Vizet találhattak a Marson

2015. szeptember 30., szerda, Magazin

Valószínűleg folyékony sós vizet találtak a Mars felszínén – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hétfő délután.
 

  • A NASA grafikája a Marson felfedezett csíkokat szemlélteti
    A NASA grafikája a Marson felfedezett csíkokat szemlélteti

A NASA műholdképeinek tanulmányozásakor a vörös bolygó felszínén sötét csíkokat fedeztek fel, amelyekről feltételezik, hogy folyékony, sós víz okozta a lejtős részeken. Utóbbi azért fontos, mert a só megváltoztathatta a víz fagyás- és párolgási pontját, annyi­ra, hogy az folyékony maradhasson. A folyékony víz nyomait négy-öt éve felfedezték, de alapos vizsgálatokra és újabb adatokra volt szükség ahhoz, hogy hitelesen bizonyítani tudják.
A Marson nem először fedeztek fel vizet: a szakemberek évek óta tudják már, hogy a bolygó egyes részein fagyott állapotban van víz, többnyire kisebb pocsolyákban. Sokáig azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy folyékony víz is lenne ott. A friss adatok alapján megállapították még, hogy magas lehet a levegő nedvességtartalma, és a talaj nedvességtartalma is nagyobb a bolygón, mint eddig gondolták.
Egyelőre nem tudni, honnan származhat a marsi víz, de több feltételezés is van eredetéről. Kiolvadhatott például a Mars felszínén lévő jégből, lecsapódhatott a légkörből, származhat a talajból vagy esetleg valamilyen feltörő vízforrásból. Folyékony víz korábban is lehetett az eddig száraznak hitt Marson, az ottani völgyeket és kanyonokat ugyanis valószínűleg víz formálta.
A NASA kutatói már áprilisban bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Mars talajában lévő só képes lehet nedvességet kivonni a légkörből, és éjszakánként így keletkezhetnek a kisméretű pocsolyák. Feltételezik azt is, hogy a Marson valaha az Atlanti-óceánhoz hasonló tenger lehetett. (HVG.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2015-09-30: Magazin - :

Vetítik Roger Waters A fal című filmjét

Világszerte egy időben, Magyarországon is tegnap este mutatták be a mozik Roger Waters A fal című filmjét. A világhírű zenész azonos című turnéjának 2010 és 2013 között négymillió nézője volt, a film a koncertfelvételek mellett Waters személyes története is.
 
2015-09-30: Faluvilág - Iochom István:

Száz székely kapu készítője

Farkas Róbert kézdimartonosi fafaragót abból az alkalomból kerestük fel, hogy ő készítette a nemrég befejezett esztelneki központi park hagyományos székely mintájú faragványait, a két gyalogkaput, a padokat, a szemetesládákat, a hirdetőt és a két falutáblát.