Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Két díj a Cimboráknak

2015. október 17., szombat, Kultúra

Verstől versig hajt a csordás című előadására két díjat is kapott a sepsiszentgyörgyi CimborákBábszínház: az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak második, nagyváradi fesztiválján (amely hivatalosan a II. FUX Feszt nevet viseli) a legjobb alakításért járó, avagy „a legtöbb, egy négyzetméterre eső legjobb alakítások” díját, a kolozsvári XIV. Puck nemzetközi báb- és marionettszínházi fesztiválon pedig a zsűri különdíját nyerte el Kányádi Sándor költői világának művészi látvánnyá formálásáért.
 

  • Vargyasi Levente felvétele
    Vargyasi Levente felvétele

A Nagy-Kopezcky Kálmán bábművész és bábszínház-igazgató által rendezett előadást idén februárban mutatták be, érdekessége, hogy hét színház színészei játszanak benne.
A Cimborák Bábszínház közleménye szerint a díjazott előadás „visszanyúl a hagyományokhoz, használja a néptánc és a népzene elemeit, maszkos játéka a felnagyított és eltúlzott farsangi alakoskodást idézi”, sajátos látványvilágához pedig szervesen kapcsolódnak Kányádi Sándor versei, amelyekben „a metaforák különleges természetességgel nőnek ki a tárgyi világból, és térnek oda vissza”. „Verstől versig hajt a csordás, lépésről lépésre pengeti lelkünk húrjait, lehetőséget kínál, hogy visszataláljunk gyermekkori tisztaságunkhoz, életörömünk forrásához, ahol érezzük, értjük és elfogadjuk a természet rendjét, és képessé válhatunk teljességként megélni életünket”.
A Cimborák társulatnak nem ez az első szakmai sikere, tavaly Benedek Elek egyik meséjének (A szegény ember királysága) feldolgozásával érdemeltek elismerő oklevelet a kolozsvári nemzetközi fesztiválon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2015-10-17: Máról holnapra - Váry O. Péter:

Székelyföld rezdülései

Kell lennie a világon egy olyan helynek, ahol mi vagyunk a legfontosabbak. A Székelyföld Napok alapgondolata ez, mely így, egymagában közhelynek tűnik. Hiszen kerek e sárgolyóbison mindenhol azok a legfontosabbak, akik éppen ott élnek. A maguk számára legalábbis, de a földkerekség civilizáltnak nevezett részén azok számára is, akik őket körülveszik, akik őket meglátogatják.
2015-10-17: Kultúra - Fekete Réka:

Háromszéki virtuózok

Hat háromszéki jelentkezőből öt már biztosan továbbjutott a Virtuózok tehetségkutató vetélkedő magyarországi válogatójára, egy diák pedig lehetőséget kapott, hogy részt vegyen egy felkészítő mesterkurzuson és újabb meghallgatáson – hirdették ki szerdán Csíkszeredában az augusztusban tartott erdélyi megmérettetés eredményét.