A román egység nevébenEuromilliók a Pruton túlra

2015. október 8., csütörtök, Belföld

Románia 150 millió euró hitelkeretet bocsát a Moldovai Köztársaság rendelkezésére. A döntést tegnap hozta meg szokásos heti ülésén a Victor Ponta vezette kormány, miután a pénzügyminiszter már aláírta az erről szóló egyezményt. A Pruton túliaknak nyújtandó pénzügyi segítségre ugyanakkor a parlamentnek is rá kell még bólintania.
 

  • A kormányfőnek sokat nem kellett a kabinettagoknak magyaráznia
    A kormányfőnek sokat nem kellett a kabinettagoknak magyaráznia

Victor Ponta miniszterelnök bejelentése szerint tulajdonképpen azt a törvénytervezetet hagyták jóvá a kabinet ülésén, amely a 150 millió euró értékű, öt évre szóló hitelmegállapodást ratifikálja. Ezt az egyezményt tegnap Kisinyovban írta alá a moldáv hatóságokkal Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter. A tervezetet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ponta szerint Moldova nagyon nehéz helyzetben van, és csak közeli barátja segítheti most, Románia. A szomszédos ország helyzetéről egyébként képet adhat, hogy az Egyesült Államok kisinyovi nagykövete kedden bejelentette: Washington a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt felfüggesztette számos beruházás finanszírozását.
A hitelt Románia előnyös feltételek mellett ajánlotta fel, Ponta korábban 1,5 százalék körüli kamatról beszélt. A kormányfő a két ország szep­tember 22-i közös kormányülése után jelentette be, hogy javasolni fogja a bukaresti parlamentnek a hitelcsomag jóváhagyását. Románia a hitel felhasználásának feltételéül szabta a moldovai reformok gyors ütemű folytatását, valamint a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodást, illetve valamennyi olyan reform folytatását, amelyek Moldovát az Európai Unió mellett tartják. Románia az első hitelrészletet akkor bocsátja Moldova rendelkezésére, miután mindkét ország ratifikálja a megállapodást, illetve Kisinyov tájékoztatja Bukarestet a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások állapotáról. Moldovában belpolitikai válság alakult ki, miután egy hónapja tüntetnek a Méltóság és Igazságosság nevű ellenzéki mozgalom aktivistái.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4566
szavazógép
2015-10-08: Faluvilág - :

Nagypatak és környéke (Háromszéki kalauz 49.)

Nagypatak (Valea Mare) egyik érdekessége a Várbérc s az azon levő ún. Várnicai kőgombák és ablaksziklák (kőfülkék). Ezekben hiszi elrejtve a nép az óriások kincseit. Ma is mesélnek ezekről a nagypataki idősebbek, akik megtartották a szájhagyományt. A hegytetőn feltételezhetően erődített település van, ahol soha nem járt régész ásója.
2015-10-08: Belföld - :

Okiratokat hamisítottak (Illegális bevándorlás)

Migránsoknak okiratokat hamisító bűnszövetkezetet leplezett le a szervezett bűnözés elleni ügyészség, a hálózatot állami intézmények hivatalnokai irányították – közölte tegnap a vádhatóság. Az ügyészség szerint az ügylet ráadásul nem új keletű.