Időutazás a középkorba

2015. október 13., kedd, Közélet

Reneszánsztánc- és középkori hadi bemutatót tartott szombaton a kézdivásárhelyi Vigadó előtt a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend Egyesület. A táncokat a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanáraiból verbuvált és Hadnagy Melinda által irányított Riverenza régizene-együttes kísérte.

  • Ötszáz évvel ezelőtti vásári forgatag hangulatát lopták be Kézdivásárhely főterére. A szerző felvétele
    Ötszáz évvel ezelőtti vásári forgatag hangulatát lopták be Kézdivásárhely főterére. A szerző felvétele

A bemutatóra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kézdiszéki Szervezete, a Kézdiszékért Egyesület és a Prae­toria Egyesület közös szervezésében az október 1–31. között zajló Hagyományőrző Napok keretében került sor. A rendezvény ceremóniamestere Sashalmi-Fekete Tamás „hadvezér”, civilben hadtörténész, az Arany Griff Rend Egyesület alapítója volt.
A rendezvényt azért időzítették szombatra, mert aznap hagyományos havi vásárt tartottak a Gábor Áron téren, és a fellépők igyekeztek visszahozni egy ötszáz évvel ezelőtti vásári forgatag hangulatát. Az egyesület reneszánsz tánckara XV. és XVI. századi reneszánsz táncokat mutatott be, különböző tájakra – az erdélyi Sóvidékre, Nagy-Britanniába, Franciaországba és Bécsbe – kalauzolva el a zord idő ellenére is nagyszámú nézőközönséget. A reneszánsz táncokba a jelen levő gyermekek is bekapcsolódtak. Ezt követően az Arany Griff Rend Egyesület harcosai középkori fegyver-, viselet- és íjászbemutatót, illetve párviadalt is tartottak, többek között az ősi székely címert és a székely harci sátrat is bemutatták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2015-10-13: Belföld - :

Béremelés az oktatásban

Decembertől 15 százalékkal nő a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozók bére – jelentette be tegnap Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Mint mondta, az intézkedés nyomán 304 ezer közalkalmazott keres majd többet, ebben benne vannak az állami közoktatásban dolgozó pedagógusok és egyetemi tanárok, valamint az iskolák és egyetemek kisegítő személyzete is.
 
2015-10-13: Máról holnapra - Mózes László:

Vásárhely visszaszerezhető?

A vasárnapi előválasztások után nem csupán Marosvásárhelyen, hanem Erdély-szerte latolgatják annak esélyét, sikerülhet-e a jövő évi önkormányzati választásokon visszaszerezni Vásárhelyt, azaz lehet-e újra magyar utóda Bernády György egykori városépítő polgármesternek. A Maros parti megyeszékhelyt ugyanis 2000 óta Dorin Florea vezeti, aki akkor 168 szavazattal győzte le néhai Fodor Imrét, s akitől a magyar jelöltek azóta sem tudták vissza­szerezni a városvezetői széket.