Összefogás Marosvásárhelyért

2015. október 14., szerda, Belföld

Hivatalosan csak november 7-e után dőlhet el, hogy milyen formában működik együtt az RMDSZ, az EMNP és az MPP a közös marosvásárhelyi polgármesterjelölt választási győzelme érdekében. Mint ismert, a vasárnapi előválasztáson az RMDSZ színeiben induló Soós Zoltán városi képviselő győzött, korábban pedig a három párt arról állapodott meg, az előválasztást megnyerő jelölt mögé sorakoznak majd fel az önkormányzati választásokon, hogy Dorin Florea jelenlegi polgármestert legyőzhessék.
 

Az együttműködés egyik forgatókönyve szerint a pártok bíróságon bejegyzett választási szövetséget kötnek, közös városi képviselői jelöltlistát állítanak, Soós Zoltán pedig ennek a koalíciónak a színeiben indul a választásokon. Más forgatókönyv szerint csak a tanácsi lista lesz közös, a jelölt pedig az RMDSZ színeiben indul a megmérettetésen, azonban azt a lehetőséget is mérlegelik, hogy a három párt külön listákat állítson, az EMNP és az MPP pedig feltétel nélkül támogassa az RMDSZ-es színekben induló polgármesterjelöltet.
Illyés Gergely, a magyar Nem­zetpolitikai Kutatóintézet elem­zője szerint a jövő évi választásokon jóval magasabb arányú részvételre lesz szükség a magyarság részéről, hogy leváltsák a román polgármestert. Mint elmondta, a mostani előválasztásra előzetesen mintegy 11 ezren regisztráltak, és azon végül valamivel több, mint négyezren vettek részt, mely részvétel szerinte rendkívül alacsony, és azt mutatja, hogy a marosvásárhelyi magyarok már nem hiszik, hogy meg lehet nyerni ezt a megmérettetést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2015-10-14: Belföld - :

Péntektől utalják a támogatásokat (Szülőföldön magyarul)

Október 16-án, pénteken kezdik folyósítani a Szülőföldön magyarul program oktatási, nevelési és hallgatói támogatásait – a szulofoldonmagyarul.ro oldalon közzétették a kifizetés sorrendjét is tartalmazó listát. A támogatást elnyert diákok és hallgatók számára családnevük alapján, ábécésorrendben folyósítják a pénzt. Az utalásokat december 11-én zárják le, az összegeket péntekenként utalják a bankkártyákra.
 
2015-10-14: Belföld - :

Băsescu határozott

Traian Băsescu szerint Romániának egyáltalán nem kellene menekülteket befogadnia. A volt államfő egy televíziós műsorban kijelentette: Románia hibázik, ha jövő héten nem módosítja álláspontját, és nem mondja azt, hogy nem fogad be menekülteket.