CégranglistaErősödő ipar

2015. szeptember 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Nem lehet számottevő változásról beszélni, ami az első tíz háromszéki vállalkozást illeti, idén viszont első ízben az iparban, termelésben érdekelt cégek a forgalom, a nyereség, és a foglalkoztatottság szempontjából is megelőzték a többi ágazatban tevékenykedőket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara összesítése szerint. A 22. Cégtoplista nyerteseit október 22-én díjazzák a sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben.
 

Édler András kamaraelnök az idei díjazás kapcsán elmondta: a megyében tevékenykedő több mint négy és fél ezer vállalkozás közül összesen 1435 cég felelt meg a ranglistára való felkerülés feltételeinek, és ebből végül minden kritériumot szem előtt tartva 869-et választottak ki. Ezek közül, mint minden évben, az első tízet díjazzák, illetve mindannyian bekerülnek az éves cégkatalógusba, amely idén is elkészül. A kamarának egyébként törvényes kötelessége minden évben összeállítani a cégranglistát.
Az elnök továbbá elmondta, a 2013-as évhez képest 13 százalékkal nőtt azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek szóba jöhettek a lajstrom összeállításánál, illetve 2014-ben Háromszéken az iparban, a termelésben érdekelt cégek átvették a vezetést. Számokban ez annyit jelent, hogy a forgalom tekintetében 46, nyereség szempontjából 44, míg az alkalmazottak számát illetően több mint 56 százalékát adják az összesített adatoknak megyeszinten ezek a cégek. A változás (a megye ipara 58 százalékkal bővült), Édler szerint egyrészt a Domo kiesésének tudható be – amely ellen csődeljárás zajlik –, másrészt több nagyberuházásnak, például a Holzindustrie Schweighofer telep megépítésének, amely az építkezésben érdekelt vállalatok számára hozott nagy megrendelést, ahogy a különböző közérdekű, többnyire európai uniós támogatásokból finanszírozott beruházások is. „Az ipar hozzáadott értéket is hordoz, ezért nagyon fontos, hogy a továbbiakban is minél több beruházót vonzzunk ide. Kérdéses ugyanakkor, hogy a 2014-ben tapasztalt gazdasági növekedés idén folytatódik-e?” – tette hozzá a kamara elnöke.
Az előző év egyébként a gazdaság minden területére nézve hasznos volt, a kereskedelmet leszámítva mindenütt növekedés tapasztalható, így például a fejlesztés és high-tech vonalán is. A rangsorba kerülő vállalkozások nagy része ugyanakkor továbbra is a kereskedelemből és a szolgáltatásokból kerül ki (közel 600), ezeket követik az iparban, illetve az építkezésben érdekeltek (közel 170), illetve a mezőgazdaságban, a legkevesebb pedig a fejlesztés területén tevékenykedő cégek száma a listán (28).
Ami a rangsor összeállítását illeti, Édler rámutatott: próbálták kiszűrni azokat a cégeket, amelyek esetében valami nem tiszta a benyújtott 2014-es könyvviteli mérleg alapján, illetve azokat, amelyek nem adtak meg használható elérhetőségeket. Komoly vizsgálatot elsősorban az újaknál végeznek. Annyi már most elmondható – mivel a verseny még nem ért véget –, hogy az első tíz helyezett tekintetében nincs számottevő változás. Egyes eddig jól szereplő vállalkozások visszaestek – például a sepsiszentgyörgyi Arcon –, illetve vannak olyanok – például a megyeszékhelyi Baumeister –, amelyek először lépnek az első tíz közé.
A megvalósított forgalom alapján felállított ranglista viszonylag vegyes, és a baróti székelyhelyű Fabrica de Lapte Braşov vezeti, továbbá jórészt helyi tőkéjű vállalkozásokat sorakoztat fel. A nyereség alapján összeállítottat viszont már jórészt a készruhagyárak uralják, élen a kézdivásárhelyi Zarah Moden Kft.-vel, az alkalmazottak száma alapján felálló rangsor pedig szintén vegyes összetételű, ami az ágazatokat illeti. Utóbbi élén, 2013-hoz hasonlóan a Valkes Kft. áll, több mint 1400 alkalmazottal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2015-09-30: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Szeredő-ponk vidéke (Háromszéki kalauz 48.)

A Dobolló-patak völgyében két érdekesség várja a turistát: a Kincses-gödör (Kg) és a Dése köve (D) nevű hatalmas sziklaformáció, amelyen még ma is látni véli a nép az óriások vagy Szent László király lovának lábnyomát. A Köves-ponk Bikkfalva felé nyúló ormán van egy feltételezetten középkori eredetű őrtorony, népi nevén Csigavár (1).
2015-09-30: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

A folytatásban reménykednek (Második esély)

Kezdeményezői, illetve aktív résztvevői társaságában hétfőn immár hivatalosan is lezárult a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC), valamint három megye munkaerő-foglalkoztatási ügynöksége partnersége nyomán lebonyolított Második esély elnevezésű program. Az iskolából korán kimaradtak számára indított oktatási projekt elviekben újabb esélyt jelent a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésükben.