Kárörvendő lettem

2015. július 15., szerda, Nyílttér

Tisztában voltam, enyém az egyik leggyarlóbb emberi tulajdonság, a káröröm. Nem alaptermészetem, nem volt az gyermekkoromban sem. De nemzetem jelen sorsáért aggódva, egy nyári politikai hírecske azzá tett. Éspedig Nagyvárad jelenlegi polgármesterének, Ilie Bolojan ördögi tervének sikertelensége – kétszeri nekifutás után is –, hogy népszavazással próbálja elérni Bihar vármegye székhelye és a közeli Váradszentmárton adminisztratív egyesítését.

A közeli község többségi román lakosságának több mint fele, 54,5 százaléka támogatta az egyesülést, de a nagyváradi magyarok másként gondolkodtak; távolmaradásukkal sikerült azt megakadályozni. Úgy látszik, nem kapták be a polgármester úr halászbotja horgának csaliját, átláttak a szitán. És nem hatódtak meg Bolojan úr „meaculpazásától” sem a kétszeri sikertelenséget követően a fölösleges reklámköltség kidobásának kapcsán. Szerinte „a váradiak jó esélyt szalasztottak el azzal, hogy a turizmusra alapozva nem teremtették meg a fejlődés lehetőségeit”.
A nagyváradi magyarság jogosan tekintett aggódva a népszavazásra, mert annak sikere estén a jelenlegi 24,5-ről 22 százalékra csökkent volna lélekszámuk a megyeközpontban. Aggódtak, hogy ők is Kolozsvár, Temesvár, Arad és más erdélyi magyar városok sorsára jutnak, ha lélekszámuk a kritikus 20 százalék alá szorul egy kis bukaresti politikai segédlettel. A váradi magyarok ismerik városuk történelmi múltját! Azt, hogy Biharország valaha kabarok, magyarok, székelyek földje volt. És a hercegeké. Dukátus volt az is, mint Nyitra vagy Somogy. Taksony fejedelemségének idején fia, Géza lehetett a bihari dukátus ura, ahogy később Szent István is fiának, Imre hercegnek juttatta...
Polgármester úr, Ön nagyon keveset tud a magyar „Compostelláról”, Nagyváradról, a Sebes-Körös két partján fekvő, Szent László alapította (1103) püspökségi székhelyről! Különben kormányosként figyelmesebben vezetné azt! De legyen nyugodt, mert sajnos fogy a magyar Nagyváradon is...
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2015-07-15: Magazin - :

Megnyitotta kapuit a Gombaszögi Nyári Tábor

Megnyitotta kapuit tegnap délelőtt a krasznahorkaváraljai kempingben a Gombaszögi Nyári Tábor, a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb, évtizedes hagyományokra visszatekintő rendezvénye.
 
2015-07-15: Nyílttér - :

Évadzárás az Osonónál

Az önfenntartó társulatként működő Osonó a 2014–2015-ös évadban bemutatót tartott, és a három műsoron lévő előadást 112 alkalommal játszotta két kontinens 11 országának 62 településén mintegy 7000 néző számára. A színházműhely 22 színházpedagógiai foglalkozást és 67 közönségtalálkozót szervezett, két marokkói fesztiválon képviselte Romániát, három díjat kapott.