Erődökről, címerekről a fogarasi várban

2015. szeptember 19., szombat, Közélet

Két sepsiszentgyörgyi résztvevője is volt a Fogarasföld Múzeuma által a felújított fogarasi várkastélyban múlt héten szervezett tudományos ülésszaknak. A Trónteremben tartott megnyitón Elena Băjenaru múzeumigazgató és Constantin Sorin Mănduc polgármester köszöntője után Andrei Marga filozófus, egyetemi tanár, volt oktatási és külügyminiszter, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem volt rektora nyitotta meg a konferenciát. Ezt követően a művészet, örökség, kultúra szekcióülést a Fejedelem termében, a régészet, történelem, címertanit a Tomori-toronyban tartották.

  • Vargyasi Daniel-címer barokk kartusban a komlódi kastélyon. Szekeres Attila felvétele
    Vargyasi Daniel-címer barokk kartusban a komlódi kastélyon. Szekeres Attila felvétele

Bordi Zsigmond Loránd régész az Ojtozi-szoros erődítményeinek 19. századig terjedő történetét ismertette. Első a római kori, a berecki castrumra támaszkodó, három őrtornyot magában foglaló védelmi rendszer. A rómaiak távozását követő mintegy tizenkét évszázad során nincs nyoma erődítménynek, majd Hunyadi Mátyás uralkodása idején felépült a hagyomány szerint Rákóczi-várnak nevezett Ojtoz vára. Az előadás kitért a vár leírására, építésének okaira, a vele kapcsolatos fontosabb eseményekre, valamint pusztulásának körül­ményeire. A 18. századra a vár már csak egy részét képezte a szoros erődítményeinek, ugyanis a védelem súlypontja az osztrák hadmérnökök által a fölötte található gerincen emelt föld­erőd felé tolódott. A tárgyalt időszak utolsó védelmi rendszere a helytelenül Bem-sáncnak nevezett, ma is látható, 1853–54-ben emelt erődít­mények.
Szekeres Attila István heraldikus a Beszterce-Naszód megyei tanács által áruba bocsátott, romos állapotban levő komlódi Wesselényi–Teleki-kastély címereiről értekezett. A kastélyt 1753–1756 között építtette hadadi báró Wesselényi István és felesége, vargyasi báró Daniel Polixénia. Erről egy-egy latin és magyar nyelvű faragott, címeres építési tábla tudósít. A kor egyik legjelentősebb barokk szobrásza, a kolozsvári Anton Schuch­bauer képeztette ki a kastély déli homlokzatát, többek között a két család kartusba foglalt címerével ékesítve azt. Férje halála után özvegy Daniel Polixénia javíttatta meg a helybeli református templomot, házassági címerrel ékesített táblával jelölve meg azt. Ugyan­ő építtetett kastélyt Kékesen, valamint a kolozsvári Wesselényi-kertben, mindkettőt házassági címerével jelölte meg. Komlódi címerekről lévén szó, Szekeres Attila bemutatta a református templomban levő Horváth–Petrichevich-sírköveket is. Az előadó megjegyezte, a besztercei megyeházánál szeptember 18-áig lehetett benyújtani a komlódi kastélyra a vásárlási ajánlatokat. (M. I.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 363
szavazógép
2015-09-19: Közélet - :

A múzeum korszerűsítésére pályáznak

A Székely Nemzeti Múzeum központi épületének felújítására, berendezésének korszerűsítésére pályáznak. Vargha Mihály igazgató lapunknak elmondta, teljesen felújítanák az infrastruktúrát, korszerű kiállítótermeket, világítást, légkondicionáló berendezést, tározókat, audiovizuális termet szeretnének kialakítani. A pályázatot a fenntartónak, Kovászna Megye Tanácsának kell benyújtania év végéig. A múzeumnak volt egy hat évvel ezelőtti, 4,5 millió euró értékű pályázata, mely nyert ugyan, de akkor nem jutott rá pénz. Azt aktualizálják, kibővítik, és benyújtják. Reményeik szerint, az új európai uniós költségvetési ciklus elején tartva, sikeres lesz. (sz. a.)
2015-09-19: Közélet - Mózes László:

Történetek után vágyakozva

Történt, hogy a kíváncsiak Darvasi László és Grecsó Krisztián írói műhelyébe nyerhettek bepillantást csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A Történt, hogy című rendezvényen a kortárs magyar irodalom két meghatározó képviselőjével Murányi Sándor Olivér beszélgetett.