Egyetlen lélegzettel és dühvel

2015. szeptember 26., szombat, Közélet

Szávai Gézának van egy sajátos elmélete, mely szerint nagy bizonyossággal 67 évet él, élete utolsó éveit pedig regényfolyama kiadására szánja. E regényfolyam – de szigetvilágnak is nevezte – egyik darabja a Kivégezzük nagyapádat című könyvének újrakiadása (ezúttal eredeti változatában történt) .

  • Szonda Szabolcs, Szávai Géza és Gáspárik Attila
    Szonda Szabolcs, Szávai Géza és Gáspárik Attila

A regényt 24 évesen, „egyetlen lélegzettel és dühvel” írta az akkor még Erdélyben élő Szávai Géza, kiadása első nekifutásra nem sikerült, aztán – más címmel és bizonyos cenzúrával – „besuvasztották” egy novelláskötetbe. A más cím azért szükségeltetett, mert az eredeti „túl erős” volt, ezért regénye egyik főhősének betegsége nevét (progéria: korai öregedés, tizenéves korára a beteg az élet egész fizikai folyamát leéli) választotta a regény címének, a cenzúrázás meg jórészt abban állt, hogy az Isten szót sorra helyettesítette Kronosszal, Zeusszal. Mostani kiadása a több mint negyven éve írt regényének eredeti változatban jelent meg saját kiadójánál – ismertette az író.
A Kivégezzük nagyapádat hangoskönyv változata egy Szávai Géza által rejtve maradt szervezkedés eredményeként született, maga az író is elcsodálkozott azon, mekkora a különbség a leírt, illetve olvasott és a CD-n elhangzó szöveg között. Gáspárik Attila, a regényt előadó színművész elmondta, korábban már olvasta a könyvet, diákként. A hangoskönyvhöz zenei betéteket is alkalmaztak, így „ez a mi alkotásunk”, Szávai Géza szövegére alapozva – mondta Gáspárik Attila. Hogy mennyire önálló életet tud élni egy hangoskönyvként kiadott regény, arra bizonyságképpen a színművész felolvasása szolgált.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2015-09-26: Közélet - Mózes László:

Fekete-fehér fényképek az emberről

Székelyföldi falvakon élő, barázdált arcú és kezű emberek, illetve gyermekek a főszereplői az Exposia Alkotócsoport fotókiállításának, amely csütörtökön este nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.
2015-09-26: Közélet - :

Dániában az Osonó (Röviden)

Németországi fellépések után Dániában folytatja augusztus végén elkezdődött kilenchetes európai turnéját a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Ma este Aalborgban, holnap Koppenhágában mutatják be a Fazakas Misi rendezte Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista produkciót, hétfőn műhelyfoglalkozást tartanak helyi egyetemistáknak. Szeptember elején Marseille környékén a társulatot kirabolták, a csapat telefon, laptop, pénz és iratok nélkül maradt, az előadáshoz szükséges díszlet, jelmezek és kellékek ellenben nem hiányoznak. A történtek ellenére a társulat tudja tartani az eredeti játékrendet és útitervet. (fekete)