Új köntösben a kökösi községháza

2008. március 22., szombat, Közélet

Vegyük észre: a községi polgármesteri hivatalok szemmel láthatóan kezdenek kikupálódni. Kökösben a régi községháza felújítása alkalmával beépítették a tetőteret, Sántha Gyula polgármester ide rendezte be a rezidenciáját, az épülethez formás faragott kapu — gyalogkapu — nyit utat, a polgári épület udvarára is székely kapu nyílik.

Előtte térelválasztóként és díszként cserjék és fák, ezek a főtéri képbe illesztik a tanácsépületet is. Ezt azért emeljük ki, mert egyre-másra állítják az úton átívelő hatalmas kapukat, de mivel ezek mögött csak a távolban sejlik fel a falu képe, egymagukban állva ridegek és barátságtalanok. Ezért kellene köréjük fákat, bokrokat ültetni. A fák és cserjék a kapuk groteszk nagyságát vizuálisan is mérsékelnék. A faültetésnek nemsokára itt az ideje.

A kökösi községházán megnéztük a tetőtér-beépítést is. Itt a tetőszerkezet gerendái díszítő funkciót kapnak. Kár, hogy a fát lefestették, a fa természetes erezete és színe találóbb lenne. Általában se a követ, se a fát ne festessük le, mert ezzel éppen azt fedjük el, ami természetes érték.

A kökösi községháza megszépült, a sokfás, tágas főtér dísze, s azért is dicséret jár, hogy a faluközpontban felújított vagy felépített házak jó tervezőkre és jó ízlésre vallanak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2008-03-22: Közélet - Hecser László:

Épített örökségünk feltérképezése

Baróton járt a Szent István Egyetem Ybl Miklós építéstudományi kara népi építészeti tudományos diákkörének vezetője, Fülöp István, hogy az idén nyárra tervezett, Erdővidék épített örökségét feltérképező munkatábort előkészítendő tájékozódjék.
2008-03-22: Közélet - Mózes László:

Szociális segély a legszegényebbeknek

Tavalyhoz képest enyhén emelkedett a kormány által meghatározott szavatolt minimáljövedelem értéke.