VajdaságA Magyar Koalíció benyújtotta jelöltlistáját

2008. április 5., szombat, Világfigyelő

A három délvidéki magyar párt alkotta Magyar Koalíció tegnap Újvidéken benyújtotta tartományi képviselőjelöltjeinek listáját a vajdasági tartományi választási bizottságnak.

A május 11-i ― az országos parlamenti és a helyhatósági választásokkal együtt tartandó ― vajdasági törvényhozási választáson a Magyar Koalíció listáján 60 jelölt indul. Közülük negyvenet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), tízet-tízet pedig a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) állított. Rajtuk kívül a három pártnak vannak egyéni jelöltjei is. A listán szereplők támogatására a koalíció az előírt 3000 helyett 5040 aláírást gyűjtött össze. Vajdaság parlamentje 120 tagú, s eddig 12 magyar képviselő dolgozott benne ― 11 a VMSZ, 1 pedig a VMDP soraiból.

A jelöltlista benyújtása alkalmából Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy a megválasztott képviselők egyik feladata lesz azért dolgozni, hogy érvényt szerezzenek a Magyar Koalíció autonómiakoncepciójának, amelyet csütörtökön Budapesten is bemutattak. A politikus tagadta, hogy az autonómia igénylése szeparatizmus lenne. ,,Ha valaki jelenleg Szerbiában szóba hozza az autonómia kérdését, akkor, sajnos, a politikusok egy része azonnal szeparatizmust, elszakadási szándékot emleget, függetlenül attól, hogy milyen jellegű autonómiáról van szó" ― mondta. Pásztor István ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a választások után a Magyar Koalíció képes lesz olyan partnereket találni a köztársasági és a tartományi hatalmi szervekben, akikkel meg tudja beszélni a magyar autonómiakoncepciót.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2008-04-05: Világfigyelő - x:

Előrelépés

Ukrajna tisztában van azzal, hogy a NATO-tagság elnyerése éveket is igénybe vehet, de nagy eredménynek tartja, hogy a szövetség bukaresti csúcstalálkozóján mindenki egyetértett az ország jövőbeni csatlakozásának fontosságában ― fejtette ki Viktor Juscsenko ukrán elnök.
2008-04-05: Világfigyelő - x:

Röviden

A közép-európai népcsoportok helyzetéről
tartottak tegnap kerekasztalt Bécsben az Ausztriai Magyar Egyesületek szervezésében. A vitában európai parlamenti képviselők vettek részt. Gál Kinga egyik legnagyobb problémának a fogalmi tisztázatlanságot tekinti az EU-n belül. Kifejtette, hogy tudomása szerint az autonómia még sohasem okozott problémákat, ellenkezőleg: ahol megvalósult, ott közös építkezést, valós együttműködést eredményezett a többségi és a kisebbségi nemzet között.