Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Testnevelők

2008. március 26., szerda, Sport

Pedagógusok, nevelők, sikerkovácsok, műhelyvezetők, nevezhetjük bárminek őket, tény, hogy ők állnak sportmozgalmunk kevésbé napos, inkább árnyékos oldalán. Ott, ahol a munka dandárja zajlik, ott, ahol megtervezik a jövőt, ott, ahol millió verejtékcseppel áztatják a kivitelezés, a beteljesülés útját, ott, ahol a munka fáradalmát nyugtázó zokszó veri fel a csendet. Testnevelők ők, sportéletünk szürke eminenciásai.

Orbán Ferenc Zoltán

,,Gyerekként rajongtam az állatokért, így aztán nem véletlen, hogy a kézdivásárhelyi Apor Péter Iskolaközpont diákja lettem. A diákévek »bűne«, hogy az állatok vonzásából átkerültem a sport vonzásába, s ahogy teltek-múltak az évek, úgy vált egyre erőteljesebben életem elemévé a sport, s lám, a gyerekkoromban megálmodott állatorvosi pálya helyett a testnevelő tanárit választottam. Úgy éreztem, úgy érzem, ezen a pályán tudok embertársaimnak többet, hasznosabbat nyújtani."

Névjegykártyája

Szentkatolnán született 1981. december 7-én. Édesapja, Attila villanyszerelő és egykori labdarúgó, édesanyja, Ildikó üzletvezető, bátyja, Attila testnevelő, nővére, Emőke elárusító. Nőtlen. Az I—VIII. osztályt Szentkatolnán végezte, a kézdivásárhelyi Apor Péter Iskolaközpontban érettségizett, a bákói egyetem testnevelési és sport karán diplomázott 2007-ben. Labdarúgásra szakosodott. Tanári pályafutását a tamásfalvi iskolában kezdte 2007 őszén. Hobbija a zenélés.

Sportpályafutása a labdarúgáshoz köti. Sepsiszentgyörgy csapatával a B-osztályig jut, játékára felfigyel az A-osztályos FC Brassó is, próbaidőre, próbajátékra viszi. Nem marad ott, visszatér Szentgyörgyre, majd innen Kézdivásárhelyre, de ekkor már életében a játék mellett egy nagyobb teret hódít meg magának a tanári pálya elképzelt világa. Testnevelő tanárként egyelőre nagy eredményeket nem tud felmutatni, de az már jó jel, hogy kispályás labdarúgócsapata megnyerte Orbaiszék bajnokságát, s kvalifikált a falusi iskolák megyei döntőjére.

,,A gyerekekbe oltani a testnevelés, a mozgás, a játék létfontosságát, megértetni velük a sportolás szükségességét, fontos szerepét a betegségek megelőzésében, ez minden vágyam, túl ezen pedig nem titkolt célom élsportolókat nevelni, jó labdarúgókat, s így igazolni, hogy Háromszék a tehetségek kiapadhatatlan forrása."

Ferenc a sportpályán megtanulta, saját bőrén érezte, aztán magáévá fogadta mint erényt a szigorúságot, legalábbis amikor küzdőtéren van, s ezt a szigort oldotta fel a pályán kívül a barátsággal, ez csak természetes, hiszen a sport a barátságról is szól. S amikor a barátság érzése a szigor fölé kerekedik, akaratlanul is előbújik rejtekhelyéről az engedékenység, s innen már csak egy lépés a következetesség feladása. Következhet az otthoni mérlegelés az önkritika ,,kemény" fegyverével, hogy még véletlenül se tűnjön úgy, bezzeg másokkal szemben ,,ami a szívén, az a száján", s önmagának elnéz mindent.

Amikor a sportról beszélgetünk, nem rejti véka alá szigorú észrevételét, egészen pontosan azt, hogy itt, mifelénk fittyet hánynak a hagyományos sportágakra, s olyanok felé kacsingatnak, melyeknek nemhogy hagyományuk nincs, de belátható időn belül a jövőjük is kétséges, mert nincs kellő anyagi hátterük. De nem csak ez a hiba, hanem gondok vannak a szakemberek hozzáállásával is. Ezért gond a legtöbb sportágunk háza táján az utánpótlás. Az iskolai sportéletben a diákolimpia, úgy tűnik, felvillantja a remény fényét, a kérdés csak az, hogy tudunk-e élni vele...

— Tervem? Mindenekelőtt a családalapítás, tehát nősülés már az idén, gyereknevelés otthon, folytatása az iskolában, de ott már olyan szinten, hogy a gyerekek előtt látható legyen — és vonzó is — a teljesítménysport felé vezető út.

Sok sikert hozzá!

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2256
szavazógép
2008-03-26: Sport - x:

Csoportelső a Nagy Mózes SK (Kézilabda)

és harmadik a KSE az ifjúsági III-as leányok bajnoksága csoportküzdelmének végén. Ami azt jelenti, hogy a Nagy Mózes Sportklub a középdöntőben folytatja versenyfutását.
2008-03-26: Sport - x:

Csúcsesőben ért véget az Európa-bajnokság (Úszás)

Az eindhoveni Úszó Európa-bajnokság minden tekintetben megfelelt a várakozásoknak, méltán tekinthetjük a Peking felé vezető út egyik jelentős állomásának.