Belföldi hírek

2008. április 1., kedd, Belföld
Véghajrá a NATO-csúcs előtt

Lezárt repülőterek, utcák, fokozott határellenőrzés, árammal telített kerítések, néptelen főutak fogadják ma a háromnapos bukaresti NATO-csúcstalálkozóra érkező magas rangú hivatalosságokat. A biztonsági erők példátlan intézkedésekkel gondoskodnak a résztvevők biztonságáról, a legnagyobb figyelem természetesen George W. Bush amerikai államelnök programját övezi. A hivatalos munkálatok csütörtökön zajlanak majd, az eseményről 3500 sajtótudósító számol be a világnak. A csúcstalálkozóra való tekintettel a földgáz árának mára tervezett emelését is elhalasztották.

Rekordnagyságú kormánytámogatás

Több mint 80 millió új lejt hagyott jóvá 371 magyar vagy magyar tagozattal rendelkező iskola, óvoda, napközi otthon javítására, bővítésére, korszerűsítésére, valamint bentlakások építésre tegnapi ülésén a kormány. A 80 391 000 lej összértékű támogatást az oktatási minisztérium költségvetéséből utalják ki. Az RMDSZ kormányzati tisztségviselőinek közbenjárásából megyénk ötvenegy tanintézményének jut kisebb-nagyobb összeg.

Tízszeres túljelentkezés

Három helyszínen, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában találkozott Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő azokkal a fiatalokkal, akik az általa meghirdetett gyakornoki programra jelentkeztek. A nyerteseknek esélyük van arra, hogy a 2009-es EP-választásokig hátralevő mintegy 12—14 munkahónap alatt egy-egy hónapig együtt dolgozhassanak Brüsszelben Sógorral, aki szerint a százhárom beérkezett pályázat azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyar diákok és fiatal szakemberek szoros figyelemmel követik az Európai Parlamentben folyó munkát. ,,Nagyon jó pályázatok érkeztek be, és a teszteredmények is azt bizonyítják, hogy fiataljaink bő ismeretekkel rendelkeznek az európai uniós tárgykörben. Célom, hogy olyanoknak adjak esélyt az első karrierlépés megtételére, akik majd európai szakértőkként is megállják a helyüket" — fejtette ki Sógor Csaba. A pályázatok kiértékelése várhatóan egy héten belül lezárul, és az első gyakornok nem sokkal azután kiutazhat Brüsszelbe.

Nemzetközi konferencia Petrozsényben

EU-falvak — az európai polgárok találkozóhelyei címmel nemzetközi konferencia kezdődött tegnap Petrozsényben. Az Európai Uniót népszerűsítő értkezleten Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője is részt vett, előadásában a kohéziós politikára vonatkozó törekvésekről számolt be, és elmondta, hogy az Európai Bizottság mellett az Európai Parlament is foglalkozik a kérdéssel. Ebben az időszakban fontos az uniós alapok minél hatékonyabb lehívása, de már most meg kell kezdeni a felkészülést a 2013 utáni költségvetési időszakra — jelentette ki. A Hunyad megyei politikus rávilágított arra is, hogy jelen pillanatban Románia legfontosabb kihívásának a régiók átrajzolását tekinthetjük. ,,Kisebb régiókra van szükség, ahol van gazdasági-társadalmi kohézió, és amelyek a hagyományos, a történelem folyamán kialakult struktúrát követik. Csakis így lehet olyan szintű hatékonyságot elérni, hogy a strukturális és kohéziós alapokat sikeresen le tudják hívni" — fejtegette. A Zsil völgyéről úgy vélekedett, hogy a térségnek hatékony regionális politikát kell kidolgoznia. A kulcsszó a nyitás, egyrészt a mentalitás szintjén, másrészt infrastrukturálisan: korszerű úthálózatra van szükség, ki kell alakítani a térséget Herkulesfürdővel összekötő szakaszt, mert így lehetne értékesíteni a vidék turisztikai vonzerejét.

Kiigazítják a regisztrációs adót

Az állam vissza fogja fizetni az eddig befizetett gépkocsi-regisztrációs díj összege és az új környezetvédelmi adó értékéből származó különbözetet az állampolgároknak. Az új adót 2008 júliusától vezetik be. A kormánynak a környezetvédelmi gépkocsiadóról szóló sürgősségi rendeletét tegnap vitatták meg először. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő szerint a kérdésnek gazdasági és szociális vetületei is vannak. Érdekünkben áll megőrizni a munkahelyeket, illetve növelni ezek számát. Nem szabad a Nyugat-Európából behozott roncsautók temetőjévé változtatnunk Romániát — mondotta, és hangsúlyozta, hogy az adóból származó pénzösszegeket kizárólag a környezetvédelemre fordítják. Emlékeztetett arra is, hogy EU-tagországként Románia köteles szabályozni a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 758
szavazógép
2008-04-01: Közélet - Bodor János:

Tanácstagjelöltek Kovásznán

A vasárnapi előválasztásokon Kovásznán összesen 1696 választópolgár szavazott, így a részvételi arány majdnem azonos a négy évvel ezelőttivel.
2008-04-01: Belföld - x:

Hírsaláta

ESEMÉNYDÚS HÉTVÉGE. A hétvége tele volt baleseti hírekkel. Őfőboldogsága, Daniel román ortodox pátriárka félrelépett, eltörte a bokáját, s a sajtó fokozott érdeklődése közepette megoperálták.