9.A nyári olimpiai játékok

2008. április 7., hétfő, Sport

Nők

1928 Catherwood (ka) 1,58 — — —

1932 Shiley (eá) 1,657 — — —

1936 Csák (ma) 1,60 — — —

1948 Coachman (eá) 1,68 Gyarmati (ma) 5,695 — —

1952 Brand (daf) 1,67 Williams (úz) 6,24 — —

1956 McDaniel (eá) 1,76 Krzesinska (len) 6,35 — —

1960 Balázs (ro) 1,85 Krepkina (sz) 6,37 — —

1964 Balázs (ro) 1,90 Rand (nbr) 6,76 — —

1968 Rezková (csz) 1,82 Viscopoleanu (ro) 6,82 — —

1972 Meyfarth (né) 1,92 Rosendahl (né) 6,78 — —

1976 Ackermann (né) 1,93 Voigt (ndk) 6,72 — —

1980 Simeoni (ol) 1,97 Kolpakova (sz) 7,06 — —

1984 Meyfarth (né) 2,02 Cusmir (ro) 6,96 — —

1988 Ritter (eá) 2,03 Joyner Kersee (eá) 7,40 — —

1992 Henkel (né) 2,02 Drechsler (né) 7,14 — —

1996 Kosztadinova (bol) 2,05 Ajunwa (nig) 7,12 Kravec (uk) 15,33

2000 Jelesina (or) 2,0l Drechsler (né) 6,99 Marinova (bol) 15,20 Dragila (eá) 4,60*

2004 Szleszarenko (or) 2,06 Lebegyeva (or) 7,07 Mbango (crm) 15,30 Iszinbajeva (or) 4,91*

* rúdugrás

A legszorgalmasabb nemzetek: Egyesült Államok 71—60—43, Németország (NDK—NSZK) 12—11—9, Szovjetunió 11—10—22, Lengyelország, 6—7—2, Svédország 5—5—10. 5—5—5... Románia 4—3—1... Magyarország 2—1—2.

Nagy dobók, nagy dobások

Könnyűatléták. Gyorsak, ruganyosak, erősek. E három összetevő kifogástalan harmóniája szüli a nagy dobásokat. Éveken át tartó munka, aztán egy villanás, egy dobbanás, egy kurjantás, és valami repül — egy gerely, egy diszkosz... Úgy, ahogy a lengyel költő, Kazimierz Wierzynski érzékelteti a Diszkoszvető című olimpiai aranyérmes művében:

Dobásom nyitott tenyeremből indul,

dobásom — nem tudni, hová ér,

tündöklő diszkoszom a ködbe kondul,

mögötte marad a világ, a cél.

Diszkoszom földre hull ragyogva, csengve,

majd fölpattan, s nagy ívben messze száll,

mint szív, aranyabroncsokba verve,

dobog és lüktet, vadul kalapál.

Mint pisztráng, szökdel helyről helyre újra,

dobásom légből formált büszke híd,

a világ tüdejét óriásra fújja,

a csillagoknak méri útjait.

A dobást, mely nem törpül semmi célhoz,

szellemként szárnyal a magasba fel,

kezemben tartom, diszkoszvető hérosz,

az örök mozgás tőlem indul el..

(Kerényi Grácia fordítása)

Súlylökés. Izgalmas küzdelemben tolta egyre messzebb a dobókörtől a világcsúcsot hol egy amerikai — Rose, Kuck —, hol egy német — Hirschenfeld — a csúcsdöntő szerepkörben. Akkor még változatosan szép és tiszta volt a játék. Kiegyensúlyozott, izgalmas a küzdelem. Nem így az olimpiai. Ott az éremtáblázat elsöprő amerikai fölényt nyugtáz. Patrick O’Brien 1950 és 1956 között két olimpiai győzelme mellett tízszer írta át a világrekordot úgy, hogy két mérföldkövet (18 és 19 m) is maga mögött hagyott. O’Brientől egy nagy hármas — Nieder, Long és Matson — vette át a stafétabotot, s dobott át még két mérföldkövet (20 és 21 m). Hogy ez idő alatt hol voltak az európaiak? Az öreg kontinensen készültek a nagy őrségváltásra, mely 1972-ben be is következett. Az olimpiai éremosztásoknál Münchentől errefelé — kivétel Barcelona — csak európaiak álltak a dobogó felső fokára, a világcsúcslistán pedig két mérföldkő (22 és 23 m) viseli nevüket — Barisnyikov és Timmermann. A legszorgalmasabb éremgyűjtőnek az amerikai Rose bizonyult három aranyéremmel, őt honfitársa, O’Brien követi kettővel. Senki másnak nem sikerült a címvédés, a duplázás.

