Egyelőre nem lesz autópálya

2015. június 19., péntek, Belföld

Harmadszor is meghiúsult a Brassó–Comarnic autópálya megépítésére vonatkozó koncessziós szerződés aláírása, miután a kijelölt konzorciumnak nem sikerült bankhitelt szereznie az építési költségek fedezésére – közölte tegnap az Országos Útügyi Hatóság.
 

A mintegy ötvenöt kilométer hosszú autópálya megépítésére vonatkozó versenytárgyalást a francia Vinci, az osztrák Strabag és a görög Aktor által létrehozott konzorcium nyerte meg 2013 decemberében, ez lett volna az első, köz- és magánszféra-partnerség révén megvalósuló autópálya-projekt Romániában. Korábban 2008-ban, majd 2010-ben kellett lemondani a szerződés aláírását, miután a beruházók nem tudtak megfelelő bankhitelt szerezni az út építésére. A Prahova-völgyén, hegyvidékes nyomvonalon haladó autópálya költségeit 8,5 milliárd euróra becsülték, amely az építés mellett magában foglalja az út huszonhat éven át tartó karbantartását és működtetését.
A koncessziós szerződés aláírásának harmadszori meghiúsulása után a bukaresti hatóság bejelentette: érvénytelenítették a kon­cessziós eljárást, az öt részre osztott autópálya első és ötödik szakaszát pedig – amelyek Brassó, illetve Comarnic felől indulnak – állami költségvetésből építik meg. A költségesebbnek számító középső szakaszok sorsa egyelőre bizonytalan.
A Brassó és Comarnic közötti autópálya a Déli-Kárpátokon keresztül a Brassó és Bukarest közötti gyors közúti kapcsolatot teremtené meg, mivel a jelenleg ezen a nyomvonalon húzódó DN1-es jelzésű országút rendkívül zsúfolt, hétvégenként rendszerint forgalmi dugók alakulnak ki az olyan népszerű üdülőtelepeknél, mint Sinaia vagy Buşteni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2015-06-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Zöld út a fűrészüzemnek (Környezetvédelmi engedélyt kapott a Schweighofer)

Megkapja a környezetvédelmi engedélyt rétyi fűrészüzeme számára a Holzindustrie Schweighofer (HS) – a dokumentum kiállításáról tegnap döntött a háromszéki környezetvédelmi hivatal illetékes szakbizottsága. Az osztrák fafeldolgozó tevékenységét ellenző civil szervezetek kilátásba helyezték, jogi úton támadják meg a határozatot.
 
2015-06-19: Közélet - Bokor Gábor:

Csőd fenyegeti Zágont

Ha nem kapnak költségvetés-kiegészítést, július elejétől lebénulhat a zágoni polgármesteri hivatal tevékenysége, ugyanis kimerült a községkassza.