össze. Így hát a De mi lett a nővel? című, műfajában férfimeseként meghatározott dráma nem az életunt figurákkal telített, a vágyott, de mégis félelemmel eltöltő változásra való várakozástól átitatott előadásra, hanem az igenis, nagyon dinamikus, pörgő játékra ad lehetőséget, melyben a színészek nemcsak a saját, hanem az elmesélt jelenetekben megjelenők szerepeit is eljátszhatják. Több­szörösen színház a színházban, ráadásul színészpróbáló, és a rendezőnek is sok lehetőséget biztosító – a darab közel két évtizedes sikertörté­neté­ben előfordult például olyan feldolgozás is, melyben Irina is megjelent a színen. És nem váltott ki osztatlan sikert, hiszen a dráma lényege az elérhetetlen szerelem: mindhárom férfi vágyik a talán nem is létező Irinára, mindannyian a női ideált képzelik bele, és mindhármuk iránta táplált szerelme beteljesületlen marad.
A gyergyószentmiklósi Fi­gura Stúdió Színháznál színre vitt produkcióban a sepsiszentgyörgyi születésű Albu István rendezőként nem hazardírozik, a szöveg erősségére és a három színész játékára bízza az előadást. Meg a kevés tárgyból álló, de sokféle felhasználhatóságot biztosító dísz­letre (a jelmezekkel együtt az ugyancsak sepsiszentgyörgyi György Esz­ter alkotása), közte a főszerepet kapó vízfüggönyre, mely hol az örökkévalóságot, hol az idő múlását jelenti – meg olykor a szereplők beszédének érthetőségét zavarja. A három vándorszínész közül – kik Irina nagybátyja, a bankár Bikulina báljára menvén a rejtélyes lányról szóló, hallomásból ismert vagy saját élményeiken alapuló történeteket mesélnek-adnak elő – Jura (a szintén sepsiszentgyörgyi Dávid Péter) viszi a prímet, társai, Gyabkin (Mosu Norbert László) és Aljosa (Fa­ra­gó Zénó) néha sürgetik az egyre színesebbé váló mesék mihamarabbi befejezését, máskor örömmel avatkoznak bele a részletek megjelenítésébe. Né­mely jelenetet groteszkre fogva, másokat talán kicsit jobban elnyújtva a kelleténél. De teszik mindezt nagy beleéléssel, sőt, úgy, mintha ott és akkor, az előadás ideje alatt találnák ki az újabb és újabb fordulatokat. És ha ők élvezik a játékot, a néző is jól szórakozik. Még akkor is, ha az előadás után nem egy életre szóló élménnyel gazdagodva áll fel székéről.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2015-04-28: Közélet - Mózes László:

Digitális idegenvezető Sepsiszentgyörgyön

Új turisztikai szolgáltatással gyarapodott Sepsi­szentgyörgy: a városba érkezők digitális idegenvezetést vehetnek igénybe, a megyeszékhely felsorakozott a világ azon települései közé, ahol működik a Pocket Guide szolgáltatás.
 
2015-04-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egy barát a túlsó végről (Jozé Hradil szlovén író Sepsiszentgyörgyön - Szent György Napok)

Szlovénia a legtöbb sepsiszentgyörgyi számára ismeretlen világ, pedig az ott élők mindennapi gondjai nagyon is ismerősek, legalábbis annak, aki a Képek arc nélkül című történelmi, önéletrajzi és dokumentumregénybe beleolvas.