Hírsaláta

2008. április 2., szerda, Belföld

TALÁLGATÁSOK. A Román Hírszerző Szolgálat személygépkocsijával ütközött össze vasárnap Traian Băsescu államfő. A Ziua szerint a Dacia személygépkocsit vezető sofőr titkosszolgálati feladatot teljesített, mely a koccanás miatt dugába dőlt. Más lapok úgy tudják, hogy Alexandru Catana, a Dacia 51 éves vezetője az Ilfov megyei Domneşti község technikai alegységének kapusa, így nem lehetett misszióban.

INGYENCIRKUSZ. Egyre vásáribbak lesznek a Realitatea tévé politikai vitaműsorai. Hétfőn este a nyugdíjkérdésről szervezett vitában Gigi Becali egyszerűen faképnél hagyta a műsort, mert a vitavezető az Új Generáció Pártjának nyugdíjprogramjáról érdeklődött.

LETÖRTÉK BEM APÓ BRASSÓI EMLÉKTÁBLÁJÁT. Az erdélyi hadsereg parancsnokának szavait idéző plakettet két hete, a magyar szabadságharc évfordulóján helyezték vissza ama brassói ház falára, amelyben egykor Bem tábornok megszállt. A rendőrségen ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentést. Az eset annál is feltűnőbb, mert a korábban szász és magyar többségű Brassóban eddig nem voltak intoleráns megnyilvánulások. (Duna TV)

ÁPRILIS 1-JÉTŐL NEM DRÁGUL A GÁZ, KÉSŐBB, LEHET. Az Országos Energiaügyi Hatóság (ANRE) úgy döntött, hogy április 1-jén nem drágítja a lakosságnak szállított földgázat. Amennyiben a belső és a nemzetközi piaci helyzet indokolja, a drágításról szóló döntés július 1-jétől lép érvénybe ― áll a hatóság közleményében. A Distrigaz Sud és az E.-On Gaz a földgáz 8―12 százalékos drágítását kérte az ANRE-től. (Román Rádió)

DROGFOGYASZTÁS 2007-BEN. Az Országos Drogellenes Ügynökség 2007-es jelentése szerint Romániában 2005 óta nem nőtt a rendszeresen kábítószert fogyasztók száma, amely országosan mintegy 35 000 főt jelent. Ennek tízszerese, azaz megközelítőleg 350 000 személy életében legalább egyszer már kipróbált valamilyen kábítószert. A drogfogyasztók területi megoszlása egybeesik az ország gazdaságilag legfejlettebb régióival, azaz legtöbben Bukarestben, Temes, Kolozs, Iaşi, Konstanca, Brassó és Bihar megyében élnek rendszeresen valamilyen tudatmódosító szerrel. Legkisebb fogyasztást a hagyományosan elmaradott megyékben mértek, mint például Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Vaslui, Hargita és Szilágy. A román drogpiac 93 százalékát az ópiumkészítmények teszik ki, amelyek az úgynevezett balkáni útvonalon érkeznek jórészt Afganisztánból. 2007-ben az országban több mint 2300 kilogramm kábítószert foglaltak be. (Rompress)

KOSZOVÓ ELISMERÉSÉT SÜRGETI. Renate Weber liberális európai parlamenti képviselő ismét felvetette, hogy Bukarest ismerje el Koszovó függetlenségét. Az EP-képviselő, aki néhány nappal korábban tért haza koszovói látogatásáról, leszögezte: a Koszovóban alkalmazott nemzetközi jogszabályok közül egy sem alkalmazható másutt, tehát a tartomány függetlenedése kapcsán nem lehet precedensről beszélni. (România liberă)

NINCS TÖBBNYELVŰ FELIRAT A BABEŞ―BOLYAIN. Cáfolta Magyari Tivadar, a Babeş―Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a kolozsvári egyetemen általánossá vált a többnyelvű feliratozás. Elmondta: a korábbiakhoz képest új intézkedés nincs. A bölcsészkar mindhárom magyarságtudományi tanszékének neve tavaly nyár óta kétnyelvű, a magyar teológiai karok összes irodájának és termének a neve kétnyelvű, akárcsak a sepsiszentgyörgyi, szatmárnémeti és gyergyószentmiklósi kihelyezett BBTE-karokon. Magyari Tivadar hozzátette: ezzel együtt a BBTE magyar tagozata továbbra is hiányolja a többnyelvű általános feliratozást (Krónika)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2008-04-02: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Magyar feliratokat Nagyváradra
Kétnyelvű táblák felszerelését sürgeti Nagyváradon az RMDSZ, amelynek helyi képviselői tegnap sajtótájékoztatón emlékeztettek arra, hogy már negyedik alkalommal kérik a polgármesteri hivataltól a törvény betartását, a magyar nyelvű feliratok kifüggesztését bizonyos városi érdekeltségű intézményekre.
2008-04-02: Közélet - Hecser László:

Ivóvíz nélkül maradt Barót

Koncz Csaba végrehajtó (középen) intézkedne
Miután Barót polgármestere végrehajtót hívott, hogy érvényt szerezzen annak a törvényszéki határozatnak, amely értelmében ideiglenesen a városháza mellett működő vízszolgáltatót bízzák meg a szolgáltatás ellátásával, a Goscom alkalmazottai a felszereléseket lekapcsolták a villanyhálózatról, a villamosházakat működésképtelenné tették, és a pumpákat is leszerelték.