Röviden

2008. április 8., kedd, Világfigyelő
Konszenzusos reformszerződés kell

A Gyurcsány-féle reformstop nyomán kialakult koalíciós válság, az erre visszavezethető sorozatos nemzetközi leminősítések, a nemzetközi elemzők véleménye, a közgazdászszakma döntő többségének álláspontja, az OECD és egyéb nemzetközi szervezetek megállapításai álljanak össze egyetlen felkiáltójellé: a kormány és a miniszterelnök vessen véget a kormányzat dermedtségének, kezdje el Magyarország gazdasági bajainak felszámolását! — mondta Kóka János tegnapi napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben.

Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője szerint Magyarországon konszenzusos reformszerződésre van szükség, azonban ezt nem az MSZP-nek és az SZDSZ-nek kell megkötni, hanem az öt parlamenti pártnak. A felszólalásra a kormány részéről senki nem reagált.

Tárgyalni fog a pártelnökökkel

Sólyom László köztársasági elnök találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult koalíciós válságról. Március 9-e estéjén mindenkinek tudnia kellett, hogy alapvető politikai változás fog elkezdődni — fogalmazott az államfő. Hozzátette: a változás folyamatban van. A köztársasági elnök szerint a mostani helyzetben az elnöknek alkotmányosan és a jogszabályok szerint nincsen tennivalója, viszont közelről figyeli a belpolitikai eseményeket. Sólyom László kiemelte: az MSZP rászánta magát a kisebbségi kormányzásra. A köztársasági elnök azt mondta, ebben a helyzetben kötelessége a miniszterek felmentése és kinevezése.

MSZP—SZDSZ egyeztetés Gyurcsány nélkül

A miniszterelnök nem akar részt venni az MSZP és az SZDSZ közötti újabb egyeztetéseken. Az MTI információi szerint a miniszterelnök, szocialista pártelnök vasárnap az MSZP elnökségének javaslatot tett arra, hogy miután a koalíció folytatásáról az SZDSZ már nem akar tárgyalni, a két párt egyeztessen arról, konkrétan milyen intézkedéseket támogatna ellenzékből a liberális párt. Erről a listáról — amelyre szintén javaslatot tett a miniszterelnök — már elkezdték a belső egyeztetést a szocialisták.

Soron kívüli MSZP-ülés

Az aktuális politikai helyzetet értékeli az MSZP választmánya szombati, soron kívüli ülésén — közölte Simon Gábor. Az MSZP választmányának elnöke elmondta: nincs soron kívüli kongresszus összehívására vonatkozó napirendi pont. Arról azonban vita van a szocialista pártvezetők között, hogy legyen-e tisztújítás is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök — az MTI információi szerint — lehetőséget adna a tagságnak arra, hogy a személyi kérdéseket is felvessék a kongresszuson. A soron kívüli kongresszust várhatóan az SZDSZ április 27-i küldöttgyűlése után tartanák, ugyanis a szabad demokraták ezen a napon döntenek a koalícióból való kilépésről.

Vasutassztrájk — ismét eredmény nélkül

Bár eredménytelenül fejeződött be a tegnap reggel 8 órakor kezdődött egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV Zrt. között, délelőtt 10 órakor felfüggesztették a munkabeszüntetést a gördülői sztrájk folytatódásával. A MÁV úgy értékelte, hogy a hétfői vasutassztrájk kifulladt, mert a dolgozók többsége részt vett a vasúti közlekedés lebonyolításában. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleményében a sztrájkot úgy értékelte, a VDSZSZ Szolidaritás ismét semmibe vette az utasok és az adófizetők érdekeit. A szaktárca álláspontja szerint a VDSZSZ Szolidaritás néhány órás, a BKV szakszervezeteinek sztrájkjával véletlenül egybeeső munkabeszüntetésével újfent bebizonyította, hogy lépését pusztán politikai célok vezérelték.

Izrael lerombolja Iránt, ha az megtámadja

Izrael kemény választ ad, és lerombolja Iránt, ha Teherán támadást intéz a zsidó állam ellen — jelentette ki tegnap Benjámin Ben Eliézer, az infrastruktúra ügyeinek minisztere. ,,Irán nem fog sietni a megtámadásunkkal, mert tudja, mit jelentene egy ilyen lépés — idézték az izraeli rádiók a minisztert. — Egy Izrael elleni iráni támadás olyan kemény választ váltana ki, amely az iráni nemzet pusztulását okozná."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2008-04-08: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Vasárnap éjféltől újra beindult az utóbbi időben már megszokottá váló vasutassztrájk. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete eleve ún. ,,gördülő" sztrájkot jelentett be, ami azt jelenti, hogy bármikor beindulhat, bármikor leállhat, s közben folynak a tárgyalások, mivel a MÁV nem hajlandó a szakszervezetek egyetlen követelését sem teljesíteni.
2008-04-09: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Zenés irodalmi est
A kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében holnap 20 órától a magyar költészet napja tiszteletére bemutatják a Függöny című zenés irodalmi estet, amely Papp Kincses Emese Ha meglebben a függöny című regényének dramatizált változata.