A központosítás csődje

2015. június 11., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Épül, szépül szűkebb és tágabb környezetünk, gombamód szaporodnak az új létesítmények, ám hasznukat mégis alig látjuk. Jó példa erre Sugásfürdő, ahol hiába készült mászófal, kalandpark, minigolf-, tenisz- és gördeszkapálya, jól felszerelt edzőterem – bezárva állnak.

Pályázati pénzekből, eurómilliókból újult meg a megyeszékhely szomszédságában a turistacsalogató és helyiek kikapcsolódását is szolgáló üdülőközpont, ám úgy tűnik, potyára érkeznek a szép idő csalogatására a gyalogos vagy biciklis kirándulók, fölöslegesen veszi erre útját a család autóval, szórakozási lehetőség nincs, enni-, innivalót csak szerencsével talál, ha a két helyi vendéglő egyike éppen nyitva. A tavaly ősszel beharangozott székelyföldi szabadidőközponttá válás egyelőre álom marad.
Kézenfekvő az önkormányzatot okolni, az újjáépítés költségeinek jelentős részét fedezte, és övé lenne a működtetés felelőssége is. Csakhogy, mint Romániában oly sok esetben, az állam, intézményei elsősorban akadályozni és nem segíteni igyekeznek a helyi közigazgatás munkáját. A prefektúra azt lesi, hol tehet keresztbe, szakképzett jogászai a kákán is csomót keresnek, és ha találnak bármilyen hibát, ragadozó módjára csapnak le, ellehetetlenítve a működést. Nemkülönben a számvevőszék, amely árgus szemmel ellenőriz mindent, és büntet, bezár, ha valami nem nyeri el tetszését. S ha mindez nem lenne elég, ott a kormány, amely kénye-kedve szerint változtatja a játékszabályokat, mire megfelelnél egy előírásnak, törlik azt és újat hoznak. Mindezeknek köszönhető, hogy hiába hajlik már nyárba a tavasz, Sugásfürdő létesítményei nem fogadhatják a vendégeket. A városháza sakkozik, próbálja kitalálni, miként alkalmazhat gondnokokat, felvigyázókat, és megtörténhet, mire születik egy megoldás, újabb bukaresti szabályozás tiltja majd meg.
Évek óta harsognak a decentralizációról politikusaink – igaz, elsősorban ellenzékből tartják fontosnak a központosítás felszámolását, kormányra kerülvén még inkább Bukarestbe igyekeznek összpontosítani minden döntést, hatalmat, pénzt. Még saját létesítményeik működtetésében, a szükséges alkalmazottak számának megítélésében sem adnak szabad kezet a helyi hatóságoknak, a főváros akarja meghatározni azt is, miként nőjön fű, fa, virág. Sugásfürdő helyzete kicsiben jól példázza, milyen káros a Romániában meggyökerezett központosított állami berendezkedés. Hasznos lenne a valós önkormányzatiság elvének érvényesülése, ám egyelőre ennek alig nagyobb az esélye, mint a románság által mumusnak kikiáltott területi autonómiának.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2015-06-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Még mindig fáj (Marosvásárhely fekete márciusa)

Szűknek bizonyult tegnap este a sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesház, ahol a Marosvásárhely fekete márciusa című, immár harmadik kiadásához érkezett könyvet és a Fehér januártól fekete márciusig című filmet mutatták be. A szerző Kincses Előd mellett Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke és H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó vezetője beszélt azokról az eseményekről, amelyek máig fájnak és mérgeznek, mert kivizsgálásuk huszonöt év után sem kezdődött el.
2015-06-11: Közélet - :

Mi lesz a szovjet emlékművel?

Az Erzsébet park átépítésével a szovjet hősök emlékművét is el kellene tüntetni, hiszen a vörös csillagot és a táblákat már az 1989-es rendszerváltás elvitte, azóta csak egy torz mementója maradt egy tragikus történelmi kornak – hívta fel a figyelmet az önkormányzat legutóbbi ülésén Czegő Zoltán EMNP-s tanácstag, aki nem hiszi, hogy Oroszország emiatt hadat üzenne Sepsiszentgyörgynek.