Izgalmas küzdelemben tolta egyre messzebb a dobókörtől a világcsúcsot hol egy amerikai — Rose, Kuck —, hol egy német — Hirschenfeld — a csúcsdöntő szerepkörben. Akkor még változatosan szép és tiszta volt a játék. Kiegyensúlyozott, izgalmas a küzdelem. Nem így az olimpiai. Ott az éremtáblázat elsöprő amerikai fölényt nyugtáz. Patrick O’Brien 1950 és 1956 között két olimpiai győzelme mellett tízszer írta át a világrekordot úgy, hogy két mérföldkövet (18 és 19 m) is maga mögött hagyott. O’Brientől egy nagy hármas — Nieder, Long és Matson — vette át a stafétabotot, s dobott át még két mérföldkövet (20 és 21 m). Hogy ez idő alatt hol voltak az európaiak? Az öreg kontinensen készültek a nagy őrségváltásra, mely 1972-ben be is következett. Az olimpiai éremosztásoknál Münchentől errefelé — kivétel Barcelona — csak európaiak álltak a dobogó felső fokára, a világcsúcslistán pedig két mérföldkő (22 és 23 m) viseli nevüket — Barisnyikov és Timmermann. A legszorgalmasabb éremgyűjtőnek az amerikai Rose bizonyult három aranyéremmel, őt honfitársa, O’Brien követi kettővel. Senki másnak nem sikerült a címvédés, a duplázás.

A nők mezőnyében is csak ,,egy lány állt a gáton", a szovjet Tamara Press. A csúcsdöntés versenyfutásában már többen álltak sorba — Ana Andrejeva (szovjet) a 15 méteres álomhatárt, Galina Zibina (szovjet) a 16-ost, Tamara Press (szovjet) a 17-est és 18-ast, Margitta Gummel (keletnémet) a 19-est, Nagyezsda Csizsova (szovjet) a 20-ast és a 21-est, Olga Fibingerova (csehszlovák) a 22-est szárnyalta túl.

Diszkoszvetés. Olimpiai történetét jórészt amerikaiak írták, de akadtak európai társszerzők is, mint például a magyar Bauer Rezső — akinek győzelme annyira meglepte a szervezőket, hogy köszöntésére az amerikai himnuszt kezdték játszani, majd amikor szóltak, hogy tévedés történt, rövid szünet után a zenekar az osztrák himnuszra zendített rá —, a finn Taipale, Niklander, az olasz Consolini, aki miután Londonban aranyérmes lett, Helsinkiben ezüstérmet szerzett, majd Melbourne után egy filmben eljátszotta Herkules szerepét, aztán Rómában újra az olimpiai versenyek dobókörébe állt, és 43 éves fejjel ötvenöt mé­ter fölé röpítette diszkoszát. Ekkor már a diszkoszvetés Oerter-éráját jegyezte a sporttörténelem. Az Oerter-éra Melbourne-ben kezdődött, és négy olimpiai aranyérmet jegyez. Nem vitás, Oerter a diszkoszvetés Hérosza lett. Hogy az ötödik arany elmaradt — Oerter ugyanis néhány év kihagyás után visszatért a dobókörbe, és egészen formába jött már, jóval a hatvan méter fölé röpítgette korongját —, az a moszkvai olimpia bojkottjának számlájára írandó. A nők mezőnyében amennyi bajnokavatás, annyi bajnok volt. De két nevet azért hadd jegyezzünk meg — a francia Ostermayerét és a szovjet Tamara Pressét, mert mindkettő két sportág (súlyemelés és diszkoszvetés) bajnokainak névsorában is szerepel.

