Természetfotósok ajándéka

2015. szeptember 26., szombat, Közélet

Búbos banka című képével Máté Bance magyarországi természetfotós, a szakma „koronázatlan királya” nyerte a Transnatura 2015 fotópályázat fődíját, a legjobb harminc pályamunkából tegnap délután nyílt kiállítás a Székelyföldi Vadászati Múzeumnak otthont adó Bene-ház udvarán. A díjazottak magyarországi és romániai fotósok, a megmérettetésen ötvenkét alkotó vett részt, a beküldött háromszáz fotográfiát öttagú zsűri értékelte.

  • Szabadtéri természetfotó-kiállítás a sepsiszentgyörgyi Bene-ház udvarán. Albert Levente felvétele
    Szabadtéri természetfotó-kiállítás a sepsiszentgyörgyi Bene-ház udvarán. Albert Levente felvétele

 A sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület második alkalommal hirdette meg idén a Transnatura természetfotó-pályázatot és versenyt, azon bárki részt vehetett a világ amatőr vagy profi fotográfusai közül, Vizek birodalma, illetve Vad absztrakt nevű kategóriában várták a fotókat. A seregszemle honlapjára hetvennyolc országból és 590 városból mintegy háromezerhétszázan kattintottak, a megmérettetésre tizenegy országból ötvenkét fotós nevezett be – ismertette Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója. Fotópályázatukra immár az egész világból figyelnek, Sepsiszentgyörgy számára jó egy ilyen verseny, Háromszék a továbbiakban jó természetfotós célpont lehet – magyarázta.
Tegnap este kihirdették a fotóverseny eredményét: a vizes élőhelyek témakörében mindhárom díjazott magyarországi, első díjas Máté Bence Találkozás című fotójával, második helyezett Lukács Gábor Varázslatos reggel című képével, harmadik Szabó Ilona Kimerülésig című alkotásával. Az elvont természetfotók kategóriájában első helyezést ért el Kis Csaba Fény és fantázia című képével, Dorin Bofan marosvásárhelyi fotós Törések című alkotásával a második díjat kapta, harmadik helyezést ért el Jantyik Tibor Erdei textúra című felvételével, Máté Bence fődíjas képe szintén ebből a kategóriából került ki. A zsűri tagjai közül Radisics Milán, Damokos Csaba és Dorel Găină értékelte a fényképeket, utóbbi úgy fogalmazott, lencséjükön keresztül a természetfotósok olyan ajándékot hoznak, amit másképp nem láthatnánk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2015-09-26: Közélet - Szekeres Attila:

Terra Siculorum egyesület alakul (Európa Kulturális fővárosa-terv)

Terra Siculorum (Székelyföld latin megnevezése, szó szerinti fordításban a székelyek földje – szerk. megj.) névvel alakul civil szervezet, melynek célja a Sepsiszentgyörgy – Európa kulturális fővárosa 2021 terv támogatása. A Terra Siculorum 2021 Egyesület tagjai Sepsiszentgyörgy önkormányzata, valamint a Kovászna Megyei Kulturális Központ és a Hargita Megyei Kulturális Központ. A két utóbbi csatlakozásáról tegnap döntöttek, Sepsiszentgyörgy tanácsa szeptember 30-i ülésén hoz határozatot.
2015-09-26: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Szavak helyett

Érdekes, tartalmas, rangos előadókat felvonultató konferencia zajlott tegnap Sepsiszentgyörgyön. Finnországból, Vajdaságból, Felvidékről, Magyarországról, Katalóniából, Dél-Tirolból érkeztek a meghívottak, és bemutatták az ott kisebbségben élő nemzeti közösségek nyelvi jogait, helyzetüket, a központi kormányzatok viszonyulását kéréseikhez, a maguk kezdeményezéseit.