A múlt hétEmbercsempészek karmai közt

2015. szeptember 7., hétfő, Jegyzet
Kuti János

Az afrikai és közel-keleti országok valamikor az európai és más államok turisztikai célpontjai voltak. De aztán megkezdődött a demokrácia exportálása. Ennek következtében például Tunéziában lőtték a turistákat, Líbiában káosz, Szíriában polgárháború, Egyiptomban, Irakban robbantgatnak, és így tovább. Mivel a demokráciát csak meglobogtatták ezen országok orra előtt, de megvalósítása nem úgy sült el, ahogy megálmodói elképzelték, a felingerelt polgárok most özönlenek hozzánk demokráciát látni és élvezni. Mindezt lehetne teljesen egybehangoltan intézni.

A turisztikai cégeknek most fordított irányba kellene szervezniük a kirándulásokat. Olyan reklámmal például, hogy: „Látogasson el Németországba, Magyarország és Ausztria érintésével, repülővel, térítésmentesen, ingyenes és teljes ellátás egész úton. Budapesten a Keleti pályaudvar megtekintése, Bécs mellett séta a Bécsi erdőben. Elszállásolás ötcsillagos szállodákban. A letelepedés Németországban garantált! Sokkal olcsóbb, mint ha ön embercsempészeknek fizet illegális utazásért.” De Amerikába is mehetnének. Az egész Egyesült Államok népessége csupa kivándorló vagy rabszolga leszármazottja. Sikertörténet, mert a kivándorlók olyan ügyesek voltak, hogy az őshonos lakosságot szorgalmasan kiirtották.
Most mindenki kivándorlással, bevándorlással, törvényes vagy törvénytelen határátlépésekkel foglalkozik. Az okosak egységes megoldásokról prédikálnak ugyan, csak éppen azt nem lehet tudni, hogy melyek is lennének azok. Pedig az embercsempészek kezéből ki lehetne venni a kenyeret, lélekvesztőik vitorláiból ki lehetne fogni a szelet. Nemrég még mi sem lófráltunk ilyen könnyen Európa-szerte, mint most. A forradalom után, bár útlevele már mindenkinek volt, mégis, ha Németországba akartál menni, Szebenbe, a konzulátusra kellett ellátogatnod vízumért, ahol egy kis mellékutcában hatalmas hármas soroszlopok várakoztak. Egyikben a turisták, másikban a német etnikumúak, harmadikban a hivatalos útra készülők állingáltak. Még egy budi sem volt, úgy álltunk ott, mint a mostani bevándorlók a Keleti pályaudvaron. S önkéntesek, akik segítettek volna: sehol. Ha egy nap alatt sikerült intézkedned, boldog lehettél. Aztán cocókázni Bukarestbe tranzitvízumért az osztrák nagykövetségre. Újabb két nap. Ha Amerikába akartál menni, akkor előre lefizetted a taksát, amitől, ha nem kaptál vízumot, elbúcsúzhattál. Vitted a meghívólevelet, amelyben igazolod, hogy ott eltartanak, munkahelyi igazolást, hogy dolgozol, és a vagyonodról vagyoni bizonyítványt. Svédországba készülvén egyszer beadtuk a vízumkérelmet, és máig sem kaptuk meg. Ennek ellenére nem kerestem embercsempészt, és nem vágtam neki, hogy törvénytelenül áthajózzam Észak Paradicsomába.
Most, hogy már uniós polgárok lettünk, az a sok tisztviselő, aki a vízumkérelmezőkkel foglalkozott, mind munkanélkülivé vált, pedig jól felkészült emberek voltak. Ránézésre megmondták, hogy érdemelsz-e vízumot vagy nem. Most őket ki lehetne vinni azokba az országokba, ahonnan a vándorok érkeznek. Vagy ha ott nagyon lőnek, mint Szíriában, akkor a szomszédos országokba, például Törökországba, ahol várakozik még vagy kétmillió szír menekült. Ott helyben elbírálnák, a kivándorló megérdemli-e, hogy bevándorló váljék belőle, és adnának (vagy nem) úti okmányt neki. Most már csak egyet, mert ha azt megkapja, a többi EU-s tagországban is szabadon közlekedhet. Így elkerülhető lenne, ami most történik, hogy a szerencsétlen kivándorlók a tengerbe vesznek, heteken át hányódnak az utakon, másszák a kerítéseket, megfulladnak az embercsempészek autóiban, hogy végül autóbusz-karavánok szaladgáljanak utánuk a kelet-európai országutakon, biztosítván utazást bérmentve, csakhogy a dacos és illegális gyalogolásban kár ne essék bennük. De úgy látszik, ezen senki nem akar változtatni. Vajon nem kerültek, sápostul, embercsempészek karmai közé az unió vezető is, s ezért nem akaródzik megoldódni e világgond?
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2015-09-07: Közélet - Nagy B. Sándor:

Magyar–román irodalmi határvidékek

Hétvégén tartották az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) tizennegyedik írótáborát Árkoson, melyre magyar és román írók is hivatalosak voltak, ugyanis az Irodalmak, határvidékek elnevezésű rendezvény a magyar szerzők román nyelvre, román szerzők magyar nyelvre való átültetésének kérdéskörét próbálta többek közt körüljárni, érdekes és tanulságos gondolatokat fogalmazva meg általában a műfordításról, annak szépségeiről és nehézségeiről.
 
2015-09-07: Közélet - Bokor Gábor:

Négy nap szórakozás Kovásznán

Tűzijátékkal és Charlie-koncerttel ért véget tegnap este a 18. alkalommal megrendezett kovásznai városnapok. A négynapos rendezvényen mindenki megkaphatta a kedvére való szórakozást, a szervezők – a város polgármesteri hivatala és művelődési háza – arra is figyelmet fordítottak, hogy minél több helybelinek biztosítsanak fellépési lehetőséget.