Olimpiai történetét jórészt amerikaiak írták, de akadtak európai társszerzők is, mint például a magyar Bauer Rezső — akinek győzelme annyira meglepte a szervezőket, hogy köszöntésére az amerikai himnuszt kezdték játszani, majd amikor szóltak, hogy tévedés történt, rövid szünet után a zenekar az osztrák himnuszra zendített rá —, a finn Taipale, Niklander, az olasz Consolini, aki miután Londonban aranyérmes lett, Helsinkiben ezüstérmet szerzett, majd Melbourne után egy filmben eljátszotta Herkules szerepét, aztán Rómában újra az olimpiai versenyek dobókörébe állt, és 43 éves fejjel ötvenöt mé­ter fölé röpítette diszkoszát. Ekkor már a diszkoszvetés Oerter-éráját jegyezte a sporttörténelem. Az Oerter-éra Melbourne-ben kezdődött, és négy olimpiai aranyérmet jegyez. Nem vitás, Oerter a diszkoszvetés Hérosza lett. Hogy az ötödik arany elmaradt — Oerter ugyanis néhány év kihagyás után visszatért a dobókörbe, és egészen formába jött már, jóval a hatvan méter fölé röpítgette korongját —, az a moszkvai olimpia bojkottjának számlájára írandó. A nők mezőnyében amennyi bajnokavatás, annyi bajnok volt. De két nevet azért hadd jegyezzünk meg — a francia Ostermayerét és a szovjet Tamara Pressét, mert mindkettő két sportág (súlyemelés és diszkoszvetés) bajnokainak névsorában is szerepel.

Gerelydobás. Skandináv monopóliumként mutatkozott be a játékokon. Kimagasló klasszisa a finn Matti Järvinen, aki 1932-ben olimpiai bajnokságot nyert, 1934-ben és 1938-ban Euró­pa-bajnokságon állt a dobogó legfelső fokára. Ebben a sportágban a magyaroknak is szólt a taps, a győztest köszöntő himnusz — a férfiaknál Németh Miklós, a nőknél Németh Angéla (nem férj és feleség, nem testvérpár) jutott el a dobogó legfelső fokáig, az utóbbi éppen a román Mihaela Penest váltotta fel. A nagy ismétlők? Voltak olyanok is, a férfiaknál a svéd Lemming, a finn Myyrae, a nőknél a német Fuchs, és volt egy triplázó is, a cseh Zelezny.

Skandináv monopóliumként mutatkozott be a játékokon. Kimagasló klasszisa a finn Matti Järvinen, aki 1932-ben olimpiai bajnokságot nyert, 1934-ben és 1938-ban Euró­pa-bajnokságon állt a dobogó legfelső fokára. Ebben a sportágban a magyaroknak is szólt a taps, a győztest köszöntő himnusz — a férfiaknál Németh Miklós, a nőknél Németh Angéla (nem férj és feleség, nem testvérpár) jutott el a dobogó legfelső fokáig, az utóbbi éppen a román Mihaela Penest váltotta fel. A nagy ismétlők? Voltak olyanok is, a férfiaknál a svéd Lemming, a finn Myyrae, a nőknél a német Fuchs, és volt egy triplázó is, a cseh Zelezny.

Kalapácsvetés. Az amerikai Flanagan mesterhármasával indult olimpiai versenysorozata, aztán az ír O’Callaghan írt egy ragyogó fejezetet. A második világháború után magyar sorozat indult — Németh, Csermák, Zsivotzky... Istenem, de szép is volt... Aztán jöttek a szovjetek a félelmetesen erős Szedihvel az élen... A játékok centenáriumát mégis magyar kalapácsvető-győzelemmel ünnepeltük Kiss Balázs jóvoltából.

