Illyefalván jól tejelnek

2008. április 3., csütörtök, Faluvilág

Idejében gondolkozott s lépett az illyefalvi tejtermelők közössége, s lám, egyelőre révbe jutott, holott több olyan kisebb településről tudunk megyénkben, ahol még fel sem ismerték az összefogás jelentőségét.

Az Illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesületének székházában és a vele egy tető alatt működő tejbegyűjtő épületében beszélgettünk Benkő Árpád Jenővel (felvételünk), a kilencven tagot számláló egyesület elnökével, aki elmondta: nem kis harc és pályázati pénzek révén jutottak oda, hogy most zökkenőmentes a tej értékesítése a községben. Benedek Huszár János volt polgármesternek oroszlánrésze van e munkában.

— A közös munka és erőfeszítés eredményeképpen a tavalyi év utolsó évnegyedétől már minden tejtermelő megkapja a tej minősége után járó állami támogatást — tájékoztatott az elnök. — Nagyon fontos az, amivel mi foglalkozunk, ugyanis a tejtermelő gazdák családjai a község lakosságának mintegy hatvan százalékát teszik ki. Most is onnan jövök, személyesen osztom el a támogatást, mely literenként 0,30 lej. A mi tejbegyűjtőnknél jelen pillanatban minden olyan feltétel és elvárás teljesített, amit az uniós normák eddig előírtak.

Most napi 2000—2500 liter tej gyűl, amit kizárólag a helybeli Meotis tejfeldolgozó üzemnél értékesítenek. Jó a kapcsolat az egyesület és a feldolgozó között, a kifizetésekben nincs elmaradás, minden hónap 30-án minden termelő megkapja a jussát. A csarnok hűtőtankjába egyelőre nem kerül be az Illyefalvához tartozó két településen — Aldobolyban és Sepsiszentkirályban — termelt tej. Szentkirályban van ugyan hűtőtank, de a csarnok épületén még változtatni kell. Aldoboly keményebb dió, ott ugyanis sem víz, sem villanyáram, sem pedig hűtőtank nincs. A termelők maguk hűtik le otthon a tejet, ami azonban eléggé gyorsan kerül be majd a feldolgozó hűtőtankjába. Az egyesület keresi a pályázati, támogatási lehetőségeket, hogy itt is uniós szintre tudja hozni a nem kis nehézségek árán megtermelt tejet. Az említett két település termelői is tagjai már az egyesületnek, ők külön adják le a tejet a feldolgozónak, de a minőséget az egyesület is ellenőrzi. 2007 márciusától az egyesületen keresztül kapják meg az aldobolyi és a szentkirályi termelők is a leadott tej árát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-04-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A türelem határán

Áldozatok árán szerezték meg az aldobolyi ősök a Kétág Erdő-közbirtokosság vagyonát a dobollói Piliske oldalában, s a leszármazottak, az unokák többéves közelharca sem elég ahhoz, hogy visszaszerezhessék. ,,Senki sem segített rajtunk, hihetetlen, mekkora a közöny" — nyilatkozta a birtokosság elnöke, Csergő Mária (képünk), aki mellesleg az RMDSZ színeiben tagja is az illyefalvi községi tanácsnak.
2008-04-03: Közélet - x:

Bővítés, terrorizmus elleni harc és együttműködés Moszkvával (NATO-csúcs Bukarestben)

A NATO-nak meg kell hívnia soraiba Horvátországot, Albániát és Macedóniát, meg kell kezdenie az intenzív párbeszédet Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval, de nyitva kell hagynia kapuit más országok, így Grúzia, Szerbia és Ukrajna előtt, nem veszítheti el Afganisztánt, Oroszországot pedig meg kell győznie, hogy csatlakozzék egy rakétavédelmi pajzs létrehozásához — ezeket a fő gondolatokat mondta el tegnap reggel Bukarestben George Bush amerikai elnök a transzatlanti fórumon. Afganisztán témája központi helyet kapott a beszédben.