KármentőHinni vagy nem hinni?

2015. október 16., péntek, Jegyzet
Kuti János

Sokan megdöbbentek, amikor meghallották, hogy a Szatmári és Máramarosi Ortodox Püspökség három papjának közreműködésével ellopták Szent Haralambosz kezét egy görög kolostorból. A három pópát – eléggé el nem ítélhető módon – rövid úton felfüggesztették tisztségükből. Nem is értem, miért, hiszen ilyen ereklyékre égetően szüksége van Romániának, amikor nálunk kétnaponta felszentelnek egy-egy templomot.

Sőt, Bukarestben épül a térség legnagyobb ortodox felhőkarcoló-katedrálisa, amely a Ceauşescu által felhúzott palotánál is magasabb lesz a maga 120 méterével. Mintegy 18 ezer templomunk van, a hívek lelki épülését szolgálandó. A testi nyavalyák orvoslására mind­össze 400 kórházunk, és a piszkos anyagiak miatt még azokat sem tudjuk rendesen működtetni. Inkább át kellene adni azokat is az ortodox egyháznak, mint a Fenyő Szállót.
Egy ilyen szegény, de vallásos országban nagy szükség van hagymakupolás templomokra, és egy valamirevaló katedrális el sem képzelhető valamely szent relikviája, ereklyéje nélkül. Azt a három papot elő kellett volna léptetni, nem kirúgni. Hivatalosan ugyanis nagyon nehéz ereklyéket szerezni.
Nálunk nemcsak a földi halandók, hanem a parlamenti képviselők is igen vallásosak, mert választóik ezt várják tőlük. Így hát gondoskodnak is arról, hogy egyre több szentet tudjunk illendően megünnepelni. A parlament legutóbb Szent András napját iktatta be a hivatalos ünnepek közé, de lehetséges, hogy nemsokára október 14-e, a Jászvásári Szent Paraszkéva napja piros betűs ünnep lesz a világi kalendáriumokban is. A hagyomány szerint böjtös nap, és ekkor nem szabad dolgozni, mert a munka szembetegséget és fejfájást okozhat. Sőt, időjósló nap is. Ha a juhok ekkor összebújva alszanak, kemény tél lesz, de ha szétszórtan, akkor enyhe. Idén a politikusok nem verték le egymást Szent Paraszkévánál, a búcsún. Aki régebb ott járt és imája meghallgattatott, minekutána felvitte Isten a dolgát, az most már hálátlanul elfordult tőle. Jelen volt viszont a királyi ház részéről Duda herceg és felesége, Margit hercegnő. Őfelségeik hatalomra jutásukért imádkoznak. Szintén ott volt Iaşi korrupció miatt felfüggesztett polgármestere és a Iaşi Megyei Tanács ugyanazért felfüggesztett tanácselnöke is. Ők kegyelemért mentek imát mondani, és puszit adni a szent ereklyetartójára. Más politikusok meg azért zarándokoltak oda, hogy ne kezdeményezzenek ellenük bűnvádi eljárást. Az oly fontos személyiségek, mint ők és Gigi Becali, soron kívül lehelhették csókjaikat. Akadnak aztán, akik ellenségeik elátkozásáért folyamodnak a jámbor Paraszkévához. Azt mondják, ha az ember hisz a csodákban, akkor azok be is következnek. A kutatók szerint a hívők nemcsak Istenben, hanem mindenben hisznek: a szemmelverésben, az átok és a ráolvasás mindenféle erejében is.
A zarándoklaton rengeteg emléktárgyat, valamint apácák által készített főzeteket, szirupokat árulnak has- és fejfájás ellen, a szent elé járulóknak hímzett papucsot 300 lejért. De van ott sok, a hazai szentiparból származó csecsebecse, ami, úgy látszik, mégsem elégséges az igények kielégítésére, ezért az elárusítók kénytelenek rengeteg giccset Kínából importálni és azt árusítani. Egy dolog azonban biztos: minden meg van szentelve! Ennek ellenére nem ártana odaküldeni a Kovászna megyei fogyasztóvédőket, nézzék meg, helyesen feliratozták-e a gyógyszerként eladott tinktúrákat, szirupokat, és az azokhoz adott használati utasítások pontosan feltüntetik-e a hatóanyagokat, valamint az alapul szolgáló szenteltvíz mennyiségét és minőségét. Utóvizsgálatokat is kellene végezniük, hogy a hívők által megvásárolt szent tárgyak beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket, vásárlóik meg vannak-e elégedve működésükkel vagy hatásukkal, és ha netán nem úgy lenne, akkor hol lehet reklamálni. Ha meg minden nincs rendben, akkor keményen büntetnének, mint ahogy azt mifelénk is szokták.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2015-10-16: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhely különdíjas

Az Eco-Rom Ambalaje Kft. által január 1. és június 30. között meg­szervezett Újrahasznosítás városa verseny harmadik kiadásán Kézdivá­sárhely különdíjban részesült, a verseny nyertese Sinaia, a második és harmadik helyen Medgyes, illetve Aranyosgyéres végzett.
 
2015-10-16: Közélet - Fekete Réka:

Nagyszülők az óvodában

Fél évszázados porcelán kávéskészlet babaházból, az első meséskönyv, a gyermekkori szalvétagyűjtemény legszebb darabjai, összegyűjtött zsebpénzből első osztályban vásárolt hatvanöt éves síléc, saját készítésű fajáték, vaspálcával vezetett karika – egy sor kedves emlék, amit nagymamák és nagytaták vittek el tegnap a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthonba, és meséltek unokáiknak arról, milyen jó szolgálatot tettek nekik évtizedekkel ezelőtt ezek a máig őrzött és féltett kincsek.