Az amerikai Flanagan mesterhármasával indult olimpiai versenysorozata, aztán az ír O’Callaghan írt egy ragyogó fejezetet. A második világháború után magyar sorozat indult — Németh, Csermák, Zsivotzky... Istenem, de szép is volt... Aztán jöttek a szovjetek a félelmetesen erős Szedihvel az élen... A játékok centenáriumát mégis magyar kalapácsvető-győzelemmel ünnepeltük Kiss Balázs jóvoltából.

Olimpiai bajnokok:

Férfiak

Év Súlylökés Diszkoszvetés Gerelydobás Kalapácsvetés

Gyorsak, ruganyosak, erősek. E három összetevő kifogástalan harmóniája szüli a nagy dobásokat. Éveken át tartó munka, aztán egy villanás, egy dobbanás, egy kurjantás, és valami repül — egy gerely, egy diszkosz... Úgy, ahogy a lengyel költő, Kazimierz Wierzynski érzékelteti a című olimpiai aranyérmes művében: Izgalmas küzdelemben tolta egyre messzebb a dobókörtől a világcsúcsot hol egy amerikai — Rose, Kuck —, hol egy német — Hirschenfeld — a csúcsdöntő szerepkörben. Akkor még változatosan szép és tiszta volt a játék. Kiegyensúlyozott, izgalmas a küzdelem. Nem így az olimpiai. Ott az éremtáblázat elsöprő amerikai fölényt nyugtáz. Patrick O’Brien 1950 és 1956 között két olimpiai győzelme mellett tízszer írta át a világrekordot úgy, hogy két mérföldkövet (18 és 19 m) is maga mögött hagyott. O’Brientől egy nagy hármas — Nieder, Long és Matson — vette át a stafétabotot, s dobott át még két mérföldkövet (20 és 21 m). Hogy ez idő alatt hol voltak az európaiak? Az öreg kontinensen készültek a nagy őrségváltásra, mely 1972-ben be is következett. Az olimpiai éremosztásoknál Münchentől errefelé — kivétel Barcelona — csak európaiak álltak a dobogó felső fokára, a világcsúcslistán pedig két mérföldkő (22 és 23 m) viseli nevüket — Barisnyikov és Timmermann. A legszorgalmasabb éremgyűjtőnek az amerikai Rose bizonyult három aranyéremmel, őt honfitársa, O’Brien követi kettővel. Senki másnak nem sikerült a címvédés, a duplázás. Olimpiai történetét jórészt amerikaiak írták, de akadtak európai társszerzők is, mint például a magyar Bauer Rezső — akinek győzelme annyira meglepte a szervezőket, hogy köszöntésére az amerikai himnuszt kezdték játszani, majd amikor szóltak, hogy tévedés történt, rövid szünet után a zenekar az osztrák himnuszra zendített rá —, a finn Taipale, Niklander, az olasz Consolini, aki miután Londonban aranyérmes lett, Helsinkiben ezüstérmet szerzett, majd Melbourne után egy filmben eljátszotta Herkules szerepét, aztán Rómában újra az olimpiai versenyek dobókörébe állt, és 43 éves fejjel ötvenöt mé­ter fölé röpítette diszkoszát. Ekkor már a diszkoszvetés Oerter-éráját jegyezte a sporttörténelem. Az Oerter-éra Melbourne-ben kezdődött, és négy olimpiai aranyérmet jegyez. Nem vitás, Oerter a diszkoszvetés Hérosza lett. Hogy az ötödik arany elmaradt — Oerter ugyanis néhány év kihagyás után visszatért a dobókörbe, és egészen formába jött már, jóval a hatvan méter fölé röpítgette korongját —, az a moszkvai olimpia bojkottjának számlájára írandó. A nők mezőnyében amennyi bajnokavatás, annyi bajnok volt. De két nevet azért hadd jegyezzünk meg — a francia Ostermayerét és a szovjet Tamara Pressét, mert mindkettő két sportág (súlyemelés és diszkoszvetés) bajnokainak névsorában is szerepel.Skandináv monopóliumként mutatkozott be a játékokon. Kimagasló klasszisa a finn Matti Järvinen, aki 1932-ben olimpiai bajnokságot nyert, 1934-ben és 1938-ban Euró­pa-bajnokságon állt a dobogó legfelső fokára. Ebben a sportágban a magyaroknak is szólt a taps, a győztest köszöntő himnusz — a férfiaknál Németh Miklós, a nőknél Németh Angéla (nem férj és feleség, nem testvérpár) jutott el a dobogó legfelső fokáig, az utóbbi éppen a román Mihaela Penest váltotta fel. A nagy ismétlők? Voltak olyanok is, a férfiaknál a svéd Lemming, a finn Myyrae, a nőknél a német Fuchs, és volt egy triplázó is, a cseh Zelezny. Az amerikai Flanagan mesterhármasával indult olimpiai versenysorozata, aztán az ír O’Callaghan írt egy ragyogó fejezetet. A második világháború után magyar sorozat indult — Németh, Csermák, Zsivotzky... Istenem, de szép is volt... Aztán jöttek a szovjetek a félelmetesen erős Szedihvel az élen... A játékok centenáriumát mégis magyar kalapácsvető-győzelemmel ünnepeltük Kiss Balázs jóvoltából.

1896 Garett (eá) 11,22 Garett (eá) 29,15 — —

1900 Sheldon (eá) 14,10 Bauer (ma) 36,04 — Flanagan (eá) 51,00

1904 Rose (eá) 14,80 Sheridan (eá) 39,28 — Flanagan (eá) 51,23

1908 Rose (eá) 14,21 Sheridan (eá) 40,89 Lemming (své) 54,44 Flanagan(eá) 51,92

1912 McDonald (eá) 15,34 Taipale (fi) 45,21 Lemming (své) 60,64 MacGrath (eá) 54,74

1920 Paerhöla(fi) 14,81 Niklander (fi) 44,68 Myyrae (fi) 65,78 Ryan (eá) 52,87

1924 Houser(eá) 14,99 Houser (eá) 46,15 Myyrae (fi) 62,96 Toottel (eá) 53,29

1928 Kuck (eá) 15,87 Houser (eá) 47,32 Lundqvist (své) 66,60 O’Callaghan (ír) 51,39

1932 Sexton (eá) 16,00 Anderson (eá) 49,49 Järvinen (fin) 72,71 O’Callaghan (ír) 53,92

1936 Woelke (né) 16,20 Carpenter (eá) 50,48 Stöck (né) 71,82 Hein (né) 56,49

1948 Thompson (eá) 17,10 Consolini (ol) 52,78 Rantavaara (fi) 69,77 Németh (ma) 56,07

1952 O’Brien (eá) 17,41 Iness (eá) 55,03 Young (eá) 73,78 Csermák (ma) 60,34

1956 O’Brien (eá) 18,57 Oerter (eá) 56,36 Danielsen (no) 85,71 Connoly (eá) 63,19

1960 Nieder(eá) 19,68 Oerter (eá) 59,18 Cibulenko (sz) 84,64 Rugyenkov (sz) 67,10

1964 Long (eá) 20,33 Oerter (eá) 61,00 Nevela (fi) 82,66 Klim (sz) 69,74

1968 Matson (eá) 20,54 Oerter (eá) 64,78 Lusis (sz) 90,10 Zsivotzky (ma) 73,36

1972 Komar (len) 21,18 Danek (csz) 64,40 Wolfermann (né) 90,48 Bondarcsuk (sz) 75,50

1976 Beyer (ndk) 21,05 Wilkins (eá) 67,50 Németh M. (ma) 94,58 Szedih (sz) 77,52

1980 Kiszeljov (sz) 21,35 Rascsupkin (sz) 66,64 Kula (sz) 91,20 Szedih (sz) 81,80

1984 Andrei (ol) 21,26 Danneberg (né) 66,60 Haerkönen (fi) 86,76 Tiainen (fi) 78,08

1988 Timmermann 22,47 Schult (ndk) 68,82 Korjus (fi) 82,28 Litvinov (sz) 84,80

1992 Stulce(eá) 21,70 Ubartas (lit) 65,12 Zelezny (cs) 89,66 Abduvalijev (fák) 82,54

1996 Barnes (eá) 21,62 Riedel (né) 69,40 Zelezny (cs) 88,16 Kiss (ma) 81,24

2000 Harju (fi) 21,29 Alekna (lit) 69,30 Zelezny (cs) 90,17 Zvolowski (len) 80,02

2004 Bilonog (uk) 21,16 Alekna (li) 69,89 Thordkilson (no) 86,50 Murofushi (jap) 82,91

Nők

Év Súlylökés Diszkosz Gerelydobás Kalapácsvetés

1928 — Konopacka (le) 39,62 — —

1932 — Copeland (eá) 40,58 Didrikson (eá) 43,68 —

1936 — Mauermeyer (né) 47,63 Fleischer (né) 45,18 —

1948 Ostermeyer (fr) 13,75 Ostermeyer (fr) 41,92 Bauma (aut) 45,57 —

1952 Zibina (sz) 15,28 Ponomarjova (sz)51,42 Zatopkova (csz) 50,47 —

1956 Tiskevics (sz) 16,59 Fitoková (csz) 53,69 Jaunzeme (sz) 53,86 —

1960 T. Press (sz) 17,32 Ponomarjova (sz)55,10 Ozolina (sz) 55,98 —

1964 T. Press (sz) 18,14 T. Press (sz) 57,27 Penes (ro) 60,54 —

1968 Gummel (ndk) 19,61 Manoliu (ro) 58,28 Németh (ma) 60,36 —

1972 Csizsova (sz) 21,03 Melnyik (sz) 66,02 Fuchs (ndk) 63,88 —

1976 Hrisztova (bul) 21,16 Schlaak (ndk) 69,00 Fuchs (ndk) 65,94 —

1980 Slupianek (ndk) 22,41 Jahl (ndk) 69,96 Colon (ku) 68,40 —

1984 Losch (nszk) 20,48 Stalman (hol) 65,36 Sanderson (nbr) 69,56 —

1988 Liszovszkaja 22,04 Hellmann (ndk) 72,30 Felke (ndk) 74,68 —

1992 Krivelova (fák) 21,06 Marten (ku) 70,06 Renk (né) 68,34 —

1996 Kumbernuss (né) 20,56 Wyludda (né) 69,66 Rantanen (fi) 67,94 —

2000 Korolcsik (feh) 20,56 Zvereva (feh) 68,40 Hattestad (no) 68,91 Skolimowska 71,16

2004 Cumba (ku) 21,06 Szadova (or) 67,02 Menendez (ku) 71,53 Kuzenkova (or) 75,02

A legeredményesebb éremgyűjtő országok: Egyesült Államok 42—41—37, Németország (NDK és NSZK) 23—24—19, Szovjetunió 23—18—19, Finnország 15—16—9, Magyarország 7—6—8... Románia 2—3—4...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2008-04-07: Sport - x:

Tizenkét továbbjutó (Birkózás)

Sikerült még egy sportiskolás versenyt inkognitóban megrendezniük sportéletünk korifeusainak. Ezúttal a birkózókat — azokat a birkózókat, akik az előző sportévben sikert sikerre halmoztak, egy szekérderéknyi érmet szállítottak Sepsiszentgyörgyre!!! — fosztották meg a szurkolótábortól, amikor megrendezték a sportiskolás birkózók országos bajnokságának zónaszakaszát.
2008-04-07: Sport - x:

Hárman a tamperei Európa-bajnokságon (Birkózás)

Hazatért a tamperei Európa-bajnokságról a Mátéfi Árpád vezette női birkózóválogatott, melynek tagja volt az MSC három birkózója: Estera Dobre (51 kg), Anamaria Pavăl (55 kg) és Bianca Ianculovici (63 kg). A nagyon kemény mezőnyben tisztes helytállással szerepeltek versenyzőink. Dobra az 5., Pavăl a 8., Ianculovici a 11. helyen végzett.